ΚΟΣΜΟΣ

Αδιανόητες σκηνές στην Σαγκάη: Πάνοπλοι αστυνομικοί εφορμούν σε σπίτια και αρπάζουν ασθενείς

Σαγκάη
Τα τελευταία βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ακόμα και οπλισμένους αστυνομικούς να εισβάλουν σε σπίτια
AP

Σκηνές από ταινία τρόμου θυμίζουν όσα γίνονται τις τελευταίες μέρες στη Σαγκάκη με τους 25 εκατομμύρια κατοίκους να διανύουν την τρίτη εβδομάδα σκληρού εγκλεισμού

Πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίσσονται στην Σαγκάη, των 25 εκατ. κατοίκων, που διανύει ήδη την τρίτη εβδομάδα σκληρού lokcdown, του πιο αυστηρού που έχει επιβληθεί από την αρχή τους ξεσπάσματος της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κινεζικές αρχές χρησιμοποιούν όποιο μέσο έχουν στην διάθεσή τους προκειμένου οι πολίτες να μην βγουν από τα σπίτια τους και να τηρηθούν οι αυστηροί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί, με πολλούς κατοίκους να έχουν εξαγριωθεί και να μιλούν για καταπάτηση των ελευθεριών τους.

Τα τελευταία βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ακόμα και οπλισμένους αστυνομικούς φορώντες ολόσωμες στολές προστασίας κατά της COVID να αρπάζουν με τη χρήση βίας πολίτες που νοσούν, μέσα από τα ίδια τους τα σπίτια, προκειμένου να τους μεταφέρουν στα «στρατόπεδα καραντίνας», όπου επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.

Αναφορές υπάρχουν στο Twitter που λένε ότι οι πολίτες που δεν κάνουν καθημερινά τεστ για τον κορονοιό συλλαμβάνονται.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο, το οποίο έχει διαρρεύσει στα social media, στο οποίο απεικονίζεται ένας άντρας, ο οποίος αρνείται να μεταβεί στους κρατικούς χώρους καραντίνας, με τους Κινέζους αστυνομικούς -οι οποίοι φέρουν βαρύ οπλισμό- να τον οδηγούν εκεί με τη βία. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές για πολίτες οι οποίοι μεταφέρθηκαν και είχαν αρνητικό τεστ κορονοϊού. «Είστε όλοι γκάγκστερς. Ξέρετε το αποτέλεσμα του τεστ μου. Είστε υπόκοσμος. Σας λέω βγείτε έξω», ακούγεται να τους λέει.

Στη συνέχεια ακούγεται κάτι σαν πυροβολισμός και οι οπλισμένοι «μαχητές του κορονοϊού» βγαίνουν στο μπαλκόνι με τις ασπίδες με σκοπό να τον ακινητοποιήσουν.

«Μην σκαρφαλώνεις πάνω μου, τράβα του το πόδι», λέει κάποιος από το «ειδικό κλιμάκιο» σύμφωνα με όσα γράφουν στο twitter. Ο άνδρας αντιστέκεται σθεναρά. Κάποιος ζητάει ένα μαχαίρι και στη συνέχεια αναζητούν το όνομά του. «Το βρήκα», φωνάζει κάποιος άλλος. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο άνδρας πέφτει στο έδαφος και δεν κινείται.

Καμία χαλάρωση μέτρων λέει ο πρόεδρος Σι

Η Κίνα δεν πρέπει να χαλαρώσει τα μέτρα έλεγχου και πρόληψης της COVID, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη νήσο Χαϊνάν στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο.

Τα σχόλιά του έγιναν γνωστά ενώ η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, η Σανγκάη, κατέγραψε πάνω από 25.000 νέα κρούσματα κορονοϊού. Οι τοπικές αρχές υφίστανται τεράστιες πιέσεις για να περιορίσουν τη μεγαλύτερη έξαρση της Covid στην Κίνα από τότε που εντοπίστηκε αρχικά ο ιός στην κινεζική πόλη Ουχάν στα τέλη του 2019.

Ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα πρέπει να συνεχίσει την αυστηρή πολιτική της «δυναμικής εκκαθάρισης της COVID», προσπαθώντας παράλληλα να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των μέτρων της COVID στην οικονομία και την κοινωνία, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο.

Διαβάστε επίσης:

Σανγκάη: Μια Ελληνίδα περιγράφει τις σκηνές χάους μετά το lockdown – Δωρεάν τρόφιμα από το κράτος

Σανγκάη: Με αυστηρές ποινές απειλούν οι αρχές όσους παραβιάζουν τα μέτρα του lockdown

Η απόλυτη τρέλα στη Σαγκάη: Σκοτώνουν κατοικίδια ασθενών με Covid - Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες