ΚΟΣΜΟΣ

Kinder: Το διατροφικό σκάνδαλο, η σαλμονέλα και οι ανακλήσεις των σοκολατένιων αυγών πριν το Πάσχα

Παγκόσμιος συναγερμός για τα κρούσματα σαλμονέλας σε προϊόντα σοκολάτας
Παγκόσμιος συναγερμός για τα κρούσματα σαλμονέλας σε προϊόντα σοκολάτας

Ο ιταλικός κολοσσός Ferrero επεκτείνει την ανάκληση προϊόντων Kinder λόγω κρουσμάτων σαλμονέλας, παραμονές του εορτασμού του Πάσχα.

Η Ferrero επεκτείνει την ανάκληση προϊόντων Kinder λόγω κρουσμάτων σαλμονέλας, σε ένα σκάνδαλο που έχει προκαλέσει παγκόσμια κινητοποίηση. Όλα τα προϊόντα Kinder που κατασκευάσηκαν στο εργοστάσιο Aρλόν του Βελγίου από τον Ιούνιο αποτελούν πλέον μέρος της ανάκλησης.

Η προηγούμενη ανάκληση ανακοινώθηκε εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για τα κρούσματα σαλμονέλας και κάλυπτε μόνο προϊόντα με ημερομηνίες λήξης έως τις 7 Οκτωβρίου 2022. Μετά απο νέες οδηγίες ωστόσο ανακαλούνται όλα τα προϊόντα Kinder που παρασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της Ferrero στο Αρλόν από τον Ιούνιο.

Συναγερμός έχει σημάνει στις ευρωπαϊκές Αρχές για «τον αυξανόμενο αριθμό» περιστατικών σαλμονέλας που σχετίζονται με σοκολατένια αυγά Kinder Surprise. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 130 κρούσματα σαλμονέλας σε παιδιά -τα περισσότερα ηλικίας κάτω των 10 ετών- όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων . Το πρώτο κρούσμα σαλμονέλας εντοπίστηκε στη Βρετανία τον περασμένο Ιανουάριο όταν άρχισε η πώληση των συγκεκριμένων σοκολατένιων αυγών ενόψει Πάσχα.

Τα ύποπτα σοκολατένια αυγά έχουν ανακληθεί ως «προληπτικό μέτρο» και σε άλλες χώρες ανάμεσα στις οποίες το Λουξεμβούργο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιρλανδία.

Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας είπε ότι η τελευταία ενημέρωση σημαίνει ότι όλα τα προϊόντα στην ειδοποίηση ανάκλησης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης του, δεν πρέπει να καταναλώνονται. Τα προϊόντα που επηρεάζονται από την ανάκληση είναι τα Kinder Surprise, Kinder Mini Eggs, Kinder Surprise Egg 100g και Kinder Schoko-Bons.

Η Τίνα Πότερ, επικεφαλής περιστατικών στην FSA, είπε ότι η υπηρεσία συνεχίζει να ερευνά την έκρηξη κρουσμάτων σαλμονέλας που συνδέονται με τα προϊόντα Kinder. «Οι καταναλωτές θα πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές στην τελευταία ειδοποίηση ανάκλησης, η οποία αναφέρει λεπτομερώς όλα τα προϊόντα που ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο», είπε.

«Έχουμε τονίσει στις επιχειρήσεις και τις αρχές του Βελγίου τη σημασία της όσο το δυνατόν πιο προληπτικής προσέγγισης για την ανάκλησή τους και την εμπιστοσύνη ότι θα συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες των καταναλωτών σε οποιαδήποτε ενέργεια αναλαμβάνουν.

Λουκέτο στο εργοστάσιο σοκολάτας Kinder

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (AFSCA) του Βελγίου έδωσε εντολή να σταματησει η λειτουργία του εργοστασίου σοκολάτας Kinder, όπου εντοπίστηκε μόλυνση με σαλμονέλα αποδοκιμάζοντας «τις ελλιπείς πληροφορίες» που παρείχε ο ιταλικός κολοσσός ειδών ζαχαροπλαστικής Ferrero.

«Έπειτα από έρευνες και μετά τις διαπιστώσεις των τελευταίων ωρών ότι οι πληροφορίες που παρείχε η Ferrero είναι ελλιπείς, η Υπηρεσία προχωρεί σήμερα στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής της Ferrero στο Αρλόν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η AFSCA, η οποία ταυτόχρονα έδωσε εντολή για την ανάκληση όλων των προϊόντων της Kinder που παρασκευάστηκαν από το συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Τι είναι η σαλμονέλα

«Η σαλμονέλα μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, επομένως οποιοσδήποτε πάσχει θα πρέπει να τηρεί την καλή πρακτική υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση του μπάνιου και την αποφυγή χειρισμού τροφής για άλλους όπου είναι δυνατόν, εάν έχετε συμπτώματα».

Τα συμπτώματα, που περιλαμβάνουν διάρροια, κράμπες στο στομάχι, ναυτία, έμετο και πυρετό, συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγα λεπτά και μερικές φορές μπορεί να είναι πιο σοβαρά, ειδικά σε μικρά παιδιά και σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και στη χώρα μας με τα προϊόντα της Kinder, μετά το κλείσιμο εργοστασίου της Ferrero στο Βέλγιο. Ο ΕΦΕΤ εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή (8/4) με την οποία κάλεσε τους πολίτες να μην καταναλώσουν τα αυγά Kinder και τα αποσύρει από την αγορά.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ μετά την αδυναμία της παραγωγού επιχείρησης «Ferrero Ardennes», που εδρεύει στο Βέλγιο, να διασφαλίσει την ασφάλειά τους.

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ: Ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όσον αφορά στην προληπτική ανάκληση προϊόντων Kinder λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας, ενημερώνει ότι η εν λόγω ανάκληση επεκτείνεται πλέον στο σύνολο των προϊόντων Kinder Schokobons και Kinder Surprise Maxi των 100gr, ανεξαρτήτου παρτίδας. Η εν λόγω εξέλιξη οφείλεται στην αδυναμία της παραγωγού επιχείρησης «Ferrero Ardennes», που εδρεύει στο Βέλγιο, να διασφαλίσει την ασφάλειά τους.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν και να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών της εταιρείας «Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.ferrero.gr@ferrero.com

Ο ΕΦΕΤ συνεχίζει τους σχετικούς ελέγχους και σε κάθε νεότερη εξέλιξη θα ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό.

Διαβάστε επίσης:

Πανευρωπαϊκός συναγερμός για τα κρούσματα σαλμονέλας από σοκολατένια αυγά Kinder Surprise