ΚΟΣΜΟΣ

Σανγκάη: Mετά το σάλο και τις κραυγές στα παράθυρα χαλαρώνει το lockdown

Σαγκάη - Κορονοϊός: Χαλαρώνει το lockdown σε ορισμένες περιοχές με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων
Η Σαγκάη ανέφερε 27.509 μολύνσεις την Δευτέρα,
AP - Andy Wong

Η Σανγκάη αποφάσισε να χαλαρώσει το lockdown σε κάποιες περιοχές.

  

Το αυστηρό lockdown που έχουν επιβάλλει οι Αρχές στη Σανγκάη, έχει οδηγήσει τους κατοίκους στα πρόθυρα της απόγνωσης. Έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις και τις σκηνές απελπισίας των πολιτών οι οποίοι φέρεται να ξεμένουν από τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, οι αρχές αποφάσισαν να χαλαρώσουν το lockdown σε κάποιες περιοχές από την Δευτέρα.

Επιπλέον οι αξιωματούχοι της πόλης είχαν υποσχεθεί ότι το κλιμακωτό lockdown θα τελείωνε στις 5 Απριλίου, πράγμα το οποίο ανετράπη. Η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας παραμένει σε αυστηρή απομόνωση. Εκατομμύρια άνθρωποι μαραζώνουν στα διαμερίσματά τους, κοιτάζοντας τα άδεια πλέον ψυγεία τους, ανίκανοι να βγουν έξω για να αναζητήσουν τροφή από φόβο σύλληψης και φυλάκισης.

Οι αξιωματούχοι της πόλης ανέφεραν ότι θα κατηγοριοποιήσουν τις κοινότητες σε όλη την πόλη σε τρία επίπεδα με βάση τον αριθμό των μολύνσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων στις περιοχές με τα λιγότερα κρούσματα.

Οι περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε lockdown. Οι κοινότητες που δεν έχουν καταγράψει κανένα κρούσμα τις τελευταίες 14 ημέρες θα επιτρέψουν στους κατοίκους να κυκλοφορήσουν έξω με μέτρα προστασίας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι οι άνθρωποι στις περιοχές με λιγότερα κρούσματα θα μπορούν να μετακινούνται εντός των υποπεριφερειών τους με αυστηρούς περιορισμούς στην κλίμακα συγκέντρωσης.

Ο Κρις Μίλερ, κάτοικος της Σαγκάης, μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο και ανέφερε ότι είναι πλέον ελεύθερος να φύγει από το μαιευτήριο όπου μένει με τη σύζυγό του από τη γέννηση του γιου τους λίγο πριν από το lockdown.

«Ήμουν ο πρώτος του κτιρίου μας που βγήκε έξω. Δεν υπάρχει τίποτα ανοιχτό. Πήγα σε ένα φαρμακείο και πολλά ράφια ήταν άδεια. Χρειαζόμουν πράγματα και δεν μπορούσα να τα προμηθευτώ», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαγκάη «είναι κλειδωμένη» από την 1η Απριλίου. Το ένα τρίτο της πόλης στα ανατολικά είναι σε lockdown από τις 28 Μαρτίου καθώς η Σαγκάη ανέφερε 27.509 μολύνσεις την Δευτέρα, σε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ.

«Πεθαίνουμε απο την πείνα»

Ανίκανοι να διαμαρτυρηθούν με άλλο τρόπο, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να εκτονώνουν το θυμό τους φωνάζονταςαπό τα παράθυρα. Τα περισσότερα παράπονά τους έχουν να κάνουν με το φαγητό. «Δεν έχουμε να φάμε», ουρλιάζουν. «Δεν έχουμε φάει εδώ και πολύ καιρό. Πεθαίνουμε από την πείνα».

Ένας πεινασμένος έγκλειστος βρήκε έναν πιο ήσυχο τρόπο να διαμαρτυρηθεί. Έβαλε το ψυγείο του στο μπαλκόνι του και άνοιξε τις πόρτες του. Το εσωτερικό είναι εντελώς άδειο και ο ίδιος το μαγνητοσκόπησε για να το δείξει σε όλο τον κόσμο.

Άλλες διαμαρτυρίες έχουν πάρει πιο τραγικές μορφές. Όπως έκαναν στην Ουχάν πριν από δύο χρόνια, οι άνθρωποι πηδούν και πάλι από τα μπαλκόνια των πολυόροφων πολυκατοικιών. Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στην Κίνα δείχνει ένα ζευγάρι να πέφτει μέχρι θανάτου. Ο σύζυγος λέγεται ότι ήταν οργισμένος επειδή το lockdown του είχε κοστίσει την επιχείρησή του.

Σε ένα άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν επαληθεύτηκε, ένας άνδρας ουρλιάζει στο τηλέφωνο στις αρχές, λέγοντας ότι πεθαίνει από την πείνα. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη την ίδια στιγμή πέταξαν πάνω απο τον ουρανό της πόλης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προειδοποιώντας τους ανθρώπους που διαδηλώνουν στα μπαλκόνια τους να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Παιδιά, ανάμεσά τους νήπια ακόμη και βρέφη μπαίνουν συχνά σε καραντίνα ξεχωριστά απο τους γονείς τους αν και η κυβέρνηση της Σαγκάης αρχίζει τώρα να προσφέρει οικογενειακές καραντίνες για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Οι αρχές της πόλης ζήτησαν δημόσια συγγνώμη την περασμένη εβδομάδα και υποσχέθηκαν να βελτιώσουν τις προμήθειες τροφίμων.

Οι αυξανόμενες κραυγές για βοήθεια προκαλούν επίσης ανησυχία σε άλλα μέρη της χώρας. «Κάθε μέρα που ξυπνάω και τσεκάρω το Weibo, βλέπω είτε μια ανάρτηση που φωνάζει για βοήθεια είτε μια υβριστική ανάρτηση απο κάποιον που δεν έχει φαγητό. Κανείς δεν θα φανταζόταν ότι το 2022 θα υπήρχε μεγάλη έλλειψη τροφίμων στη Σαγκάη», έγραψε ένας χρήστης του Weibo από το Ningbo, νότια της πόλης στην επαρχία Zεζιάνγκ.

«Ελέγξτε την επιθυμία σας για ελευθερία»

Η απάντηση της κυβέρνησης είναι «ελέγξτε την επιθυμία της ψυχής σας για ελευθερία» γράφει ο διεθνής Τύπος, αναφερόμενος σε μια αμφιλεγόμενη παρατήρηση που έκανε ένας Κινέζος βουλευτής κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας το 2020, όταν η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρά μέτρα καραντίνας στην Ουχάν, το σημείο μηδέν της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ένας στρατός εργαζομένων στον τομέα της υγείας, περίπου 38.000 συνολικά, έχουν σταλεί στη Σαγκάη, με οδηγίες για την πλήρη εξάλειψη του κορονοϊού στην πόλη. Υποβάλλουν τους πάντες σε μαζικά διαγνωστικά τεστ.

Η εθνική κυβέρνηση έχει στείλει χιλιάδες στρατιωτικούς γιατρούς και επαγγελματίες υγείας από άλλες επαρχίες για να βοηθήσουν στον αγώνα ενάντια στο κύμα κορονοϊού, που τροφοδοτείται από την παραλλαγή Όμικρον. Η κατάσταση έχει μεγάλο αντίκτυπο και στους επαγγελματίες υγείας. Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Twitter δείχνει έναν γιατρό να βγαίνει εσπευσμένα από μια μονάδα απομόνωσης, τον οποίο μεταφέρουν ασθενείς, αφού κατέρρευσε ενώ εκτελούσε τα καθήκοντά του.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία. ​«Η χρήση της λέξης lockdown μπορεί να είναι αρκετά ανακριβής όταν χρησιμοποιείται στην Κίνα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε η Maya Wang, ανώτερη ερευνήτρια στο Human Rights Watch, προσθέτοντας ότι δεν καταγράφει πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Αν είστε φτωχοί ή έχετε αναπηρίες ή είστε ηλικιωμένοι, συχνά μπορεί να αποκλείεστε από βασικούς πόρους ή να μην γνωρίζετε για αυτούς τους πόρους. Οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ τρομερές», είπε ο Wang, σχολιάζοντας αναφορές ότι ορισμένοι ηλικιωμένοι πέθαναν κατά τη διάρκεια του lockdown αφού δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας φάρμακα.

Το lockdown στη Σαγκάη, το μεγαλύτερο μετά το «σφράγισμα» της Ουχάν πριν από δύο χρόνια, είναι η τελευταία προσπάθεια της Κίνας να πετύχει την περίφημη στρατηγική «zero covid». Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα συνεχίζει να επιδιώκει το αδύνατο όνειρο της μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό.

Στην πραγματικότητα, όταν ρωτήθηκε πρόσφατα γιατί η Κίνα αρνήθηκε να αναγνωρίσει ότι η COVID-19 είναι πλέον ενδημική, ένας ανώτατος αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας είπε: «Αν σταματήσουμε όλα τα μέτρα περιορισμού τώρα, αυτό θα σημαίνει ότι όλες οι προηγούμενες προσπάθειες είναι μάταιες». Αλλά σε ένα ακόμη βαθύτερο επίπεδο,η επιμονή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στα lockdown δείχνει την επιθυμία του για απόλυτο έλεγχο.

Το αυστηρό lockdown στην κοσμοπολίτικη πόλη των 26 εκατομμυρίων διαμορφώνεται ως η μεγαλύτερη πρόκληση για την αυστηρή πολιτική «δυναμικού μηδέν» της Κίνας για τον Covid. Οι αναλυτές λένε ότι οποιαδήποτε χαλάρωση των περιορισμών θα είναι απίθανη ενόψει της συνεδρίασης του 20ου εθνικού συνεδρίου του κόμματος τον Νοέμβριο, όπου ο ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, αναμένεται να επιδιώξει άλλη πενταετή θητεία.

Διαβάστε επίσης:

Koρονοϊός: Το «lockdown της οργής» στη Σανγκάη - Πείνα, βία και κραυγές απελπισίας απο τα μπαλκόνια

Σανγκάη - Κορονοϊός: Σταδιακή χαλάρωση των μέτρων έπειτα από τις αντιδράσεις