ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Βίαιες ταραχές μετά απο απειλές για νέο κάψιμο του Κορανίου - Τρεις τραυματίες

Ταραχές στη Σουηδία μετά το κάψιμο του Κορανίου
Ταραχές στη Σουηδία μετά το κάψιμο του Κορανίου

Συγκρούσεις ξέσπασαν για τέταρτη ημέρα χθες σε πολλές πόλεις της Σουηδίας, που πυροδοτήθηκαν από το κάψιμο ενός Κορανίου από μια ακροδεξιά, αντιμεταναστευτική ομάδα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στην ανατολική πόλη Norrköping την Κυριακή, όταν η αστυνομία έριξε προειδοποιητικά πυρά κατά των ταραχοποιών.

Πολλά οχήματα πυρπολήθηκαν και τουλάχιστον 17 άτομα συνελήφθησαν. Το Σάββατο, οχήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός λεωφορείου, πυρπολήθηκαν στη νότια πόλη Μάλμο κατά τη διάρκεια μιας ακροδεξιάς συγκέντρωσης. Νωρίτερα, οι κυβερνήσεις του Ιράν και του Ιράκ κάλεσαν Σουηδούς διπλωμάτες για να διαμαρτυρηθούν για το κάψιμο.

Ο Δανοσουηδός εξτρεμιστής Ράσμους Παλούνταν, ο οποίος ηγείται του κινήματος Stram Kurs, ή «Σκληρή Γραμμή» είπε ότι εκαψε το πιο ιερό κείμενο του Ισλάμ και θα επαναλάβει τη δράση.

Τουλάχιστον 16 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και πολλά αστυνομικά οχήματα καταστράφηκαν σε αναταραχές την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο σε μέρη όπου η ακροδεξιά ομάδα σχεδίαζε εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων στα προάστια της Στοκχόλμης και στις πόλεις Linköping και Norrköping.

Ο Παλούνταν είχε απειλήσει να πραγματοποιήσει νέα συγκέντρωση στο Norrköping την Κυριακή, με αποτέλεσμα πολλοί αντιδιαδηλωτές να συγκεντρωθούν εκεί, όπως ανέφερε η Deutsche Welle.

Ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας της Σουηδίας Άντερς Θόρνμπεργκ δήλωσε ότι οι διαδηλωτές επέδειξαν αδιαφορία για τις ζωές των αστυνομικών, προσθέτοντας: «Έχουμε δει βίαιες ταραχές στο παρελθόν. Αλλά αυτό είναι κάτι άλλο».

Οι διαμαρτυρίες ενάντια στα σχέδια για τον εμπρησμό του Κορανίου έχουν γίνει βίαιες στη Σουηδία στο παρελθόν. Το 2020, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και οι βιτρίνες καταστημάτων υπέστησαν ζημιές σε συγκρούσεις στο Μάλμε.

Ο Παλούνταν ο οποίος φυλακίστηκε για ένα μήνα το 2020 για αδικήματα συμπεριλαμβανομένου του ρατσισμού στη Δανία - προσπάθησε επίσης να σχεδιάσει παρόμοια καύση του Κορανίου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και του Βελγίου.

Διαβάστε επίσης:

Σουηδία: Βίαιες ταραχές σε διαδήλωση στην πόλη Όρεμπρο - 9 αστυνομικοί τραυματίστηκαν