ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ακτιβιστές κατέλαβαν την πολυτελή βίλα του πρώην γαμπρού του Πούτιν στη Γαλλία

Η βίλα του πρώην γαμπρού του Πούτιν
Η βίλα του πρώην γαμπρού του Πούτιν
Youtube

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο Ρώσοι ακτιβιστές εισέβαλαν και κατέλαβαν μια πολυτελή βίλα στο Μπιαρίτζ που ανήκει στον πρώην γαμπρό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δύο Ρώσοι ακτιβιστές εισέβαλαν και κατέλαβαν μια πολυτελή βίλα που ανήκει στον πρώην γαμπρό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το κτήριο βρίσκεται στο Μπιαρίτζ, μία κοινότητα στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας που βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ο Πιερ Χάφνερ, από το Σύνδεσμο Svoboda Liberté, του οποίου το ιστολόγιο εμφανίζεται στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediapart, και ο Σεργκέι Σαβέλιεφ μπήκαν στην ιδιοκτησία οκτώ υπνοδωματίων Alta Mira στο γαλλικό παράκτιο θέρετρο που ειναι δημοφιλές στους Ρώσους ολιγάρχες. Ανακοίνωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι άλλαξαν τις κλειδαριές και θα το προσφέρουν για να στεγάσουν Ουκρανούς πρόσφυγες που φεύγουν από τον πόλεμο.

Το ακίνητο λέγεται ότι ανήκει στον επιχειρηματία Κιρίλ Σαμάλοφ, έναν Ρώσο δισεκατομμυριούχο και πρώην σύζυγο της μικρότερης κόρης του Πούτιν, Kατερίνα Τιχόνοβα. Ο Χάφνερ και ο Σαβέλιεφ ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν ένα από τα διαβατήρια του Σαμάλοφ και μια μετάφραση ενός λογαριασμού ρεύματος στη Μόσχα. Μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει έναν από τους ακτιβιστές σε ένα μπαλκόνι στον επάνω όροφο με μια ουκρανική σημαία.

Ο Χάφνερ, ο οποίος μετονομάζει το ακίνητο σε «Βίλα Ουκρανία», είπε ότι θα ζητήσει από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρους να ζητήσουν από το δημαρχείο του Μπιαρίτζ και τη νομαρχία της αστυνομίας να το χρησιμοποιήσουν για να στεγάσουν πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Ο εξόριστος Ρώσος αντιφρονών Βλαντιμίρ Οσέτσκιν, ιδρυτής μιας ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει αποκαλύψει φερόμενο βιασμό και κακοποίηση στις ρωσικές φυλακές και ο οποίος βρίσκεται στο μητρώο των πιο καταζητούμενων ανθρώπων της Ρωσίας, είπε στον Guardian: «Η αστυνομία προσπαθεί τώρα να μπει στη βίλα για να συλλάβει τους Πιέρ και Σεργκέι. Είναι μια δύσκολη κατάσταση που πρέπει να επισημανθεί από δημοσιογράφους και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στο Facebook, ο Oσέτσκιν έγραψε: «Στην Ευρώπη, εκατοντάδες βίλες αγοράστηκαν από την οικογένεια του Πούτιν και τους ολιγάρχες συνεργούς τους. Η πολυτελής αστική ζωή τους έχει φτάσει σε τέλος, γιατί θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα του καθεστώτος… Τώρα δεν πρόκειται για λαμπερά πάρτι και πάρτι σε βίλες. Είναι σημαντικό να είμαστε υπεύθυνοι και δίκαιοι στον 21ο αιώνα. Συνεχίζουμε. Σταματήστε τον πόλεμο»

Διαβάστε επίσης:

Live Blog: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τηλεδιάσκεψη - Ρωσικός ναυτικός αποκλεισμός στην Ουκρανία

Ουκρανία: Στο κρύο και το σκοτάδι η Μαριούπολη - Εξαντλούνται τα αποθέματα τροφίμων και νερού