ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις – Θα συνεχιστούν αύριο

Ουκρανία: Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις – Θα συνεχιστούν αύριο

Πόλεμος Ουκρανία: Θρίλερ με φόντο την πολιορκία των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας - Μεγάλο το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και παράθυρο αισιοδοξίας. 

Χωρίς να είναι σαφές αν υπήρξε κάποια πρόοδος ή για μια ακόμα φορά οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, διακόπηκαν περίπου στις 16:00 το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας.

Οι συζητήσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές παραμένουν σταθερές στις θέσεις τους, αν και υπάρχει καλύτερη διάθεση για εξεύρευση λύσης.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ έγραψε στο Twitter ότι οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν για σήμερα και θα συνεχιστούν ξανά αύριο, Τρίτη (15/03).

«Έγινε τεχνική παύση στις διαπραγματεύσεις μέχρι αύριο. Για να γίνει πρόσθετη εργασία στις υποομάδες και διευκρίνιση επιμέρους θεμάτων. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις...», ανέφερε ο Ποντόλιακ.

Νωρίτερα, ο Ποντόλιακ είχε δηλώσει: «Οι πλευρές εκφράζουν ενεργά τις συγκεκριμένες θέσεις τους. Υπάρχει επικοινωνία αν και είναι δύσκολη. Ο λόγος για τη διαφωνία είναι τα πολύ διαφορετικά πολιτικά συστήματα».

Το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά την έναρξη του τέταρτου γύρου συνομιλιών ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε χαρακτηρίσει «δύσκολες» τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, χαμηλώνοντας σαφώς τον πήχυ των προσδοκιών για διπλωματική λύση.

«Οι δύσκολες συνομιλίες συνεχίζονται. Όλοι περιμένουν τα νέα. Σήμερα το βράδυ θα αναφέρουμε το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Οι Ρώσοι «σφυροκοπούν» το Κίεβο

Ένα ανελέητο «σφυροκόπημα» από το ρωσικό στρατό βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στην Ουκρανία λίγες ώρες πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Οι δεκάδες πυραυλικές επιθέσεις αφήνουν πίσω τους νεκρούς, τραυματίες και αμάχους. Τα ξημερώματα επλήγη πολυκατοικία στο Κίεβο με αποτέλεσμα 2 νεκρούς αλλά και τραυματίες. Το κτηριακό συγκρότημα βρίσκεται στην είσοδο της πρωτεύουσας και αμέσως μετά την επίθεση ξεκίνησε επιχείρηση από σωστικά συνεργεία για εντοπισμό θυμάτων και τραυματιών.

Λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε ότι ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν και το εργοστάσιο παραγωγής των αεροσκαφών Antonov στο Κίεβο, όπως καταγγέλλουν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Επίθεση είχαμε και στην στην περιοχή Κουρενίφκα, στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, μια περιοχή στην οποία δεν έχει γίνει εκκένωση με τις πληροφορίες να μην ξεκαθαρίζουν αν τελικά επλήγη όχημα ή ο πύραυλος ήταν εξουδετερωμένος.

Μόσχα: Ίσως και σήμερα ο πλήρης έλεγχο μεγάλων πόλεων

Η Μόσχα πάντως μέσω του Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε πως ο Πούτιν είχε δώσει εντολή κατά την έναρξη της επιχείρησης στην Ουκρανία να μην εισβάλλουν οι Ρώσοι αμέσως σε πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, λόγω πιθανών μεγάλων απωλειών στον πληθυσμό.

Την ίδια ώρα πάντως δεν απέκλεισε, ακόμα, το ενδεχόμενο οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο μεγάλους οικισμούς στην Ουκρανία, διασφαλίζοντας παράλληλα τη μέγιστη ασφάλεια για τον άμαχο πληθυσμό.

Σχετικές ειδήσεις