ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Η επικίνδυνη κλιμάκωση, οι πιέσεις προς τον Μπάιντεν και τα ψυχογραφήματα της CIA

Πόλεμος Ουκρανία: Η επικίνδυνη κλιμάκωση, οι πιέσεις προς τον Μπάιντεν και τα ψυχογραφήματα της CIA

Η επικίνδυνη κλιμάκωση ενός πολέμου που τείνει να μεταφερθεί από το πεδίο Ρωσίας – Ουκρανίας, στο πεδίο Ρωσίας – ΝΑΤΟ. Οι πιέσεις που δέχεται ο Μπάιντεν να στείλει βαρέα όπλα στην Ουκρανία και η ρωσική ψυχολογία περί υπαρξιακής απειλής

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες όσο οι Ρώσοι κλιμακώνουν τις επιθέσεις στα αστικά κέντρα της Ουκρανίας, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις που δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να εμπλακεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το ΝΑΤΟ σε αυτή την πολεμική σύγκρουση.

Δεν είναι μόνο οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες που πιέζουν τον πρόεδρο Μπάιντεν αλλά και αρκετοί Δημοκρατικοί. Προς το παρόν ο Μπάιντεν αντιστέκεται σε αυτές τις πιέσεις οι οποίες δεν προέρχονται μόνο από Αμερικανούς πολιτικούς αλλά και από διάφορους «άκαπνους» Ευρωπαίους αξιωματούχους. Το όλο κλίμα έχει γίνει εξόχως επικίνδυνο αφού πρέπει να θυμίσουμε ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκωφ χαρακτήρισε τη διαρκή διοχέτευση όπλων από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία «επικίνδυνη κίνηση», μιλώντας το Σάββατο 12 Μαρτίου σε ρωσική τηλεόραση. Όπως είπε ο κ. Ριάμπκωφ, η Μόσχα ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ότι βλέπει τις ρωσικές αποστολές όπλων στην Ουκρανία ως «νόμιμους στόχους» που μπορούν να γίνουν αντικείμενο στρατιωτικής επίθεσης, κάτι που έχει αυξήσει τον κίνδυνο άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων.

Κανείς δεν ξέρει αν οι Ρώσοι μπλοφάρουν και κανείς δεν ξέρει τι εννοεί ο Ριάμπκωφ όταν μιλάει για «αντικείμενο στρατιωτικής επίθεσης» όσων μεταφέρουν όπλα στην Ουκρανία. Δεν διευκρινίζει που και πώς θα γίνει αυτή η επίθεση. Αν δηλαδή θα γίνει σε ουκρανικό έδαφος ή σε έδαφος της Ε.Ε. Από την άλλη μεριά, είναι γλαφυρά και κινηματογραφικά τα ψυχογραφήματα της CIA για τον Πούτιν, αλλά ουδεμία σχέση έχουν με την στρατηγική ανάλυση δεδομένων.

Τα κατασκοπικά reports των μυστικών υπηρεσιών είναι ιδανικά για σενάρια ταινιών του Χόλυγουντ, αλλά δεν έχουν πάντα happy end όπως στη μεγάλη ή στη μικρή οθόνη. Το ψυχογράφημα του Πούτιν από την CIA ότι είναι θυμωμένος, απογοητευμένος και απομονωμένος ή οι φωτογραφίες που τον εμφανίζουν ως δικτάτορα ή ως ένα νέο Χίτλερ, δεν σταματούν τον πόλεμο και πολύ περισσότερο δεν απομακρύνουν το ενδεχόμενο μιας καταστροφής της ανθρωπότητας.

Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν τα σαΐνια των μυστικών υπηρεσιών ότι η Μόσχα θεωρεί ότι η παρούσα σύγκρουση με το ΝΑΤΟ είναι αγώνας για την ύπαρξή της, για να μη διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη. Ας είμαστε ειλικρινείς. Η Ρωσία δεν είναι ούτε Ιράκ, ούτε Αφγανιστάν να μπορέσεις να διαχειριστείς την κατάσταση σε βάθος χρόνου. Σε μια τέτοια σύγκρουση Ανατολής – Δύσης δεν θα υπάρχουν νικητές, μόνο ηττημένοι και καταστροφή. Η κλιμάκωση με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, δηλαδή χημικών, πυρηνικών, βιολογικών και κυβερνο-όπλων μόνο δεινά μπορεί να φέρει.

Την ίδια ώρα δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε το βρώμικο παιχνίδι που παίζουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές με τους λεγόμενους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους». Ξαφνικά, όλοι αυτοί που κόπτονται για την ειρήνη, για την κατάπαυση του πολέμου, σπρώχνουν τις δυο πλευρές σε ανούσιους και αναποτελεσματικούς γύρους διαπραγματεύσεων οι οποίες καταλήγουν μόνο στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Είκοσι μέρες πολέμου και κανείς δεν βάζει τη διπλωματία μπροστά να σταματήσει και τις δυο πλευρές, και τον Ζελένσκι και τον Πούτιν. Για να θυμηθούμε το μεγάλο φυσικό τον Νεύτωνα: «Η μάζα ενός σώματος είναι το μέτρο της αδράνειάς του» κι όπως καταλαβαίνετε η αδράνεια της Δύσης είναι πολύ μεγάλη.