ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κανένας νεκρός από τον βομβαρδισμό του θεάτρου στην Μαριούπολη

 Πόλεμος στην Ουκρανία: Κανένας νεκρός από τον βομβαρδισμό του θεάτρου στην Μαριούπολη
Σύμφωνα με τον πρώτο επίσημο απολογισμό του δήμου δεν υπάρχει κανένας νεκρός.
AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένας τραυματίας και κανένας νεκρός από τον βομβαρδισμό του θεάτρου στην Μαριούπολη, σύμφωνα με τον πρώτο επίσημο απολογισμό του δήμου.

Σύμφωνα με τον πρώτο επίσημο απολογισμό δεν έχει εντοπιστεί κανένας νεκρός από τον βομβαρδισμό του θεάτρου στη Μαριούπολη που έλαβε χώρα την Τετάρτη. Το Κίεβο ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι από την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων προκλήθηκε ένας σοβαρός τραυματισμός και κανένας θάνατος.

Το δημοτικό συμβούλιο στον πρώτο του επίσημο απολογισμό για αυτήν την τραγωδία ανέφερε στο Telegram: «Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα. Υπάρχουν όμως πληροφορίες για έναν πολύ σοβαρά τραυματία».

Η Ιταλία αναλαμβάνει να χτίσει ξανά το θέατρο της Μαριούπολης

Υπενθυμίζεται ότι το θέατρο πέρα από το ότι αποτελούσε καταφύγιο για αρκετό κόσμο κατά τη διάρκεια του πολέμου αποτελούσε και ένα σημαντικό πολιτιστικό αξιοθέατο. Η Ιταλία έχει δεσμευτεί ότι θα συμβάλλει στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του κέντρου πολιτισμού, καθώς εγκρίθηκε η πρόταση από την κυβέρνηση για να χτιστεί ξανά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε στο Twitter, ευχαριστήριο μήνυμά προς την Ιταλία λέγοντας: «Δώσατε ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση. Μαζί θα ξαναχτίσουμε τη χώρα μέχρι το τελευταίο τούβλο».

Σύμφωνα με το BBC, το καταφύγιο των αμάχων κάτω από το κτίσμα του θεάτρου (μεγάλο μέρος του οποίου κατέρρευσε) φαίνεται πως άντεξε στην επίθεση. Την είδηση ότι τελικά άντεξε το υπόγειο καταφύγιο κάτω από το εμβληματικό κτίριο που καταστράφηκε μετάδωσε και ο Ιλια Πορομαρένκο, ρεπόρτερ τιου Kiyv Independent, που έκανε λόγο για «θαύμα» και επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει η επιχείρηση απομάκρυνσης των επιζώντων.

Αξιωματούχος από το γραφείο του δημάρχου της Μαριούπολης είπε την Πέμπτη ότι οι αρχές της πόλης δεν έχουν ακόμη απολογισμό μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό, σύμφωνα με τις ίδιες, ενός θεάτρου στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη, αλλά πρόσθεσε ότι το «καταφύγιο άντεξε» και ότι υπάρχουν επιζώντες.

Η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, ειδικευμένη στις δορυφορικές εικόνες, έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφία του Δραματικού Θεάτρου που τραβήχτηκε τη Δευτέρα, κατ’ αυτήν. Στο στιγμιότυπο αυτό, διακρίνεται η λέξη «παιδιά» γραμμένη στο έδαφος με τεράστια λευκά γράμματα στη ρωσική γλώσσα, μπροστά και πίσω από το κτίριο.

Ο δήμος της Μαριούπολης δημοσιοποίησε από τη δική του πλευρά στην πλατφόρμα Telegram φωτογραφία που δείχνει το κεντρικό τμήμα του θεάτρου εντελώς κατεστραμμένο, με μια λευκή στήλη καπνού να υψώνεται από τα συντρίμμια.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Αναλαμβάνει να χτίσει ξανά το θέατρο της Μαριούπολης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανασύρθηκαν 130 ζωντανοί άνθρωποι από τα ερείπια του θεάτρου στη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δραματική έκκληση Ζελένσκι - «Κύριε Σολτς, γκρεμίστε αυτό το τείχος!»