ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Αναλαμβάνει να χτίσει ξανά το θέατρο της Μαριούπολης

Ιταλία: Αναλαμβάνει να χτιστεί ξανά το θέατρο Μαριούπολης
«Θα χτίσουμε ξανά από την αρχή όσα καταστράφηκαν στη χώρα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
AP - Vadim Ghirda

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ευχαριστεί την Ιταλία που υπόσχεται ότι θα χτιστεί ξανά το θέατρο Μαριούπολης.

Η Ιταλία αναλαμβάνει να επισκευάσει το ιστορικό θέατρο της Μαριούπολης το οποίο καταστράφηκε έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων. Το θέατρο πέρα από το ότι αποτελούσε καταφύγιο για αρκετό κόσμο κατά τη διάρκεια του πολέμου αποτελούσε και ένα σημαντικό πολιτιστικό αξιοθέατο.

Η Ιταλία έχει δεσμευτεί ότι θα συμβάλλει στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του κέντρου πολιτισμού, καθώς εγκρίθηκε η πρόταση από την κυβέρνηση για να χτιστεί ξανά. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε στο Twitter, ευχαριστήριο μήνυμά προς την Ιταλία λέγοντας: «Δώσατε ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση. Μαζί θα ξαναχτίσουμε τη χώρα μέχρι το τελευταίο τούβλο».

Ανάσα ανακούφισης για την δοκιμαζόμενη Μαριούπολη δίνουν οι τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν ουκρανικά και διεθνή ΜΜΕ σχετικά με την επίθεση που δέχτηκε χθές το Δραματικό Θέατρο της πόλης, όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλές εκατοντάδες άμαχοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Σύμφωνα με το BBC, το καταφύγιο των αμάχων κάτω από το κτίσμα του θεάτρου (μεγάλο μέρος του οποίου κατέρρευσε) φαίνεται πως άντεξε στην επίθεση και επιζώντες έχουν αρχίσει να βγαίνουν ζωντανοί καθώς απομακρύνονται τα συντρίμμια.

Την είδηση ότι τελικά άντεξε το υπόγειο καταφύγιο κάτω από το εμβληματικό κτίριο που καταστράφηκε μετάδωσε και ο Ιλια Πορομαρένκο, ρεπόρτερ τιου Kiyv Independent, που έκανε λόγο για «θαύμα» και επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει η επιχείρηση απομάκρυνσης των επιζώντων.

Αξιωματούχος από το γραφείο του δημάρχου της Μαριούπολης είπε σήμερα ότι οι αρχές της πόλης δεν έχουν ακόμη απολογισμό μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό, σύμφωνα με τις ίδιες, ενός θεάτρου στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη, αλλά πρόσθεσε ότι το «καταφύγιο άντεξε» και ότι υπάρχουν επιζώντες.

Η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, ειδικευμένη στις δορυφορικές εικόνες, έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφία του Δραματικού Θεάτρου που τραβήχτηκε τη Δευτέρα, κατ’ αυτήν. Στο στιγμιότυπο αυτό, διακρίνεται η λέξη «παιδιά» γραμμένη στο έδαφος με τεράστια λευκά γράμματα στη ρωσική γλώσσα, μπροστά και πίσω από το κτίριο.

Ο δήμος της Μαριούπολης δημοσιοποίησε από τη δική του πλευρά στην πλατφόρμα Telegram φωτογραφία που δείχνει το κεντρικό τμήμα του θεάτρου εντελώς κατεστραμμένο, με μια λευκή στήλη καπνού να υψώνεται από τα συντρίμμια.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανασύρθηκαν 130 ζωντανοί άνθρωποι από τα ερείπια του θεάτρου στη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δραματική έκκληση Ζελένσκι - «Κύριε Σολτς, γκρεμίστε αυτό το τείχος!»