ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν σε Σαρλ Μισέλ: Η Ευρώπη αγνοεί τις επιθέσεις Ουκρανών σε αμάχους - Το Κίεβο δεν θέλει λύση

Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκαθάρισε στον Σαρλ Μισέλ τις θέσεις του.
Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δείχνει να αγνοεί επιδεικτικά τα εγκλήματα και τη στάση του Κιέβου.

Μια ακόμα τηλεφωνική επαφή είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αυτή τη φορά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο Ρώσος πρόεδρος κι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με την ενημέρωση του Κρεμλίνου, συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Οι ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας για την υπεράσπιση των δημοκρατιών του Ντονμπάς καθώς και για ανθρωπιστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την εκκένωση αμάχων», αναφέρει χαρακτηριστικά το Κρεμλίνο

Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε το γεγονός ότι στις δημόσιες εκτιμήσεις τους για τις εξελίξεις, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγνόησαν τη χθεσινή εγκληματική και απάνθρωπη πράξη του ουκρανικού στρατού. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο χτύπημα πυραύλων σε κατοικημένη περιοχή στο κέντρο του Ντονέτσκ με χρήση πυρομαχικών διασποράς που προκάλεσε πολλαπλές απώλειες στον άμαχο πληθυσμό.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέθεσε επίσης, τις εκτιμήσεις του για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών εκπροσώπων σχετικά με μια συμφωνία που θα λάμβανε υπόψη τις προηγούμενες απαιτήσεις της Ρωσίας. Τόνισε ότι το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρή δέσμευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων.

«Να προστατευθούν οι άμαχοι»

Από την πλευρά του, ο Σαρλ Μισέλ με αναρτήσεις στο Twitter παρέθεσε τη δική του εκδοχή για την επικοινωνία των δυο ανδρών. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο για την κατεπείγουσα ανάγκη να σταματήσει «ο αδελφοκτόνος πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας». Σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ η ΕΕ είναι ενωμένη στο να καταδικάσει την επιθετικότητα της Ρωσίας, απαντώντας με ισχυρές κυρώσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση του ρωσικού στρατού, ενώ ανέφερε πως συζητήθηκαν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δυο χωρών.

«Οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί αμάχων της Ουκρανίας από τις ρωσικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν. Η Ρωσία πρέπει επειγόντως να επιτρέψει την ανθρωπιστική πρόσβαση και την ασφαλή διέλευση», σχολίασε χαρακτηριστικα.