ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Διαψεύδει οτι οι κοσμοναύτες της ντύθηκαν στα χρώματα της Ουκρανίας - «Είναι απλώς κίτρινο»

Ρωσία: Διαψεύδει οτι οι κοσμοναύτες της ντύθηκαν στα χρώματα της Ουκρανίας - «Είναι απλώς κίτρινο»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απορρίπτει αναφορές ότι οι κοσμοναύτες της φορούσαν κίτρινα κοστούμια με μπλε λεπτομέρειες για να δείξουν αλληλεγγύη με την Ουκρανία, αναφέρει το Associated Press.

Τρεις Ρώσοι κοσμοναύτες φόρεσαν κοστούμια, που έφεραν τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, όταν έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), γεγονός που οδήγησε σε εικασίες ότι ήταν ένδειξη υποστήριξης προς το Κίεβο.

Χθες όμως η Ρωσία απέρριψε την ιδέα ως φανταστική. Ο κοσμοναύτης Oλεγκ Αρτέμιεφ είπε ότι κάθε πλήρωμα επιλέγει τα χρώματα περίπου έξι μήνες πριν από την εκτόξευση, επειδή τα κοστούμια πρέπει να ραφτούν ξεχωριστά.

Πρόσθεσε ότι επιλέχθηκαν επειδή και οι τρεις αποφοίτησαν από το Κρατικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο Bauman Moscow και έτσι επέλεξαν τα χρώματα της σχολής τους. Η ρωσική διαστημική υπηρεσία σε δήλωση στο κανάλι της στο Telegram, είπε:

«Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για κρυφά σημάδια ή σύμβολα στη στολή μας. Ένα χρώμα είναι απλά ένα χρώμα. Δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με την Ουκρανία. Διαφορετικά, θα έπρεπε να αναγνωρίσουμε τα δικαιώματά της στον κίτρινο ήλιο στον γαλάζιο ουρανό. Αυτές τις μέρες, παρόλο που βρισκόμαστε στο διάστημα, είμαστε μαζί με τον πρόεδρό μας και τους ανθρώπους μας

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία του μπλε και χρυσού συμβόλου του πανεπιστημίου.

Λίγο μετά την άφιξή τους στον τροχιακό σταθμό την Παρασκευή, ο Aρτέμιεφ είχε διαφορετική απάντηση για τις στολές πτήσης, λέγοντας ότι υπήρχε πολύ κίτρινο υλικό στις αποθήκες και «γι' αυτό φορέσαμε κίτρινο».

Αξιωματούχοι της διαστημικής υπηρεσίας της NASA, δηλώνουν πάντως ότι τα μέλη του πληρώματος των ΗΠΑ και της Ρωσίας γνωρίζουν τα γεγονότα στη Γη, αλλά ότι το έργο τους δεν έχει επηρεαστεί από γεωπολιτικές εντάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ρώσοι κοσμοναύτες έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό φορώντας τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας