ΚΟΣΜΟΣ

«Οι νεοναζί πήραν την εξουσία στο Κίεβο το 2014 με την στήριξη των ΗΠΑ»- Τι αποκαλύπτει ντοκιμαντέρ

Εθελοντές του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ
Εθελοντές του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ
Α.Ρ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επαναφέρει στο προσκήνιο ένα -αμφιλεγόμενο- για κάποιους ντοκιμαντέρ του 2016 με την υπογραφή γνωστού Γάλλου δημοσιογράφου που φωτίζει τη δράση των ακροδεξιών, παραστρατιωτικών ομάδων στη χώρα και το ρόλο της Δύσης στις εξελίξεις

«Τον Φεβρουάριο του 2014, παραστρατιωτικές ομάδες πολέμησαν εναντίον της αστυνομίας στους δρόμους του Κιέβου και ανέτρεψαν τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Έφτιαξαν νέα κυβέρνηση», αναφέρει μεταξύ άλλων στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του που κυκλοφόρησε το 2016 με τίτλο «Ουκρανία, οι Μάσκες της Επανάστασης» ο Γάλλος δημοσιογράφος Paul Moreira.

«Σύμφωνα με τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ήταν οι ήρωες της επανάστασης. Πολέμησαν στη σωστή πλευρά. Αλλά στην πραγματικότητα είναι ακροδεξιές πολιτοφυλακές. Και τώρα είναι βαριά οπλισμένοι. Ο Δεξιός Τομέας, το Αζόφ ή το Svoboda δημιούργησαν παράλληλες ακανόνιστες δυνάμεις που εύκολα βγαίνουν εκτός ελέγχου. Στην Οδησσό, τον Μάιο του 2014, ήταν υπεύθυνοι για μια μαζική δολοφονία χωρίς να αντιμετωπίσουν καμία κατηγορία. Σαράντα πέντε άνθρωποι κάηκαν μέχρι θανάτου. Μια σφαγή που δεν τράβηξε ιδιαίτερη προσοχή» αναφέρει

Και αναρωτίεται πώς γίνεται οι δυτικές δημοκρατίες να μην έχουν υψώσει τη φωνή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας; «Πιθανότατα επειδή αυτές οι ουκρανικές εθνικιστικές πολιτοφυλακές έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο σε έναν πόλεμο πολύ μεγαλύτερης κλίμακας. Η ουκρανική επανάσταση υποστηρίχθηκε σθεναρά από την αμερικανική διπλωματία» σημειώνει

Στον νέο ψυχρό πόλεμο που φέρνει σε αντίθεση τη Ρωσία με τις ΗΠΑ, η Ουκρανία είναι ένα αποφασιστικό πιόνι. Ένα τακτικό πιόνι για τον περιορισμό των φιλοδοξιών του Πούτιν. Το ντοκιμαντέρ «Ουκρανία, μάσκες της επανάστασης» του Paul Moreira ρίχνει φως σε αυτή την τυφλή γωνία.

«Οι Αμερικανοί έχουν θωρακιστεί προσεκτικά από το άσχημο υπόβαθρο της εξέγερσης του Μαϊντάν της Ουκρανίας το 2014 που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο και εγκατέστησε ένα υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ, άγρια αντιρωσικό καθεστώς που απελευθέρωσε ένοπλους νεοναζί. Αλλά ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ τόλμησε να αποκαλύψει αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα» αναφέρει το Consortium News.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε το 2016, δύο χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία, τα οποία οδήγησαν στην ανατροπή του ρωσόφωνου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και σηματοδότησαν τη στροφή της ουκρανικής πολιτικής προς τη Δύση.

Η προβολή του έναν χρόνο αργότερα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις επίσημες αρχές του Κιέβου και σε αρκετούς δημοσιογράφους που κατήγγειλαν οτι περιείχε ανακρίβειες. Ο Paul Moreira, Γάλλος δημοσιογράφος και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ έχει υπογράψει πολλά ερευνητικά ντοκιμαντέρ σε ζώνες συγκρούσεων, όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Κονγκό και η Σομαλία.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι νεοναζί του τάγματος Αζόφ - Τρομοκρατία και εγκλήματα πολέμου