ΚΟΣΜΟΣ

HΠΑ: Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας επέβαλε πρόστιμα μαμούθ σε δύο «απείθαρχους» επιβάτες

Πρόστιμα μαμούθ σε επιβάτες αεροπορικών
Πρόστιμα μαμούθ σε επιβάτες αεροπορικών
AP

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ επέβαλε τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχει προτείνει ποτέ σε δύο επιβάτες αεροπορικών εταιρειών που κατηγορήθηκαν για «απείθαρχη συμπεριφορά»

Δύο επιβάτες αεροπορικών εταιρειών που κατηγορούνται για «απείθαρχη συμπεριφορά» «τιμωρήθηκαν» με τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχει προτείνει ποτέ η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Οι πενταψήφιες ποινές είναι μέρος του συνόλου των 2 εκατομμυρίων δολαρίων σε πρόστιμα που επιβλήθηκαν φέτος. Οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ είχαν αριθμούς ρεκόρ επιβατών που προκάλεσαν αναστάτωση από τις αρχές του 2021, με πολλά περιστατικά να αφορούν την άρνηση να φορέσουν μάσκα κατά του κορονοϊού.

Τα πρόστιμα ανακοινώθηκαν από τον υπουργό μεταφορών Pete Buttigieg την Παρασκευή. «Αν βρίσκεστε σε αεροπλάνο, μην είστε ανόητοι και μην θέτετε σε κίνδυνο τα πληρώματα πτήσης και τους συνεπιβάτες», είπε σε μια εμφάνισή του στο The View του ABC. «Αν το κάνετε, θα σας επιβληθεί πρόστιμο από την FAA».

Σε ένα περιστατικό, ένας επιβάτης της American Airlines που ταξίδευε από το Τέξας στη Βόρεια Καρολίνα κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 81.950 δολαρίων επειδή απείλησε να βλάψει μια αεροσυνοδό. Ο αεροσυνοδός είχε προσφερθεί να βοηθήσει τον επιβάτη αφού έπεσε στο διάδρομο του αεροπλάνου.

Ο επιβάτης που δεν κατονομάζεται στη συνέχεια φέρεται να έσπρωξε έναν εργαζόμενο της αεροπορικής εταιρείας και προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα της καμπίνας. Ενώ οι αεροσυνοδοί προσπάθησαν να τον συγκρατήσουν, εκείνος χτύπησε επανειλημμένα ένα μέλος του προσωπικού στο κεφάλι. Όταν του έβαλαν χειροπέδες, «έφτυσε, χτύπησε το κεφάλι του, δάγκωνε και προσπάθησε να κλωτσήσει το πλήρωμα και τους άλλους επιβάτες», ανέφερε η FAA σε δελτίο τύπου.

Στο άλλο περιστατικό, η επιβάτης πετούσε με την Delta Air Lines από το Λας Βέγκας προς την Ατλάντα. Φέρεται ότι προσπάθησε «να αγκαλιάσει και να φιλήσει τον επιβάτη που καθόταν δίπλα της, πήγε στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους για να προσπαθήσει να βγει κατά τη διάρκεια της πτήσης, αρνήθηκε να επιστρέψει στη θέση της και δάγκωσε έναν άλλο επιβάτη πολλές φορές».

Αυτη η επιβάτης, η οποία επίσης δεν κατονομάζεται, περιορίστηκε σωματικά από τα μέλη του πληρώματος και τώρα του ζητήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 77.272 δολάρια. Κανένα περιστατικό δεν αφορούσε μη τήρηση των μέτρων κατά της Covid-19.

Στη συνέντευξή του στο The View, ο Buttigieg είπε ότι οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν έως τις 18 Απριλίου εάν θα επεκτείνουν την ομοσπονδιακή απαίτηση να φορούν οι επιβάτες μάσκες σε αεροπλάνα και αεροδρόμια.

Η FAA ανακοίνωσε μια πολιτική «μηδενικής ανοχής» στους απείθαρχους επιβάτες τον Ιανουάριο του 2021 και έκτοτε έχει εκδώσει πρόστιμα περίπου 7 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι Αρχές έχουν καταγράψει 7.060 περιστατικά «εναέριας οργής» και λένε ότι περίπου το 70% αφορούσε κανόνες κάλυψης. Όμως το ποσοστό των περιστατικών έχει πλέον μειωθεί κατά 60% από το ρεκόρ του περασμένου έτους.