ΚΟΣΜΟΣ

Kinder: Τα συμπτώματα σαλμονέλλας στα παιδιά μετά την κατανάλωση σοκολατένιων αυγών

Ανησυχία για τα κρούσματα σαλμονέλας στην Ευρώπη
Ανησυχία για τα κρούσματα σαλμονέλας στην Ευρώπη

Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η ανάκληση προϊόντων Kinder μετά τον εντοπισμό σαλμονέλλας. Γονείς περιγράφουν τα συμπτώματα που εμφάνισαν τα παιδιά τους μετά την κατανάλωση σοκολατένιων αυγών που είχαν μολυνθεί

Δεκάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έπαθαν από δηλητηρίαση από σαλμονέλα μετά την κατανάλωση σοκολατένιων αυγών Kinder, παραμονές του Πάσχα.

Στην Αγγλία, η δίχρονη Μάιλι αρρώστησε και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, αφού έφαγε την αγαπημένη της λιχουδιά. «Δεν είχε καθόλου υγρά, ήταν πολύ άρρωστη», είπε η μητέρα της.

«Πονούσε πολύ στο στομάχι της, την βάλαμε στο αυτοκίνητο και την πήγαμε κατευθείαν στο νοσοκομείο». Όμως, χωρίς να γνωρίζει τι είχε προκαλέσει την ασθένειά της, η μικρή συνέχισε να τρώει την αγαπημένη της σοκολάτα κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής της. «Τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια εάν καταναλωθούν», αναφέρουν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Στη Βρετανία, μια μητέρα κοινοποίησε επίσης στο λογαριασμό της στο Facebook τα συμπτώματα που εμφάνισε η τρίχρονη κόρη της, αφού είχε προηγουμένως καταναλώσει ένα από τα σοκολατένια προϊόντα της Kinder. Σύμφωνα με όσα έγραψε η Σάρλοτ Γουίνγκφιλντ, η μικρή Μπρούκλιν Μέι «ήταν τόσο χάλια από τότε που την πήρα από τον παιδικό σταθμό τη Δευτέρα. Επειδή είχα αρρωστήσει την προηγούμενη εβδομάδα, σκέφτηκα ότι κόλλησε από μένα. Όμως, έφτασε να κοιμάται 21 ώρες το 24ωρο».

Και συνέχισε, λέγοντας πως η τρίχρονη «είχε πυρετό που ξεπέρασε τους 39° C. Μίλησα με τον παιδίατρο, πιστέψαμε πως ήταν κάποιος ιός, ωστό τρεις μέρες μετά επιβεβαιώθηκε πως είχε σαλμονέλα από τα σοκολατένια προϊόντα Kinder που είχε φάει. Σε σύνολο 96 ωρών, ήταν ξύπνια για 12-14 ώρες συνολικά, αλλά ακόμα και τότε, ήταν... αλλού. Δεν είχε ενέργεια, αν και πρόκειται για ένα πολύ ενεργητικό παιδί».

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) διερευνούν την έξαρση της σαλμονέλωσης που σχετίζεται με συγκεκριμένα σοκολατοειδή, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Η ανακοίνωση ΕΦΕΤ

Στην ανακοίνωσή του για την προληπτική ανάκληση των προϊοντων Kinder στην Ελλάδα, ο ΕΦΕΤ ανέφερε τα εξής:

«Ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όσον αφορά στην προληπτική ανάκληση προϊόντων Kinder λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας, ενημερώνει ότι η εν λόγω ανάκληση επεκτείνεται πλέον στο σύνολο των προϊόντων Kinder Schokobons και Kinder Surprise Maxi των 100gr, ανεξαρτήτως παρτίδας. Η εν λόγω εξέλιξη οφείλεται στην αδυναμία της παραγωγού επιχείρησης 'Ferrero Ardennes', που εδρεύει στο Βέλγιο, να διασφαλίσει την καταλληλότητά τους.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν και να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών της εταιρείας 'Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ' στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.ferrero.gr@ferrero.com. Ο Ε.Φ.Ε.Τ συνεχίζει τους σχετικούς ελέγχους και σε κάθε νεότερη εξέλιξη θα ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό (με την έκδοση Δελτίων Τύπου, είτε μέσω της ιστοσελίδας του Ε.Φ.Ε.Τ. www.efet.gr).

Διαβάστε επίσης:

Kinder: Το διατροφικό σκάνδαλο, η σαλμονέλα και οι ανακλήσεις των σοκολατένιων αυγών πριν το Πάσχα