ΚΟΣΜΟΣ

Μια πολική αρκούδα στο επίκεντρο των γλυπτών στο φεστιβάλ Las Fallas στη Βαλένθια

Μια πολική αρκούδα στο επίκεντρο των γλυπτών στο φεστιβάλ Las Fallas στη Βαλένθια

Μετά από παύση λόγω της COVID-19, επανήλθε φέτος το ετήσιο φεστιβάλ Las Fallas στη Βαλένθια της Ισπανίας· στο επίκεντρο των αλλόκοτων γλυπτών που εκτέθηκαν τον φετινό Μάρτη βρέθηκε μια ύψους επτά μέτρων πολική αρκούδα που φιλοτέχνησε ο Ισπανός καλλιτέχνης Antonio Segura, γνωστός με το ψευδώνυμο Dulk.

Στο πλασματικό και σουρεαλιστικό έργο του Dulk – με επωνυμία «Προστάτεψε Αυτό Που Αγαπάς» – άγρια ζωή και φυτά ισορροπούν πάνω σε αυτό το ον του Αρκτικού Κύκλου. Απαιτήθηκαν δύο χρόνια για τη δημιουργία του μνημειωδών διαστάσεων γλυπτού από ξύλο και χαρτόνι και αφότου τοποθετήθηκε, μια ομάδα συναρμολόγησε περίπου 30 βινιέτες γύρω από την κεντρική φιγούρα.

Κάθε ένα από τα μικρότερα έργα που «αναρριχήθηκαν» στην αρκούδα μιλά για την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. «Έχουμε μια μάνα πολική αρκούδα στην κεντρική πλατεία για το φεστιβάλ Las Fallas, με τη γούνα της να λιώνει σαν κερί, καθώς άλλα ζώα αναζητούν καταφύγιο πάνω της και γύρω της. Είναι χαμένα, και όλα είναι σε αναζήτηση νέου οικοσυστήματος» εξηγεί ο Dulk.

Δείτε την gallery:

«Το κοάλα αντιπροσωπεύει τις πυρκαγιές στην Αυστραλία το 2019 και 2020 όπου πάνω από 60.000 πλάσματα έχασαν τη ζωή τους. Ο ουρακοτάγκος αντιπροσωπεύει το Βόρνεο όπου η ταχεία μείωση του πληθυσμού τους είναι άμεσο αποτέλεσμα της θήρας, της υλοτομίας για φοινικέλαιο και των εξελίξεων σε αγροδασοπονία. Το ψάρι γίνεται κονσέρβα για να κατοπτρίσει την απώλεια θαλάσσιας ζωής λόγω υπεραλίευσης».

Το «Προστάτεψε Αυτό Που Αγαπάς», που κάηκε στο τέλος του φεστιβάλ όπως συνηθίζεται στο φεστιβάλ Las Fallas εν μέσω πυροτεχνημάτων, μουσικής, χορού και γιορτής, είναι μια ποιητική υπενθύμιση του πόσο γρήγορα μπορεί να έρθει η απώλεια. «Αν και αυτό είναι μια μεταφορά μόνον, μπορεί να γίνει η πραγματικότητά μας εκτός και αν αρχίσουμε να αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας. Ελπίζω ότι η εκδήλωση, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ενθαρρύνει συνειδητοποίηση και δράση για αυτά τα επείγοντα ανησυχητικά ζητήματα» τόνισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Juxtapose, ο Dulk.

Στον λογαριασμό του στο Instagram ( https://www.instagram.com/dulk1/?hl=en ) δίνεται η δυνατότητα ματιάς στις καλλιτεχνικές και άλλες αναζητήσεις του Ισπανού καλλιτέχνη.