ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Αρμενία ανακοινώνει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Αρμενία ανακοινώνει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν
AP Photo

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν την Τετάρτη στη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για να αποκλιμακωθεί η διένεξη ανάμεσά τους για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν.

Το δελτίο Τύπου δημοσιοποιήθηκε έπειτα από συνομιλίες του Πασινιάν με τον Αζέρο πρόεδρο, τον Ιλάμ Αλίεφ, στις Βρυξέλλες. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν επίσης να συστήσουν διμερή επιτροπή για την οροθεσία των συνόρων, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός και ο Αζέρος πρόεδρος «έδωσαν οδηγίες στους υπουργούς Εξωτερικών» των δύο κρατών «να αρχίσουν προετοιμασίες για να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες», σύμφωνα με την ανακοίνωση που διανεμήθηκε στον Τύπο στη Γερεβάν. Παρών στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Τόσο οι Ρωσία, όσο και οι ΗΠΑ εξέφραζαν ανησυχία για τη νέα κλιμάκωση της έντασης στον θύλακα.

Το 2020, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν εξεδίωξε τις δυνάμεις της Αρμενίας από αχανείς περιοχές που έλεγχαν από το 1990 μέσα και γύρω από τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, προτού συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός με μεσολάβηση της Ρωσίας.

Η Αρμενία ανέφερε τον περασμένο μήνα πως αναμένει η Μόσχα να αναλάβει δράση προκειμένου το Αζερμπαϊτζάν να αποσύρει στρατεύματα από τομείς του Ναγκόρνο Καραμπάχ που επιτηρούνται από ρωσική ειρηνευτική δύναμη. Το Αζερμπαϊτζάν ερίζει ότι οι τομείς αυτοί είναι μέρος της επικράτειάς του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του Πασινιάν, η «διμερής επιτροπή για την οροθεσία των συνόρων» της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν θα αναλάβει επίσης να χειριστεί «ζητήματα» που εκκρεμούν ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις «για την ασφάλεια και τη σταθερότητα». Το κείμενο δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.