ΚΟΣΜΟΣ

Η απόλυτη τρέλα στη Σαγκάη: Σκοτώνουν κατοικίδια ασθενών με Covid - Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες

Η απόλυτη τρέλα στη Σαγκάη: Σκοτώνουν κατοικίδια ασθενών με Covid - Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες
Twitter

Το βίαιο lockdown που έχει επιβληθεί στη Σαγκάη αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κίνας, έχει δημιουργήσει σκηνές χάους, με πολίτες να ουρλιάζουν από τα μπαλκόνια τους, άλλους να λιμοκτονούν από την πείνα, ενώ τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι εικόνες σοκαριστικές  εικόνες θανάτωσης κατοικίδιων τα οποία έχουν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό  

Ο απόλυτος εφιάλτης, βγαλμένος από το χειρότερο σενάριο ταινίας τρόμου, επικρατεί τις τελευταίες δυο εβδομάδες στην Σαγκάη της Κίνας, την μεγαλούπολη των 26 εκατομμυρίων ανθρώπων στην οποία επιβλήθηκε ένα σκληρό και αδιάλλακτο lockdown.

Η επιβολή των πρωτοφανών περιορισμών που έχει επιβάλει η κεντρική κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ, με σκοπό να εξαλειφθούν τα κρούσματα του κορονοϊού φαίνεται πως έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, τα οποία αναδύονται από την αγανάκτηση των εκατομμυρίων ανθρώπων της μητρόπολης.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου τα τελευταία 24ωρα και δείχνουν τις κινεζικές αρχές να αρπάζουν -ακόμη και μετά από εισβολές σε σπίτια- τα κατοικίδια ανθρώπων οι οποίοι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό, προκειμένου να τα εξετάζουν. Εάν είναι θετικά στον κορονοϊό τότε τα θανατώνουν.

Οι εκατομμύρια κάτοικοι που έχουν κλειστεί στις κατοικίες τους εδώ και τρεις εβδομάδες , καθώς το lockdown προβλέπει αυστηρή απομόνωση και μαζικά τεστ κορονοϊού, δεν μπορούν να προμηθευτούν ακόμα και βασικά αγαθά όπως τρόφιμα.

Την ίδια ώρα «πλιάτσικο» πραγματοποιείται καθημερινά από όχλους εξαγριωμένων πολιτών που διαμαρτύρονται για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, σε αλυσίδες τροφίμων, αρπάζοντας κυρίως φαγητό.

Παράλληλα, πολίτες θετικοί στον κορονοϊό μεταφέρθηκαν σε μαζικά κέντρα καραντίνας, όπου οι συνθήκες θεωρούνται άσχημες και ανθυγιεινές. Τα σχετικά βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σοκάρουν.


Σύμφωνα με τις αρχές 23.342 πολίτες στη Σανγκάη βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, ωστόσο μόνο 994 εμφάνισαν συμπτώματα. Στο τελευταίο κύμα πάνω από 200.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί, αν και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Την ίδια ώρα, αύξηση έχει καταγραφεί στις αυτοκτονίες πολιτών, οι οποίοι δεν μπορουν να αντέξουν τις συνθήκες του σκληρότερου lockdown «μηδενικής Covid» που έχει επιβληθεί ποτέ, κάνει αναφορά και η βρετανική Daily Mail.

Ψάχνουν αγωνιωδώς για φάρμακα

Οι κάτοικοι της Σανγκάης έχουν στραφεί στο διαδίκτυο για εθελοντική ιατροφαρμακευτική βοήθεια καθώς οι αυστηροί περιορισμοί, περιορίζουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας και πυροδοτούν την απόγνωση και την ανησυχία. Άνθρωποι που πάσχουν από άλλα νοσήματα αναρτούν εκκλήσεις για βοήθεια σε πλατφόρμες αμοιβαίας αρωγής και σε ομάδες συνομιλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια γυναίκα λέει ότι αναζήτησε βοήθεια στο διαδίκτυο καθώς αυξήθηκε η ανησυχία της για τον κίνδυνο μόλυνσης της παράλυτης μητέρας της από έναν ουροκαθετήρα που χρησιμοποιεί περίπου ένα μήνα.

"Συνήθως η αντικατάσταση του καθετήρα χρειάζεται δέκα λεπτά, αλλά το γειτονικό νοσοκομείο στο οποίο πηγαίνουμε είναι τώρα σφραγισμένο", λέει η γυναίκα που θέλησε να αποκαλύψει μόνο το επίθετό της, Ζου.

Σύμφωνα με την ίδια, περίπου πέντε νοσοκομεία την απέρριψαν καθώς τα τμήματα που πραγματοποιούν αυτή την διαδικασία έχουν αναστείλει την λειτουργία τους.

Ακόμη και όταν η θεραπεία είναι διαθέσιμη ορισμένοι ασθενείς λένε ότι δεν έχουν μπορέσει να αποκτήσουν πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς ή να λάβουν άδεια να βγουν από τα συγκροτήματα κατοικιών, όπου διαμένουν.

Είναι επίσης δύσκολο να βρει κάποιος ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρει κάθε νοσοκομείο, είπαν άλλοι ασθενείς στο Reuters.

Χαλάρωση του lockdown μετά την κατακραυγή

Το κινεζικό χρηματοοικονομικό κέντρο της Σανγκάης θα αρχίσει να χαλαρώνει το lockdown σε κάποιες περιοχές από σήμερα, ενώ οι αρχές πασχίζουν να αρχίσει και πάλι να κινείται η πόλη ύστερα από δύο και πλέον εβδομάδες.

Οι πιέσεις εντείνονται προς τις αρχές της πολυπληθέστερης κινεζικής πόλης --και μιας εκ των πλουσιότερων-- από τους κατοίκους οι οποίοι εμφανίζονται ολοένα και πιο απογοητευμένοι καθώς οι περιορισμοί τραβούν σε μάκρος, με αποτέλεσμα ορισμένοι εξ αυτών να δυσκολεύονται να βρουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων.

Η Σανγκάη κατατάσσει τα συγκροτήματα κατοικιών σε τρεις κατηγορίες κινδύνου, ως ένα βήμα προς το να επιτραπούν οι ‘κατάλληλες δραστηριότητες’ από πολίτες σε γειτονιές όπου δεν υπάρχουν θετικά περιστατικά κορονοϊού σε διάρκεια δύο εβδομάδων, δήλωσε ο Γκου Χονγκχούι, αξιωματούχος της πόλης.

Αν και δεν ήταν άμεσα σαφές πόσοι από τους 25 εκατ. κατοίκους θα επωφεληθούν από μια άμεση χαλάρωση των lockdowns, η κίνηση αυτή υπόσχεται κάποια ανακούφιση για πολλούς που έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους για πάνω από τρεις εβδομάδες σε μια μάχη κατά της μεγαλύτερης έξαρσης στην Κίνα από τότε που εντοπίστηκε ο κορονοϊός στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019.

Σε ένα βίντεο, που κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο, φαίνονται οι κάτοικοι σε μια σειρά συγκροτημάτων με διαμερίσματα να ουρλιάζουν και να φωνάζουν από τα παράθυρά τους.

Ορισμένοι χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν την κίνηση αυτή της χαλάρωσης ως μεγάλο ρίσκο σε μια περίοδο με αριθμό-ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, ωστόσο άλλοι δήλωσαν ότι η Σανγκάη δεν έχει άλλη επιλογή.

«Νομίζω ότι αυτό είναι ο τρόπος για να παραδεχθεί η Σανγκάη ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να επιβάλει lockdown, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι πολίτες της δεν θα πεθάνουν της πείνας», δήλωσε ένας χρήστης του Weibo.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι καταγγελίες περί ελέγχων, με κάποιους στην περιοχή Σουχούι να λένε στο Reuters ότι τοπικές αρχές είχαν τοποθετήσει λουκέτα και αλυσίδες ποδηλάτων στις εξώθυρές τους αργά χθες, Κυριακή, για να τους περιορίσουν στα σπίτια τους.

Η προσέγγιση ‘μηδενικής ανοχής’ της Κίνας απέναντι στην COVID-19, περιορίζοντας σε καραντίνα όποιον βρίσκεται θετικός ακόμα και χωρίς συμπτώματα, υφίσταται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις λόγω του περισσότερο μεταδοτικού, αν και λιγότερο θανατηφόρου, παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον.

Η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει σε παύση σχεδόν όλων των διεθνών ταξιδιών και τώρα έχει ολοένα και μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο, καθώς οι πόλεις επιβάλλουν περιορισμούς, με τη νότια πόλη Γκουανγκτζόου και την ανατολική Νινγκμπό να είναι οι τελευταίες που το κάνουν, ενώ άλλες χώρες προσπαθούν να μάθουν να συμβιώνουν με την ασθένεια.

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα ανακοίνωσε ότι απέστειλε επιστολή στο Κρατικό Συμβούλιο στο Πεκίνο, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, περιγράφοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες από τα πρόσφατα μέτρα πρόληψης της COVID.

Ωστόσο, η πολιτική της ‘δυναμικής εκκαθάρισης’ παραμένει η ‘καλύτερη επιλογή’ για τη Σανγκάη, δήλωσε ο αξιωματούχος Λιανγκ Γουανιάν. Είναι παραπλανητικό να αντιμετωπίζει κανείς την Όμικρον ως μια ‘μεγάλη γρίπη’ και η χαλάρωση της επιφυλακής στην Κίνα θα εκθέσει τον τεράστιο αριθμό ηλικιωμένων πολιτών της σε κίνδυνο, ιδίως καθώς μεταλλάσσεται ο ιός, δήλωσε ο Λιάνγκ, που είναι επικεφαλής πάνελ της Εθνικής Επιτροπής Υγείας για την COVID-19.

Διαβάστε επίσης:

Σανγκάη: Mετά το σάλο και τις κραυγές στα παράθυρα χαλαρώνει το lockdown

Σανγκάη: Όταν προκαλείς τα όρια εκείνα αντεπιτίθενται