ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρούπερτ Μέρντοκ καταθέτει για τις υποκλοπές

Ο Ρούπερτ Μέρντοκ καταθέτει για τις υποκλοπές

Ο μεγιστάνας του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ ξεκίνησε σήμερα να καταθέτει στην ανεξάρτητη επιτροπή η οποία ερευνά τις πρακτικές των μέσων ενημέρωσης, ενώ μάλιστα η κυβέρνηση Κάμερον δέχεται πιέσεις ύστερα από τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις της οικογένειάς του με πολιτικούς.

Συγκεκριμένα αναμένεται να καταθέσει με λεπτομέρειες στην αποκαλούμενη επιτροπή Λίβεσον όσον αφορά στη σχέση ανάμεσα σε βρετανικές κυβερνήσεις και στην αυτοκρατορία του των μέσων ενημέρωσης τις περασμένες δεκαετίες.

Μάλιστα η κατάθεσή του στη δικαστική επιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο δικαστής Μπράιαν Λίβεσον, ακολουθεί τη χθεσινή του γιού του Τζέιμς Μέρντοκ.

Να σημειωθεί πως στη διάρκεια της κατάθεσης του Τζέιμς δόθηκαν στη δημοσιότητα μια σειρά από e-mails που κυκλοφόρησαν εσωτερικά τα οποία φανερώνουν τους "ανάρμοστα" στενούς δεσμούς ανάμεσα στον υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ και έναν λομπίστα του Μέρντοκ σχετικά με μια πλειοδοσία του μεγαλοεκδότη για την εξαγορά του βρετανικού τηλεοπτικού δορυφορικού δικτύου BSkyB.

Ο μεγιστάνας αποσύρθηκε από τη συμφωνία όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές στο οποίο ενεπλάκησαν κάποιες εφημερίδες του στη Βρετανία τον περασμένο χρόνο.

Ο Ρούπερτ Μέρντοκ παραδέχτηκε κάποιες "καταχρήσεις" ως προς τον τρόπο εργασίας της μηντιακής του αυτοκρατορίας στη Βρετανία, ωστόσο σημείωσε ότι έχει υπάρξει αρκετή παραπληροφόρηση σχετικά με το τι συνέβη.

«Δεν ζήτησα ποτέ από πρωθυπουργό τίποτα.Δράττομαι της ευκαιρίας να διαψεύσω κάποιους μύθους», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο Μέρντοκ πρόκειται να περιγράψει τις σχέσεις του με τις διαδοχικές κυβερνήσεις από τότε που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στη βρετανική αγορά στις αρχές της δεκαετίας του ΄70, ενώ θα καταθέσει και για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.