ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Επικοινωνιακός «πόλεμος» γύρω απο την Μπούτσα - Τι δείχνουν οι δορυφορικές φωτογραφίες

Μόσχα και Κίεβο ανταλλάσσουν πυρά για το τι συνέβη στην πόλη Μπούτσα
Μόσχα και Κίεβο ανταλλάσσουν πυρά για το τι συνέβη στην πόλη Μπούτσα
AP

Συνεχίζονται οι σφοδρές αλληλοκατηγορίες για το τι συνέβη στην  Μπούτσα της Ουκρανίας, την ώρα που δορυφορικές φωτογραφίες φέρεται να δείχνουν πτώματα πριν απο την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων

Δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies φαίνεται πως διαψεύδουν τους ρωσικούς ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους τα πτώματα ανθρώπων με πολιτική ενδυμασία, που βρέθηκαν στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, βρίσκονταν εκεί πριν από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σήμερα πως οι κατηγορίες ότι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους στην Μπούτσα αποτελούν «ψεύδη της ουκρανικής και της δυτικής προπαγάνδας» με στόχο τη δυσφήμηση της Ρωσίας.

«Είναι ψέματα που ωρίμασαν στην κυνική φαντασία της ουκρανικής προπαγάνδας», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 ως το 2012 και είναι τώρα αναπληρωτής γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ωστόσο στις εικόνες της Maxar, που χρονολογούνται από τα μέσα Μαρτίου, διακρίνει κανείς πτώματα αμάχων να κείτονται σε δρόμο ή σε χαντάκι της Μπούτσα. Αυτές «οι εικόνες υψηλής ευκρίνειας (…) επιβεβαιώνουν πρόσφατα βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποκαλύπτουν την παρουσία πτωμάτων που κείτονται στους δρόμους και είναι εγκαταλειμμένα εδώ και εβδομάδες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Maxar Technologies.

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times έκανε ανάλυση των εικόνων από την οδό Γιαμπλόνσκα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Maxar, αφού τις συνέκρινε με εικόνες πτωμάτων σ’ αυτό το δρόμο από βίντεο που είχε γυριστεί την 1η και τη 2α Απριλίου. Πολλά από τα πτώματα αυτά βρίσκονταν εκεί επί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, όταν οι ρωσικές δυνάμεις ήλεγχαν την πόλη, διαπίστωσε

Οι μαζικοί φόνοι στην Μπούτσα ήταν «η εκδίκηση των Ρώσων για την ουκρανική αντίσταση», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ανατόλι Φεντόρουκ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. «Οι δημότες μου πυροβολήθηκαν για διασκέδαση ή από θυμό», δήλωσε ο Φεντόρουκ στη Corriere della Sera. «Οι Ρώσοι πυροβολούσαν ό,τι κινούνταν: περαστικούς, ανθρώπους σε ποδήλατα, αυτοκίνητα με το σήμα «παιδιά» τόνισε

Τμήματα της πόλης πρόσθεσε «είχαν μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης» χωρίς τρόφιμα ούτε νερό και «οποιοσδήποτε τολμούσε να βγει εκεί έξω για να ψάξει για τροφή πυροβολούνταν».

Μόσχα: Η Ουκρανία «σκηνοθέτησε» φόνους αμάχων

Η Μόσχα υποστηρίζει πως οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες σκηνοθέτησαν δήθεν φόνους αμάχων. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε σήμερα πως οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες σκηνοθέτησαν δήθεν φόνους αμάχων σε ουκρανικές πόλεις σε μια απόπειρα να διαδώσουν την προπαγάνδα τους στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

«Στρατιώτες του 72ου Ουκρανικού Κέντρου Ψυχολογικών Επιχειρήσεων διεξήγαγαν άλλη μια σκηνοθετημένη κινηματογράφηση αμάχων που υποτίθεται ότι σκοτώθηκαν από τις βίαιες ενέργειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων» στις 4 Απριλίου σε ένα χωριό σε απόσταση 23 χλμ. βορειοδυτικά του Κιέβου, ανακοίνωσε το υπουργείο.

«Παρόμοια περιστατικά οργανώνονται τώρα από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες στο Σούμι, το Κονοτόπ και άλλες πόλεις», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Επιμένει η Ρωσία: Οι φρικαλεότητες στην Μπούτσα ήταν «σκηνοθετημένες»