ΚΟΣΜΟΣ

Το Κατάρ δείχνει το δύσκολο μέλλον στην Ευρώπη: Δεν μπορείτε χωρίς το φυσικό αέριο της Ρωσίας

Το Κατάρ δείχνει το δύσκολο μέλλον στην Ευρώπη: Δεν μπορείτε χωρίς το φυσικό αέριο της Ρωσίας
Ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη το ρωσικό φυσικό αέριο σύμφωνα με αξιωματούχο του Κατάρ.
AP Photo/Pavlo Palamarchuk, File

Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ σε συνέντευξή του στο CNNi ανέφερε πως δεν είναι εφικτή η αντικατάσταση του φυσικού αερίου της Ρωσίας για την ευρωπαϊκή αγορά.

Το οικονομικό και ενεργειακό «ματ» που επιχειρεί να κάνει σε Ευρώπη και ΗΠΑ ο Βλαντιμίρ Πούτιν, φαίνεται πως αποδίδει καρπούς. Ήδη αρκετές χώρες αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει κυρίως η Ευρώπη, με μια από αυτές να είναι το Κατάρ. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως η Ευρώπη δεν είναι εφικτό να ζήσει χωρίς το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Ο Σάαντ αλ Κάαμπι εξήγησε πως παρότι το Κατάρ μπορεί να προμηθεύει ευρωπαϊκά κράτη με LNG, τα αποθέματα δεν φτάνουν ενώ παράλληλα θα αυξηθούν ραγδαία οι τιμές. «Η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά δεν είναι πρακτικά δυνατή», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή στο CNN.

Ο ίδιος, ο οποίος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κρατικής QatarEnergy, επιβεβαίωσε πως το «30 έως το 40% του συνολικού όγκου φυσικού αερίου που παρέχεται στην παγκόσμια αγορά προέρχεται από την Ρωσία» αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως το Κατάρ δεν θα επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. «Η ενέργεια πρέπει να μείνει μακριά από την πολιτική», ήταν τα λόγια του. Σύμφωνα με τον υπουργό, το Κατάρ παραμένει αμέτοχο στην κρίση της Ουκρανίας, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας.