ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέους τύπους όπλων και ελικόπτερα στέλνει ο Μπάιντεν στο Κίεβο

Ουκρανία πόλεμος
Οι ΗΠΑ αναμένεται να στείλουν στην Ουκρανία, στρατιωτικό υλικό αξίας 800 εκατ. δολαρίων
AP

Οι ΗΠΑ αναμένεται να στείλουν στην Ουκρανία, στρατιωτικό υλικό αξίας 800 εκατ. δολαρίων

Την περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μετά την επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να στείλουν στην Ουκρανία, στρατιωτικό υλικό αξίας 800 εκατ. δολαρίων. «Καθώς η Ρωσία ετοιμάζεται να εντείνει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία τις δυνατότητες να υπερασπιστεί τον εαυτό της», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ στέλνουν νέους τύπους όπλων

Το στρατιωτικό υλικό που αναμένεται να στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία περιλαμβάνει νέους τύπου όπλων καθώς και ίδιου τύπου όπλα που παρέχει η χώρα στο Κίεβο εδώ και εβδομάδες.

Κατά τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν το νέο πακέτο εξοπλισμών θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, «συστήματα πυροβολικού, βλήματα πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού», αλλά και μεταφορά πρόσθετων ελικοπτέρων.

Την ίδια στιγμή το Πεντάγωνο αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα χρειαστούν επιπλέον εκπαίδευση για να χρησιμοποιήσουν μέρος του νέου στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, όπως πχ τα πυροβόλα Howitzer, ενώ σημείωσε ότι εξετάζονται οι πιθανές επιλογές.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συζήτησαν για επιπλέον αμυντική και οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο, καθώς και για τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και τα υπό διερεύνηση «εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας, όπως γνωστοποίησε πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Συνεχίστηκε ο διάλογος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Αποτιμήσαμε τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου. Συζητήσαμε για πρόσθετο πακέτο αμυντικής και πιθανής μακροοικονομικής βοήθειας. Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τις κυρώσεις», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος πολιτικών από τις ΗΠΑ και τον Καναδά