ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν αμφισβητεί ότι η Ρωσία αποσύρεται από το Κίεβο

ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν αμφισβητεί ότι η Ρωσία αποσύρεται από το Κίεβο
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν
AP Photo

Ουκρανία: Λίγο μετά την ανακοίνωση της χαλάρωσης του στρατιωτικού κλοιού στο Κίεβο, έρχονται οι πρώτες αμφισβητήσεις για τις προθέσεις της κίνησης αυτής.

Μπορεί οι σημερινές συνομιλίες να έφεραν κάποια αισιοδοξία σχετικά με το ενδεχόμενο προόδου στην κρίση της Ουκρανίας, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων εκφράζουν διφορούμενα μηνύματα.

Μετά το πέρας των σημερινών διαπραγματεύσεων η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα μειώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο. Η δήλωση αυτή καλωσορίστηκε από την Τουρκία, που έχει αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή και φιλοξενείς τις συνομιλίες των ρωσικών και ουκρανικών αποστολών διαπραγμάτευσης.

Μετά τις ανακοινώσεις της Μόσχας, Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν στο CNN και ανέφεραν ότι η απομάκρυνση των στρατευμάτων έχει ήση ξεκινήσει. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους και εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί σχετικά με τις κινήσεις της Ρωσίας, αμφισβητώντας τις προθέσεις της.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης, Αντόν Γκερασένκο, προχώρησε στην εξής δήλωση, αναφερόμενος στις ρωσικές ανακοινώσεις περί μείωσης της στρατιωτικής δραστηριότητας στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ: «αυτές οι δηλώσεις είναι απόλυτα ψέματα που έχουν σκοπό να κερδίσουν χρόνο για να ενισχυθούν οι ρωσικές θέσεις».

Στο ίδιο πνεύμα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος εξέφρασε τις δικές του αμφιβολίες για τον απώτερο στόχο της Ρωσίας, λέγοντας πως υπάρχει αυτό που η Μόσχα λέει και εκείνο που κάνει. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, επιλέγουν να εστιάσουν στο δεύτερο, στις πράξεις δηλαδή της Ρωσίας και όχι στις δηλώσεις.

Την ίδια άποψη εξέφρασε η κυβέρνηση της Βρετανίας καθώς, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, η χώρα θα κρίνει τη Ρωσία από «τις πράξεις, όχι από τα λόγια» σχετικά με την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία. Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού πρόσθεσε ότι υπήρξε «μείωση» στους βομβαρδισμούς της Ρωσίας γύρω από το Κίεβο.

Όπως ανέφερε ο Μπλίνκεν, δεν έχει δει ενδείξεις σχετικά με μια πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Τις δηλώσεις αυτές πραγματοποίησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του από το Μαρόκο, Νασέρ Μπουρίτα.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ προειδοποίησε μάλιστα, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κινείται προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης των επιθέσεων γύρω από το Κίεβο για να «αποσπάσει την προσοχή και να εξαπατήσει τον κόσμο ώστε να πιστέψει ότι δεν κάνει αυτό που κάνει».

Ο Μπλίνκεν κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να «τερματίσει την επιθετικότητα τώρα, να σταματήσει να ανοίγει πυρ, να αποσύρει τις δυνάμεις της και φυσικά να συμμετάσχει στις συνομιλίες».

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία και άλλες χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ κλήθηκαν από την συμμαχία να συμμετάσχουν στην διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 7 Απριλίου.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αμερικανοί αναφέρουν ότι οι Ρώσοι αποσύρουν δυνάμεις από το Κίεβο