ΚΟΣΜΟΣ

Υφαντής στο Newsbomb.gr: Αποκλιμάκωση μόνο με συνθηκολόγηση της Ουκρανίας

Υφαντής στο Newsbomb.gr: Αποκλιμάκωση μόνο με συνθηκολόγηση της Ουκρανίας
Χαμηλές προσδοκίες για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων
AP Photo

Μικρό καλάθι για τον νέο γύρo διαπραγμάτευσης κρατά ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Κώστας Υφαντής

Εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών και με μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας σε πολιορκία με ελλείψεις τροφίμων και νερού και χιλιάδες άμαχους εγκλωβισμένους θα ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ αξιωματούχων Μόσχας και Κιέβου.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής ανέφερε ότι η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί δεν εμπνέει αισιοδοξία καθώς δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

«Η Ρωσία έχει εντατικοποιήσει τις επιθέσεις. Μόνο αν η Ουκρανία πάει στις διαπραγματεύσεις για συνθηκολόγηση-παράδοση βλέπω αποκλιμάκωση» υποστηρίζει ο κ. Υφαντής.

Στο ερώτημα πόσο πιθανή είναι μια συνάντηση Πούτιν- Ζελένσκι, κάτι το οποίο ζητά επιτακτικά τις τελευταίες ημέρες ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, ο κ. Υφαντής το θεωρεί απίθανο.

«Αν δεχθεί η Μόσχα μια τέτοια συνάντηση θα νομιμοποιεί περαιτέρω την ουκρανική κυβέρνηση. Και αυτό είναι κάτι που θέλει να αποφύγει. Μην ξεχνάμε ότι η αρχική ρωσική ρητορική έκανε λόγο για πτώση της κυβέρνησης και δίκες. Μου φαίνεται δύσκολο να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι Πούτιν-Ζελένσκι» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων ο κ. Υφαντής εκτίμησε ότι η ρωσική επιχείρηση για έλεγχο εδαφών εξελίσσεται ικανοποιητικά για τη Μόσχα αλλά τα δύσκολα ξεκινούν όταν φτάνουν έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου έχουν να αντιμετωπίσουν οδομαχίες και ανταρτοπόλεμο από τους Ουκρανούς.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Το μήνυμα που στέλνει η Ρωσία με το «χτύπημα» σε στρατιωτική βάση στα πολωνικά σύνορα

Live Blog: Βομβαρδίστηκε πολυώροφο κτήριο στο Κίεβο λίγο πριν τις νέες διαπραγματεύσεις

Σχετικές ειδήσεις