ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Γαλλία: Μεγάλη νίκη Μακρόν έναντι της Λεπέν δείχνουν τα πρώτα exit polls

Εκλογές Γαλλία: Μεγάλη νίκη Μακρόν έναντι της Λεπέν δείχνουν τα πρώτα exit polls
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν
AP

Γαλλία: Τα πρώτα τρία ανεπίσημα exit polls δείχνουν ευρεία επικράτηση και επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λεπέν.

Λίγη ώρα πριν από τις 20:00 (ώρα Ελλάδας), έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των πρώτων ανεπίσημων exit polls για τις εκλογές της Γαλλίας. Σε αυτά φαίνεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν οδεύει προς μια εντυπωσιακή νίκη έναντι τη Μαρίν Λεπέν, καθώς η εκτιμώμενη διαφορά του νυν προέδρου με την αντίπαλό του κυμαίνεται κοντά στις 13 μονάδες!

Συγκεκριμένα, το εύρος των αποτελεσμάτων που δόθηκε από τα ανεπίσημα exit polls, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει ένα ποσοστό ανάμεσα στο 55% και το 58% την ώρα που η Μαρίν Λεπέν φαίνεται να μένει πίσω έχοντας 42% ως 45%. Αντιδράσεις, μέχρι τώρα, από τα επιτελεία των κομμάτων δεν υπάρχουν καθώς τα exit polls είναι ανεπίσημα και τα πρώτα επίσημα αναμένονται στις 21:00 ώρα Ελλάδας.

Στο 28% αναμένεται η αποχή στο δεύτερο γύρο

Περί το 28% εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα κινηθεί η αποχή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία. Αν οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευτούν θα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής των τελευταίων δεκαετιών. Η αυξημένη αποχή μπορεί να ερμηνευτεί ως απροθυμία των ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο ψήφισαν υποψήφιους που αποκλείστηκαν, να ακολουθήσουν τις προτροπές τους και να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο. Οι περισσότεροι από τους αποκλεισμένους υποψήφιους λίγο - πολύ τάχθηκαν υπέρ του Μακρόν, οι ακροδεξιοί υπέρ της Λεπέν, ενώ από την αριστερά ο Μελανσόν δήλωσε «καμία ψήφο στην Λεπέν» χωρίς ωστόσο να προτείνει τον Μακρόν.

Μία άλλη εξήγηση που επίσης μπορεί να υπάρξει για την αύξηση της αποχής είναι ότι αυτή η εβδομάδα στη Γαλλία ήταν εβδομάδα σχολικών διακοπών και πολλοί Γάλλοι έχουν αναχωρήσει από τους τόπους κατοικίας τους. Τέλος πολλές γαλλόφωνες εφημερίδες εκτός Γαλλίας άρχισαν δίνουν στη δημοσιότητα εκτιμήσεις αποτελεσμάτων εκλογών που έγιναν χθες σε χώρες της Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά στις υπερπόντιες γαλλικές περιοχές εμφανίζεται να προηγείται σημαντικά η Λεπέν ενώ τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Λατινική Αμερική εμφανίζεται να προηγείται σημαντικά ο Μακρόν. Τα επίσημα αποτελέσματα από όλα τα εκλογικά τμήματα θα δημοσιοποιηθούν στις 21.00 ώρα Ελλάδας, αφού ο γαλλικός εκλογικός νόμος απαγορεύει την ανακοίνωση οποιουδήποτε αποτελέσματος πριν από το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης.

Σχετικές ειδήσεις