ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω απο 40.000 Σύροι ετοιμάζονται να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας

Σύροι μισθοφόροι ετοιμάζονται να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας
Σύροι μισθοφόροι ετοιμάζονται να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας
ΑΡ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σύροι ετοιμάζονται να προσχωρήσουν μαζικά στις τάξεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία καθώς ο Μπασάρ αλ 'Άσαντ φαίνεται πως ξεπληρώνει το χρέος του στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Σύρος ηγέτης φαίνεται ότι έδωσε λευκή κάρτα στη Μόσχα για να μεταφερθεί ο στρατός του στη Ρωσία, γράφει ο Guardian.

Μετά από 11 χρόνια πολέμου, ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια στρατολόγησης. Είναι η εμπροσθοφυλακή αυτού που θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη υποστηριζόμενη από το κράτος μισθοφορική δύναμη στον κόσμο. Μέσα σε λίγες μέρες, τα συριακά στρατεύματα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να ενισχύσουν τις ρωσικές γραμμές στην Ουκρανία, όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να αποσπάσει το τίμημα για την ενίσχυση του Σύρου ηγέτη.

Τα πρώτα συριακά στρατεύματα που εντάχθηκαν στις τάξεις του Πούτιν -μια προπορευόμενη δύναμη 150 ανδρών έφθασαν στη Ρωσία την Πέμπτη, ισχυρίζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, απηχώντας έναν ισχυρισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πιστεύει ότι 40.000 Σύροι έχουν δηλώσει συμμετοχή για να πολεμήσουν – αριθμός που θα αντιπροσώπευε ένα σημαντικό κομμάτι της ετοιμότητας μάχης ολόκληρου του στρατού της χώρας.

Στην οικονομική ερημιά της μεταπολεμικής Συρίας, η καλύτερη –και ίσως μοναδική– δουλειά που υποστηρίζεται από το κράτος είναι αυτή του μισθοφόρου. Η συντριπτική πλειονότητα των νεοσύλλεκτων Σύρων ανταλλάσσουν μισθούς 15 δολαρίων το μήνα για μηνιαίες συμφωνίες αξίας μεταξύ 600 και 3.000 δολαρίων. Η κατάταξη και η εμπειρία στην εξαντλητική δεκαετία του πολέμου αποφέρει υψηλότερα κέρδη, αλλά ακόμη και ο βασικός μισθός δελεάζει τους νεοσύλλεκτους που έχουν λίγους τρόπους να ξεφύγουν από τη συντριπτική φτώχεια.

Οι Σύροι έχουν δείξει ετοιμότητα να εγγραφούν στα τουλάχιστον 14 κέντρα στρατολόγησης σε όλη τη χώρα, στο Χαλέπι, τη Δαμασκό, την Ντέιρ Αζούρ, τη Χομς και τη Χάμα, καθώς και τη Ράκα, η οποία πριν από λιγότερο από πέντε χρόνια βρισκόταν στο επίκεντρο του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Έχουν φτάσει κατά δεκάδες στη βάση του καθεστώτος στη Ράκα», είπε ένας Κούρδος μαχητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. «Τους βλέπουμε να εμφανίζονται. Οι Ρώσοι ζήτησαν επίσης από [κουρδικές ομάδες] να ενωθούν μαζί τους, αλλά δεν γνωρίζω κανέναν που να το έχει κάνει ακόμη».

Στη δυτική Συρία, μερικές από τις πιο διάσημες μονάδες του καθεστώτος ισχυρίζονται ότι έχουν εγγράψει χιλιάδες από τις τάξεις τους. Η Πέμπτη Μεραρχία, η οποία εκπαιδεύτηκε από τη Μόσχα, η 4η Μεραρχία, η οποία είναι πιστή στον αδερφό του Άσαντ, Μάχερ, και οι Δυνάμεις Τίγρης, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον πόλεμο, παίζουν κεντρικό ρόλο στη στρατολόγηση, γεγονός που θα μετατρέψει τον στρατό του Άσαντ στη μεγαλύτερη μισθοφορική δύναμη στην Ουκρανία.

Συγκριτικά ασφαλής στο παλάτι του χάρη στη ρωσική υποστήριξη και στο χρέος του Πούτιν αν θέλει να παραμείνει εκεί, ο Άσαντ φαίνεται να έδωσε στη Μόσχα λευκή κάρτα για να μεταφέρει τον στρατό του με αεροπλάνο και στους διοικητές του σήμα να για επιστράτευση.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η μισθοφορική δύναμη θα πετάξει από τη βάση Χμεϊμίμ σε καθημερινές στρατιωτικές πτήσεις μεταφοράς. Ομάδες πολιτοφυλακής που είχαν πολεμήσει μαζί τους εντάσσονται επίσης στην προσπάθεια στρατολόγησης, ανάμεσά τους Παλαιστίνιοι, στρατεύματα του Εθνικού Μετώπου Άμυνας, το κόμμα Μπάαθ, ακόμη και ορισμένα μέλη σιιτικών ομάδων πολιτοφυλακής που πολέμησαν στη Συρία υπό την αιγίδα του Ιράν.

Ομάδες πολιτοφυλακής υπέρ του καθεστώτος εκπαιδεύονται και υποστηρίζονται από τις ρωσικές μονάδες από τα τέλη του 2015, όταν ο Πούτιν παρενέβη επισήμως για να σώσει τον Άσαντ. Έκτοτε, ο Πούτιν έχει καθιερώσει ένα είδος κηδεμονίας στη Συρία του Άσαντ.

«Οι Ρώσοι μας βοήθησαν πολύ και τώρα θα τους βοηθήσουμε», είπε ένας λοχίας στην πόλη Χομς. Ερωτηθείς τι θα πληρωνόταν, απάντησε: «Εικοσιπενταπλάσιο από αυτό που κερδίζω τώρα. Δεν πιστεύετε ότι οι τρομοκράτες από την Ιντλίμπ δεν θα πάνε να ενωθούν με τους Ουκρανούς; Φυσικά και θα το κάνουν. Θα εμπλακούμε ξανά, αλλά αυτή τη φορά στο χιόνι».

Ένας δεύτερος μαχητής υπέρ του καθεστώτος, ο οποίος πολέμησε για τέσσερις μήνες σε μια πολιτοφυλακή στη νότια Συρία πέρυσι, είπε ότι του προσφέρθηκαν 600 δολάρια συν επιδόματα θανάτου για να ταξιδέψει στην Ουκρανία. «Είναι περισσότερα από όσα θα μπορούσα να κερδίσω ποτέ στη Συρία», είπε. «Αυτό δίνει αξία στη ζωή μου, το ξέρω, αλλά αυτό αξίζει η ζωή αυτές τις μέρες. Αν πεθάνω εκεί, τουλάχιστον η οικογένειά μου μπορεί να ζήσει».