ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το μήνυμα που στέλνει η Ρωσία με το «χτύπημα» σε στρατιωτική βάση στα πολωνικά σύνορα

Η επίθεση στη στρατιωτική βάση κοντά στην Πολωνία
Η επίθεση στη στρατιωτική βάση κοντά στην Πολωνία
AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία στέλνει ηχηρό μήνυμα στους ΝΑΤΟικούς με το χτύπημα της στρατιωτικής βάσης Γιαβορίβ στα σύνορα με την Πολωνία,. Η εγγύτητα στα σύνορα του ΝΑΤΟ μπορεί να φαίνεται ανησυχητική, αλλά έχουν ληφθεί μέτρα για την ενίσχυση της αεράμυνας, λένε αναλυτές.

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 134 τραυματίστηκαν όταν οκτώ ρωσικοί πύραυλοι κρουζ έπληξαν το Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και της Ασφάλειας στο Γιαβορίβ, μια πόλη που βρίσκεται 16 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία και φιλοξενούσε αμερικανικά στρατεύματα μέχρι τον περασμένο μήνα.

Η φονική πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στη στρατιωτική βάση της Ουκρανίας στο Γιαβορίβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, σχεδιάστηκε ξεκάθαρα για να στείλει ένα μήνυμα. Κι αυτό είναι ότι όχι μόνο οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να χτυπήσουν τα δυτικά όρια της Ουκρανίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 ανθρώπους κοντά στο σημείο από το οποίο περνάνε δυτικά όπλα στη χώρα, αλλά το Κρεμλίνο δεν ενδιαφέρεται αν οι ΗΠΑ ή άλλοι εθελοντές μαχητές εκπαιδεύονταν εκεί.

Η επίθεση στη βάση του Γιαβορίβ έγινε μια ημέρα αφότου ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ προειδοποίησε ότι θα θεωρούσε νόμιμους στόχους τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία.

Η εγκατάσταση είναι γνωστή ως η τοποθεσία όπου οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εκπαίδευαν Ουκρανούς χρόνια πριν από την έναρξη του πολέμου και βρίσκεται κοντά στην πιο άμεση διαδρομή μεταξύ του αεροδρομίου Ρζεσζόφ, όπου εκτελούνται αεροπορικές πτήσεις για τη μεταφορά δυτικών όπλων και της πόλης Λβιβ.

Είναι ένα μέρος όπου λέγεται ότι συγκεντρώθηκαν ξένοι εθελοντές καθώς αρχίζουν να εκπαιδεύονται με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Αλλά ακόμα κι αν η βάση δεν χρησιμοποιείται ή χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για κανέναν από τους δύο σκοπούς, είναι ένας τόπος που αντιμετωπίζεται εδώ και καιρό με καχυποψία από τη Ρωσία.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά όρια στη ρωσική επίθεση. Ενώ η εγγύτητα των θανατηφόρων πυραύλων στα σύνορα του ΝΑΤΟ μπορεί να φαίνεται ανησυχητική, οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι έχουν λάβει μέτρα για να ενισχύσουν και να προστατεύσουν την αεροπορική άμυνα της Πολωνίας.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kάμαλα Χάρις ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι δύο συστοιχίες αμερικανικών πυραύλων Patriot μεταφέρθηκαν στην Πολωνία, που σταθμεύουν στο Ρζεσζόφ. Βρετανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι το μεσαίου βεληνεκούς σύστημα Sky Sabre, που βρίσκεται ήδη στη χώρα μετά από πρόσφατες ασκήσεις, ενδέχεται να τοποθετηθεί σύντομα δίπλα τους.

Παρά τη ρητορική του Ριάμπκοφ, μια άμεση ρωσική επίθεση σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, με την άμυνά της πρόσφατα ενισχυμένη, θα ήταν απίθανη, ακόμη περισσότερο δεδομένου του τρόπου με τον οποίο οι δυνάμεις της Μόσχας αγωνίζονται, χάνοντας άνδρες και υλικό στην επίθεσή τους στην Ουκρανία.

Η παρουσία των Patriot έχει και στόχο να καθησυχάσει ότι θα είναι δυνατή η αναχαίτιση τυχόν αδέσποτων πυραύλων που εισέρχονται στον εναέριο χώρο της Πολωνίας καθώς η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας πλησιάζει στα δυτικά της χώρας.

Η Ρουμανία, μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ που συνορεύει με την Ουκρανία, έχει ήδη το δικό της σύστημα Patriot, ενώ η Γερμανία και η Ολλανδία δήλωσαν πριν από λίγες ημέρες ότι θα επανατοποθετήσουν ένα δικό τους σε μια άλλη συνοριακή χώρα, τη Σλοβακία.

Όσον αφορά την προμήθεια δυτικών όπλων στην Ουκρανία, οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι απίθανο να περιοριστεί από μία μόνο επίθεση, ακόμη και μία τόσο θανατηφόρα όσο αυτή που έγινε το πρωτί της Κυριακής (13/3). Τα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας είναι μήκους άνω των 480 χιλιομέτρων και λαμβάνονται μέτρα για την απόκρυψη των ζωτικών προμηθειών καθώς περνούν στη χώρα και πέρα ​​από αυτήν.

Δεν είναι ρεαλιστικά δυνατό να αποκοπεί ή να απαγορευτεί η κίνηση των όπλων με περιοδικές αεροπορικές επιδρομές επειδή η περιοχή είναι πολύ μεγάλη. Αυτό είναι πρακτικό μόνο όταν οι δυνάμεις της Μόσχας κυριαρχούν σε μια περιοχή. Προς το παρόν, τα ρωσικά χερσαία στρατεύματα, επικεντρωμένα στο Κίεβο και τις πόλεις της ανατολής, απέχουν πολύ από το Λβιβ και τα δυτικά σύνορα.

Ο Nικ Ρέινολντς, ειδικός χερσαίου πολέμου στο thinktank Rusi, δήλωσε: «Ο Πούτιν θα παλέψει να αποκλείσει τις προμήθειες στη δυτική Ουκρανία, αλλά έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να περικυκλώσει και να αποκόψει έτσι το Κίεβο, καθώς και να αποκόψει πιθανές διαβάσεις κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου. Αλλά αυτό θα πάρει χρόνο».

Η κυριαρχία της Ρωσίας στους ουρανούς, ιδιαίτερα τη νύχτα, θα σημαίνει ότι είναι πιθανό να εμπλακεί σε περισσότερες επιθέσεις με πυραύλους και να δείξει ξανά ότι μπορεί να χτυπήσει στα δυτικά. Αλλά αυτά από μόνα τους δεν αλλάζουν δραματικά την ισορροπία του πολέμου, που είναι ήδη αρκετά θανατηφόρος.

Πηγή: Guardian

Διαβάστε επίσης:

Live Blog: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τηλεδιάσκεψη - Ρωσικός ναυτικός αποκλεισμός στην Ουκρανία