ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η παρουσία μου στην Πολωνία, δείγμα δέσμευσης στο ΝΑΤΟ» λέει η Κάμαλα Χάρις

Η Κάμαλα Χάρις στην Πολωνία
Η Κάμαλα Χάρις στην Πολωνία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ δίνουν έμφαση  στην ασφάλεια της περιοχής δήλωσε απο τη Βαρσοβία η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις ανακοινώνοντας την παράδοση δύο νέων πυραυλικών συστημάτων Patriot στην Πολωνία.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις επισκέφθηκε την Πολωνία, έναν από τους πιο ανατολικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ για να δείξει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια της περιοχής όπως είπε και ανακοίνωσε την παράδοση δύο νέων πυραυλικών συστημάτων Patriot στη χώρα..

«Αυτό που διακυβεύεται, αυτή τη στιγμή, είναι μερικές από τις κατευθυντήριες αρχές γύρω από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Και συγκεκριμένα, το ζήτημα της σημασίας της υπεράσπισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και σε αυτή την περίπτωση της Ουκρανίας» είπε η Χάρις σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να υπερασπιστούν κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη ότι μια επίθεση εναντίον ενός είναι επίθεση εναντίον όλων», είπε η Χάρις. Η παρουσία της στη Βαρσοβία είναι σημάδι της αμερικανικής δέσμευσης στη συμμαχία.

«Θα κάνουμε τα πάντα μαζί, με συνεργασία, με αλληλεγγύη για να στηρίξουμε ο,τι είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή όσον αφορά τις ανθρωπιστικές ανάγκες και τις ανάγκες ασφάλειας της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού», είπε μεταξύ άλλων. Πρόσθεσε οτι οι ΗΠΑ εκπληρώνουν τη δέσμευσή τους να παράσχουν στην Πολωνία πυραύλους Patriot.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής ευρωπαϊκής διοίκησης δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ότι οι ΗΠΑ στέλνουν δύο νέες συστοιχίες πυραύλων Patriot στην Πολωνία ως αμυντικά όπλα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή απειλή για τους συμμάχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα Patriot είναι πυραυλικά συστήματα αεράμυνας που έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν και να καταστρέψουν εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, προηγμένα αεροσκάφη και πυραύλους Κρους.

Το νούμερο δύο της αμερικανικής κυβέρνησης έχει επιφορτιστεί με την εξομάλυνση της σχέσης με ένα βασικό σύμμαχο, αφού οι ΗΠΑ απέρριψαν την αιφνιδιαστική πρόταση της Πολωνίας να διευκολύνουν τη μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών της Σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία.

Η συνάντηση της Χάρις με τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα μπορεί να αποτελέσει μια άβολη διπλωματική στιγμή, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ απέρριψαν την προσφορά της Πολωνίας να προμηθεύσει τα αεροσκάφη -- τα οποία ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πριν καθίσουν για συνομιλίες, η Χάρις χαιρέτησε τον Πολωνό πρωθυπουργό στην είσοδο του παλατιού Μπελβεντέρε. Κάτω από έναν γαλάζιο ηλιόλουστο ουρανό, έσφιξαν τα χέρια και μίλησαν με μάσκες προσώπου πριν περπατήσουν σε εσωτερικούς χώρους.

Η Χάρις συναντήθηκε αρχικά με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι στο κτίριο της καγκελαρίας, επαναλαμβάνοντας τον κύριο στόχο της για την επίσκεψη: να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Αμερικής στην ασφάλεια των συμμάχων του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά.

«Μακάρι να γινόταν υπό άλλες συνθήκες», είπε για την επίσκεψή της. Το ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών δεν προέκυψε άμεσα στην πρώτη δημόσια εμφάνιση της Χάρις, αν και έχει δηλώσει ότι ήταν έτοιμη να συζητήσει για την ασφάλεια και την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Είπε επίσης ότι εργάζεται για να ενισχύσει τη δέσμευση των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει μια «σοβαρή συνέπεια» για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Και ευχαρίστησε τον Πολωνό πρωθυπουργό και τη χώρα του που υποδέχθηκαν τους Ουκρανούς πρόσφυγες με «θάρρος και γενναιοδωρία».

Η προσφορά της Πολωνίας να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία σχεδιάστηκε για να αποφύγει η χώρα να εξοπλίσει απευθείας την Ουκρανία. Ωστόσο, η πρόταση δημιούργησε ένα αίνιγμα για τις ΗΠΑ, οι οποίες σκοπεύουν επίσης να αποφύγουν την άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε την Τετάρτη την κατάσταση ως «προσωρινή διακοπή της επικοινωνίας». Είπε ότι το θέμα των τζετ δεν θα είναι το επίκεντρο της συνάντησης του Χάρις με τον Ντούντα, αλλά ο αντιπρόεδρος αναμένεται να βοηθήσει να διορθωθούν τα πράγματα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εν τω μεταξύ ζήτησε από άλλες χώρες να σταματήσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, ζήτησε από τα κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να δίνουν αμυντικά όπλα στην Ουκρανία.

Διακινδυνεύουν όπως είπε την ασφάλεια των επιβατικών αεροσκαφών στην περιοχή. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των χωρών που παρέχουν αντιαεροπορική και αντιαρματική αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να τη βοηθήσει να αποκρούσει τις ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις.

Χθες (9/3) ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο φρόντιζε να διατηρήσει τις παραδόσεις εντός του πεδίου της άμυνας, ώστε να μην εισέλθει άθελά του στον πόλεμο.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ναυάγιο» μετά τη συνάντηση στην Αττάλεια - Τι δήλωσαν Λαβρόφ, Κουλέμπα