ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Στο κρύο και το σκοτάδι η Μαριούπολη - Εξαντλούνται τα αποθέματα τροφίμων και νερού

Μαριούπολη
Ασταμάτητο το ρωσικό σφυροκόπημα στην Μαριούπολη
AP

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στην Μαριούπολη, όπου οι πολυάριθμες ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη, έχοντάς την αποκόψει ταυτόχρονα από κάθε είδους τροφοδοσία, ενώ την ίδια ώρα είναι σε εφαρμογή μια «πολιορκία» με ανηλεείς βομβαρδισμούς, θυμίζοντας σύμφωνα με πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές την πολιορκία του Λένινγκραντ

Σφοδρό είναι το σφυροκόπημα του ρωσικού στρατού στη Μαριούπολη, η οποία έχει καταστεί αναμφισβήτητα μια από τις περιοχές που έχουν πληρώσει το βαρύ τίμημα του πολέμου.

Όπως έχει γίνει γνωστό περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι της πόλης-λιμάνι που τελεί υπό πολιορκία στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης, στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ καταστροφικά είναι τα πλήγματα στις υποδομές, από τους πολυήμερους βομβαρδισμούς.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, σημειώθηκαν τουλάχιστον 22 βομβαρδισμοί εναντίον της πόλης. Πάνω από 100 βόμβες έχουν ήδη ριφθεί εναντίον της Μαριούπολης», ανέφερε η δημοτική αρχή στο Telegram.

«Οι εισβολείς πλήττουν κυνικά και εσκεμμένα πολυκατοικίες, πυκνοκατοικημένες ζώνες, καταστρέφουν παιδικά νοσοκομεία και αστικές υποδομές. Έως σήμερα, 2.187 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν χαθεί σε ρωσικές επιθέσεις», σημείωσε.

400.000 εγκλωβισμένοι χωρίς νερό και τρόφιμα

Την ίδια ώρα τα τελευταία αποθέματα νερού και τροφίμων στην πόλη, εξαντλούνται, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις, συνεχίζουν να σφυροκοπούν καίριους πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους. Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν αφήνουν να περάσουν ανθρωπιστικές δυνάμεις, αλλά ούτε επιτρέπουν την έξοδο σε αμάχους, με πολλούς να μιλούν -μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Ζελένσκι-, για μια γενοκτονία που λαμβάνει χώρα στη περιοχή.

«Τα τελευταία αποθέματα νερού και τροφίμων στην πόλη της Μαριούπολης, που βρίσκεται υπό πολιορκία, εξαντλούνται», προειδοποίησε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο.

«Οι κάτοικοι βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση εδώ και 12 ημέρες. Δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό, ούτε θέρμανση στην πόλη. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού εξαντλούνται», σημειώνεται σε μια ανακοίνωσε που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Σχεδόν 125.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ένα βίντεο σήμερα.

«Σήμερα βασική αποστολή είναι η Μαριούπολη», είπε, προσθέτοντας πως ένα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την υπό πολιορκία πόλη, όπου περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί.

Τεράστιες καταστροφές από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς

Δορυφορικές φωτογραφίες που διέρρευσαν δείχνουν το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής με εκτεταμένες ζημιές σε αστικές υποδομές και σε πολυκατοικίες σε όλη την πόλη της Μαριούπολης.

Στις εικόνες φαίνονται πυρκαγιές στο δυτικό τμήμα της πόλης της Μαύρης Θάλασσας και δεκάδες πολυώροφες πολυκατοικίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Μαριούπολη πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στη χώρα του, αλλά η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο.

Διαβάστε επίσης:

Live Blog: «Παράθυρο» για τέταρτο κύκλο διαπραγματεύσεων - Συνεχίζονται οι μάχες στην Ουκρανία

Σχετικές ειδήσεις