ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Αντιμέτωπη με την χειρότερη αναζωπύρωση της πανδημίας από το πρώτο κύμα του 2020

Κίνα: Αντιμέτωπη με την χειρότερη αναζωπύρωση της πανδημίας από το πρώτο κύμα του 2020
Τα κρούσματα που ανακοινώνονται επισήμως είναι αυξημένα για τα δεδομένα της χώρας.
AP - Ng Han Guan

Η Κίνα δεν είναι σε θέση να εξουδετερώσει την μετάλλαξη «Ομικρον».

Η Κίνα ανακοίνωσε την Τρίτη 5.280 νέα κρούσματα κορονοϊού κατά την διάρκεια του τελευταίου 24ώρου. Το ποσοστό των κρουσμάτων διπλασιάστηκε μέσα σε μια ημέρα. Πρόκειται για έναν από τους πιο υψηλούς ημερήσιους απολογισμούς που έχουν σημειωθεί από Φλεβάρη του 2020 και την επιβολή lockdown στην Γουχάν, την πόλη όπου εντοπίστηκε αρχικά η πανδημία για πρώτη φορά.

Στο Πεκίνο, στο οποίο δεν έχουν ανακοινωθεί παρά έξι νέα κρούσματα, οι κάτοικοι διαπιστώνουν ενίσχυση των ελέγχων των υγειονομικών πάσων. Από την άνοιξη του 2020, η Κίνα είχε αντιμετωπίσει την πανδημία προσφεύγοντας στην επιβολή αυστηρών μέτρων lockdown, αλλά η παραλλαγή Ομικρον έχει δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες πληθώρα εστιών στο σύνολο της χώρας.

Η Κίνα δεν έχει καταγράψει επισήμως παρά 120.000 κρούσματα του κορονοϊού (εξαιρουμένων των ασυμπτωματικών κρουσμάτων) από τη έναρξη της επιδημίας και δεν έχει ανακοινώσει παρά 4.636 θανάτους. Ο τελευταίος θάνατος που έχει αποδοθεί στον ιό καταγράφηκε επισήμως στις αρχές του 2021.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι υγειονομικές αρχές κάλεσαν τους πλέον ηλικιωμένους να εμβολιασθούν, αφού μεγάλος αριθμός μη εμβολιασμένων ηλικιωμένων στο Χονγκ Κονγκ υπέκυψε στην Covid κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Στην ηπειρωτική Κίνα, μόνο το 80% των άνω των 60 ετών έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου, σύμφωνα με τις αρχές.

Σε διάστημα λίγων ημερών, τουλάχιστον 13 πόλεις έχουν μπει σε καραντίνα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του AFP, περί τα 30 εκατομμύρια Κινέζοι βρίσκονται πλέον σε κατ΄οίκον περιορισμό, ειδικότερα στην τεχνολογική μητρόπολη του Σεντζέν, στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ.

Τα περιοριστικά μέτρα έχουν προκαλέσει την διακοπή λειτουργίας πολλών εργοστασίων, όπως των μονάδων της ταϊβανέζικης Foxconn, της κύριας προμηθεύτριας της Apple, στην μεγαλούπολη των 17 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η οικονομική αναταραχή, η οποία μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, οδήγησε σε πτώση κατά 6% του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, επιβαρύνοντας κυρίως τον τεχνολογικό τομέα.

Αύξηση της ανεργίας

Η ανεργία στην Κίνα αυξήθηκε κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους στο 5,5% από 5,1% τον Δεκέμβριο. Το γεγονός αυτό οφείλεται εν μέρη στην πανδημία και στα περιοριστικά της μέτρα. «Μέχρι στιγμής, τα λιμάνια του Σεντζέν και της Σανγκάης συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά. Αλλά η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στα λιμάνια αυτά θα κλιμάκωνε τα παγκόσμια προβλήματα τροφοδοσίας, αυξάνοντας την αναταραχή που έχει ήδη προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», εκτιμά ο οικονομολόγος Τόμι Γου της Oxford Economics.

Ομως η αναζωπύρωση της επιδημίας επικεντρώνεται αρχικά στο άλλο άκρο της Κίνας: ο σημερινός απολογισμός επιβαρύνεται σημαντικά από τους αριθμούς της πανδημίας στην επαρχία Τζιλίν (βορειοανατολικά), που συνορεύει με την Βόρεια Κορέα, χώρα που, σύμφωνα με τις αρχές, «δεν έχει πληγεί από την επιδημία» της Covid-19. Περισσότερα από 3.000 κρούσματα της νόσου έχουν επισήμως καταγραφεί στην επαρχία Τζιλίν κατά το τελευταίο 24ωρο.

Η Σανγκάη, η μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, ανακοίνωσε μόνο εννέα νέα κρούσματα, αλλά οι αρχές έχουν επιβάλει μέτρα lockdown σε πολλές συνοικίες της πόλης. Πολλές εσωτερικές πτήσεις ματαιώθηκαν σήμερα στα αεροδρόμια της Σανγκάης και του Πεκίνου.

Διαβάστε επίσης:

Κατάρρευση του κινεζικού χρηματιστηρίου λόγω επανάκαμψης του κορωνοϊού