ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Δεν κλείσαμε εμείς την πόρτα στη Δύση – Έγινε με ευθύνη της (vid)

Λαβρόφ: Δεν κλείσαμε εμείς την πόρτα στη Δύση
Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η ρωσική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ουκρανία να είναι το μεγαλύτερο βιοεργαστήριο του Πενταγώνου
AP

«Οι κυρώσεις μας κάνουν δυνατότερους», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του το πρωί της Παρασκευής, τονίζοντας ότι η Ρωσία θα επιβιώσει αυτών και θα προσαρμόσει την οικονομία της.

Η Ρωσία έχει χάσει κάθε ψευδαίσθηση ότι βασίζεται στη Δύση και η Μόσχα δεν θα δεχτεί ποτέ μια άποψη για τον κόσμο που κυριαρχείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες που θέλουν να ενεργούν σαν παγκόσμιος σερίφης, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εξήγησε μιλώντας στο αγγλόφωνο δίκτυο RT ότι η Ρωσία είχε στοχοποιηθεί σε διεθνές επίπεδο από περίπου 5.000 μεμονωμένες κυρώσεις, «ρεκόρ» που ξεπερνά, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές που επιβλήθηκαν εναντίον της Βόρειας Κορέας. «Οι κυρώσεις απλώς ενισχύουν τη Ρωσία», υπογράμμισε.

Χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία έναν μικρό παίκτη στον παγκόσμιο πόλεμο της ενημέρωσης ο Λαβρόφ είπε ότι σε αυτό το πεδίο κυριαρχούν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι Ευρωπαίοι και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ανεξάρτητα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα ο ίδιος διέψευσε το δημοσίευμα της BILD σύμφωνα με το οποίο το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Κίνα γύρισε πίσω στη Ρωσία στα μισά της διαδρομής.

Ο στόχος μας είναι να απομακρύνουμε κάθε απειλή προς τη Ρωσία από το ουκρανικό έδαφος, είπε ο Λαβρόφ αναφερόμενος στην ρωσική εισβολή. «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι κάθε φορτίο που εισέρχεται στο έδαφος της Ουκρανίας, το οποίο θεωρούμε ότι φέρει όπλα, θα γίνει στόχος. Είναι αρκετά κατανοητό, συμπλήρωσε.

«Δεν κλείνουμε καμία πόρτα στη Δύση, είναι η Δύση που κλείνει τις πόρτες […] είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε, αλλά θα έχουμε κατά νου αυτό που συνέβη, το γεγονός ότι δεν είναι πάντα αξιόπιστες», επιβεβαίωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Στη συνέχεια, ο Λαβρόφ υπογράμμισε πως η ρωσική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ουκρανία να είναι το μεγαλύτερο βιοεργαστήριο του Πενταγώνου.

«Άνοιξαν και άλλα έγγραφα. Πρόκειται για έγγραφα που σχετίζονται με τις στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες των αμερικανικών εργαστηρίων στην Ουκρανία. Αυτά είναι έγγραφα που έχουν υπογραφεί από Ουκρανούς αξιωματούχους και Αμερικανούς», δήλωσε ο Λαβρόφ. Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν πολλά παρόμοια εργαστήρια γύρω από την περίμετρο της Ρωσίας στις πρώην σοβιετικές χώρες.