ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Ένας 62χρονος ο βασικός ύποπτος για την επίθεση στο Μετρό – Πυροβόλησε 33 φορές

Νέα Υόρκη: Ένας 62χρονος ο βασικός ύποπτος για την επίθεση στο Μετρό – Πυροβόλησε 33 φορές
Τρόμος στο μετρό της Νέας Υόρκης
AP IMAGES

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία και τα στοιχεία του 62χρονου τον οποίο χαρακτηρίζει «πρόσωπο ενδιαφέροντος» για την επίθεση στο Μετρό

Τα στοιχεία και τη φωτογραφία του 62χρονου ο οποίος για την ώρα θεωρείται «πρόσωπο ενδιαφέροντος» για την επίθεση στο Μετρό το πρωί της Τρίτης (ώρα ΗΠΑ) που άφησε πίσω της 29 τραυματίες – ορισμένοι εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση - έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία.

Πρόκειται για τον Φρανκ Τζέιμς για τον οποίο η αστυνομία αναζητά περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία καθώς ο δράστης της επίθεσης στο Μετρό της Νέας Υόρκης παραμένει ασύλληπτος.

Κατά πληροφορίες ο 62χρονος Τζέιμς είχε νοικιάσει ένα φορτηγάκι στην Φιλαδέλφεια τα κλειδιά του οποίου εντοπίστηκαν στο σημείο της επίθεσης.

Η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι αρχές της Νέας Υόρκης είναι ότι ο δράστης της επίθεσης στο Μετρό πέταξε αρχικά δύο καπνογόνα μέσα σε συρμό και στη συνέχεια πυροβόλησε τουλάχιστον 33 φορές με ένα Glock των 9mm. Από τους πυροβολισμούς του ασύλληπτου ακόμα δράστη τραυματίστηκαν δέκα άνθρωποι, επτά άνδρες και τρείς γυναίκες, ενώ άλλα 13 άτομα υπέστησαν τραυματισμούς που σχετίζονται με εισπνοή καπνού, πτώσεις ή κρίσεις πανικού.

Στο σημείο της επίθεσης οι αστυνομικοί βρήκαν το 9αρι πιστόλι καθώς και επιπλέον πυρομαχικά, ένα τσεκούρι, καπνογόνα και το κλειδί του βαν το οποίο «οδήγησε» στον 62χρονο Τζέιμς με τους αστυνομικούς να έχουν εντοπίσει το επίμαχο όχημα.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν, δε, ότι η τραγωδία θα ήταν μεγαλύτερη και ο απολογισμός των θυμάτων βαρύτερος αν το όπλο δεν είχε πάθει εμπλοκή όπως διαπίστωσαν όταν το βρήκαν στο σημείο της επίθεσης.

Οι μαρτυρίες

Ο αυτόπτης μάρτυρας Φιτίμ Γκελόσι περιέγραψε ότι είδε τον δράστη να κάθεται στον συρμό και να μονολογεί. «Αυτό που σκέφτηκα ήταν ότι βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Όταν ο συρμός σταμάτησε για λίγο ο άνδρας αυτός έβγαλε μια αντιασφυξιογόνα μάσκα από τις τσάντες του, άνοιξε ένα καπνογόνο, είπε «ουπς, λάθος μου», έβγαλε το τσεκούρι, του έπεσε από τα χέρια και μετά έβγαλε το όπλο και άρχισε να πυροβολεί».

Σύμφωνα με έναν από τους επιβάτες, τον Γιαν Μοντάνο, ο οποίος μίλησε στο CNN, «μια χειροβομβίδα καπνού... μια βόμβα, εξερράγη, νομίζω, δύο λεπτά πριν φτάσουμε στο σταθμό». «Φαινόταν ότι ήταν προσχεδιασμένο (...) Εγκλωβιστήκαμε στο βαγόνι (...) υπήρχε αίμα στο έδαφος. Υπήρχε πολύ αίμα στο έδαφος», πρόσθεσε ο Μοντάνο.

Παράλληλα, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Kathy Hochul σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο ένοπλος εξακολουθεί να είναι ελεύθερος.

«Η ηρεμία και η ομαλότητα διαταράχθηκαν, διαταράχθηκαν βάναυσα, από ένα άτομο τόσο ψυχρό στην καρδιά που δεν είχε καμία έγνοια για τα άτομα στα οποία επιτέθηκε. Το άτομο αυτό εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερο. Αυτό το άτομο είναι επικίνδυνο», δήλωσε η Hochul.

«Δεν αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια»

Το περιστατικό με πυροβολισμούς που σημειώθηκε στο σταθμό του μετρό 36th Street στο Σάνσετ Παρκ του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης δεν αποτελεί προς το παρόν αντικείμενο «έρευνας για τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε η αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Κίσαντ Σίγουελ, χωρίς όμως να αποκλείει τα όποια κίνητρα του δράστη.

«Το περιστατικό δεν τελεί υπό έρευνα για τρομοκρατική ενέργεια σε αυτό το στάδιο. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι παρόλο που επρόκειτο για μια πράξη βίας, κανένας από τους τραυματίες δεν φέρει τραύματα απειλητικά για τη ζωή του», δήλωσε η αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης σε συνέντευξη Τύπου στο Μπρούκλιν πάνω από τον υπόγειο σταθμό του μετρό όπου σημειώθηκε το περιστατικό.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Υόρκη: Συγκλονιστικά βίντεο από την επίθεση στο μετρό