ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία ενεργοποιεί το «τρομερό της όπλο»: Σταματάει εξαγωγές τροφίμων σε μη φιλικές χώρες

Mπλόκο στις εξαγωγές τροφίμων απο τη Ρωσία
Mπλόκο στις εξαγωγές τροφίμων απο τη Ρωσία

Η Ρωσία έχει αρκετά προϊόντα για να είναι αυτάρκης, παρ όλα αυτά παγώνει τις εξαγωγές τροφίμων σε μη φιλικές χώρες, διεμήνυσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Τα ρωσικά προϊόντα επαρκούν για να καλύψουν πλήρως τις εγχώριες ανάγκες της χώρας είπε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και πρόσθεσε οτι οι εξαγωγές θα γίνονται πλέον μόνο στις φιλικές προς τη Μόσχα χώρες. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο Μεντβέντεφ στο κανάλι του στο Telegram.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι αρχές θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στους αγρότες κατά προτεραιότητα. "Προτεραιότητα στον εφοδιασμό τροφίμων έχει η εγχώρια αγορά μας. Και ο έλεγχος των τιμών. Ταυτόχρονα, το κράτος θα συνεχίσει τη μεγάλης κλίμακας και συστηματική βοήθεια προς τους αγρότες", είπε.

Παράλληλα η Ρωσία θα εμπορεύεται τρόφιμα και καλλιέργειες μόνο με φιλικές χώρες. «Θα προμηθεύουμε τρόφιμα και καλλιέργειες μόνο στους φίλους μας. Ευτυχώς έχουμε πολλούς από αυτούς και δεν βρίσκονται καθόλου στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.»

Δεν θα προμηθεύσουμε τα προϊόντα και τα αγροτικά προϊόντα στους εχθρούς μας και δεν θα αγοράσουμε τίποτα από αυτούς, τόνισε. Ταυτόχρονα, ο Μεντβέντεφ είπε ότι παρόλο που η Ρωσία δεν αγοράζει ορισμένα δυτικά προϊόντα διατροφής από το 2014, «ο κατάλογος των προϊόντων που απαγορεύονται για εισαγωγή μπορεί να επεκταθεί».

«Σιωπηλό αλλά τρομερό όπλο»

Μιλώντας για την επισιτιστική ασφάλεια, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισε ότι πολλές χώρες εξαρτώνται από τις προμήθειες τροφίμων από τη Ρωσία και αυτό, σύμφωνα με τα λόγια του, είναι «ένα ήσυχο αλλά τρομερό όπλο».

«Θυμάμαι ότι κατά τη διάρκεια της παιδικής μου ηλικίας, η ΕΣΣΔ αγόραζε σιτηρά από τον Καναδά. Σήμερα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική: η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σιτηρών, μαζί με την Ινδία και την Κίνα. Και τα τελευταία χρόνια, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού. Έτυχε η επισιτιστική ασφάλεια πολλών χωρών να εξαρτάται από τις προμήθειες μας. Αποδεικνύεται ότι η τροφή μας είναι το σιωπηλό μας όπλο. Ήσυχο, αλλά τρομερό»

Υπενθύμισε ότι η εξαγωγή ρωσικών αγροτικών προϊόντων «ξεπερνά την εξαγωγή πραγματικών όπλων, ανήλθε σε περισσότερα από 37 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι». Περιγράφοντας τέλος τα μέτρα που μπορεί να λάβει η Ρωσία στον τομέα της προμήθειας τροφίμων, ο Μεντβέντεφ παρατήρησε με ειρωνεία ότι «αποδεικνύεται ότι θα φάμε πρωινό μόνοι μας». «Ίσως μοιραστούμε το μεσημεριανό γεύμα με φίλους, αλλά δεν θα δώσουμε δείπνο στους εχθρούς μας.»

Η Ρωσία απαγορεύει τις εξαγωγές ηλιόσπορων, επιβάλλει ποσόστωση στο ηλιέλαιο

Η Ρωσία θα απαγορεύσει τις εξαγωγές ηλιόσπορων από σήμερα (1/3) έως τα τέλη Αυγούστου και θα επιβάλει εξαγωγική ποσόστωση στο ηλιέλαιο για να αποφύγει τις ελλείψεις και να μειώσει την πίεση στις εγχώριες τιμές, ανακοίνωσε την ίδια στιγμή το υπουργείο Γεωργίας.

Η κυβέρνηση ενέκρινε την απαγόρευση και τις ποσοστώσεις μεταξύ άλλων μέτρων που αποσκοπούν στη σταθεροποίηση των εγχώριων τιμών για τα γεωργικά προϊόντα. «Με την απότομη αύξηση των παγκόσμιων τιμών για το ηλιέλαιο και τους ελαιούχους σπόρους, υπάρχει επί του παρόντος αυξημένη ζήτηση για το ρωσικό προϊόν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ηλιελαίου στον κόσμο, με την Ινδία μεταξύ των μεγάλων πελατών. Η Ινδία συμφώνησε να αγοράσει 45.000 τόνους ρωσικού ηλιελαίου σε τιμή ρεκόρ τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές του βρώσιμου λαδιού στην τοπική αγορά αυξήθηκαν μετά τη διακοπή των προμηθειών από την Ουκρανία, είπαν αξιωματούχοι του κλάδου στο Reuters αυτή την εβδομάδα.

Το υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Μόσχα θα πρέπει να καθορίσει ποσοστώσεις εξαγωγής για ηλιέλαιο για να «διατηρηθεί η σταθερότητα» του εγχώριου εφοδιασμού. Η Ρωσία λαμβάνει μέτρα για να προστατεύσει την αγορά τροφίμων της μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση για την κρίση στην Ουκρανία.

«Αυτό το σύνολο μέτρων θα εξαλείψει την πιθανότητα ελλείψεων, καθώς και απότομες αυξήσεις στο κόστος των πρώτων υλών και των κοινωνικά σημαντικών προϊόντων στη Ρωσία», ανέφερε το υπουργείο. Οι περιορισμοί θα κρατήσουν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Το ρωσικό ακατέργαστο ηλιέλαιο προσφέρεται πλέον σε τιμή ρεκόρ, γεγονός που έχει επηρεάσει την παγκόσμια εφοδιαστική και διατροφική αλυσίδα.