ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Πόσο κοντά έχει έρθει η ανθρωπότητα στο Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο - Τα σενάρια που τρομάζουν

Politico: Πόσο κοντά έχει έρθει η ανθρωπότητα στο Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο - Τα σενάρια που τρομάζουν
Πιο κοντά από κάθε άλλη φορά μοιάζει να έχει έρθει το σενάριο ενός Παγκοσμίου Πολέμου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν την Ουκρανία η Δύση είναι προσεκτική για να αποφύγει την άμεση σύγκρουση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν - Όμως ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ήταν ποτέ πιο κοντά, αναφέρει σε ανάλυσή του το περιοδικό Politico

Πιο κοντά από κάθε άλλη φορά μοιάζει να έχει έρθει το σενάριο ενός Παγκοσμίου Πολέμου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία συνεχίζεται για περισσότερο από 2 εβδομάδες.

Αυτό υποστηρίζει σε ανάλυση του και το έγκριτο περιοδικό Politico αναφέροντας ότι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ήταν ποτέ πιο κοντά.

Το δημοσίευμα του Politico.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ανώτεροι αξιωματούχοι, διπλωμάτες και στρατιωτικοί αναλυτές της Δύσης, υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να συρθούν στον πόλεμο -σχεδόν ανά πάσα στιγμή- ως αποτέλεσμα ενός αριθμού απευκταίων σεναρίων.

«Το ένα σενάριο είναι το πιθανό λάθος», ανέφερε ένας Αμερικανός αναλυτής. «Χτυπούν με έναν πύραυλο την Πολωνία. Αυτό δεν είναι αδύνατο και πολύ γρήγορα μπορεί να κλιμακωθεί η κατάσταση. Αλλά πρέπει να ανταποκριθούμε. Δεν μπορούμε να μην απαντήσουμε».

«Η επιβολή no-fly zone σημαίνει θάνατος Ρώσων. Οτιδήποτε κάνουμε και έχει ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν Ρώσοι, μας βάζει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε.

«Νοοτροπία Καντάφι»

Η συζήτηση περί δολοφονίας ή καθαίρεσης του Πούτιν επίσης θα μπορούσε να μετατρέψει τη μάχη στην Ουκρανία σε παγκόσμιο πόλεμο, λένε οι ειδικοί, καθώς ο Ρώσος ηγέτης συμπεραίνει ότι πλέον δεν προσπαθεί μόνο για τη διατήρηση του καθεστώτος του, αλλά κυριολεκτικά για τη ζωή του.

Πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες φωνασκούν ότι κάποιος Ρώσος ολιγάρχης ή κάποιος άλλος κοντά στον Πούιν θα τον σκοτώσει.

Ο Aμερικανός γερουσιαστής Γκράχαμ πρότεινε την Πέμπτη να δολοφονηθεί ο Πούτιν, λέγοντας: «Υπάρχει Βρούτος στη Ρωσία; Υπάρχει κάποιος συνταγματάρχης Κλάους φον Στάουφενμπεργκ στον ρωσικό στρατό;».

Είναι γνωστό ότι ο Πούτιν τρέφει βαθιά οργή για τον θάνατο του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος συνελήφθη, ταπεινώθηκε, ξυλοκοπήθηκε και σκοτώθηκε ενώ εκλιπαρούσε τους απαγωγείς του για έλεος.

Αναλυτές με έδρα την Ουάσιγκτον λένε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγει τη μοίρα του Καντάφι.

«Ακόμα πιο τρομακτικό» από άλλα σενάρια που θα έσυραν το ΝΑΤΟ σε μια σύγκρουση «είναι η συζήτηση περί δίκης του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου» είπε ο αναλυτής. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να τα βάλουμε με έναν δικτάτορα που εξακολουθεί να έχει το δάχτυλό του σε ένα πυρηνικό κουμπί».

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Πόλη – φάντασμα το Κίεβο! Έφυγαν 2 εκατ. κάτοικοι - Έτοιμοι για τη μεγάλη επίθεση οι Ρώσοι