ΚΟΣΜΟΣ

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα σε Πολωνία και Βουλγαρία

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα σε Πολωνία και Βουλγαρία

Η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα παροχής φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία - Καθησυχαστική η πολωνική κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση

Η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz για την διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από αύριο Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας.

Το βουλγαρικό υπουργείο αναφέρει έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.

Υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.

Νωρίτερα σήμερα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός είχε ενημερώσει την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της Gazprom δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι η Πολωνία είχε διορία ως σήμερα για να αρχίσει να πληρώνει για τις προμήθειες φυσικού αερίου βάσει του νέου ρωσικού διατάγματος που εκδόθηκε στα τέλη Μαρτίου.

Άνω κάτω η αγορά του φυσικού αερίου

Η είδηση για πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Πολωνία που προτίθεται να υλοποιήσει από την Τετάρτη η Ρωσία, έχει οδηγήσει σε αύξηση έως και 17% τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Την Τρίτη, το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι η Πολωνία είχε σταματήσει να παραλαμβάνει αέριο από τον αγωγό Γιαμάλ από το πρωί της Δευτέρας.

Τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου έφθασαν έως τα 107 ευρώ η μεγαβατώρα στις 6 το απόγευμα, έχοντας ανοίξει κάτω από τα 94 ευρώ, ενώ μετά από 40 λεπτά υποχώρησαν στα 98,50 ευρώ.

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Οι χρηματαγορές, που ξεκίνησαν με ισχυρή άνοδο τις συνεδριάσεις της Τρίτης, μπήκαν σε ιδιαίτερα αρνητικό έδαφος - με την Wall Street να χάνει έως και 540 μονάδες στις 19.10 ώρα Ελλάδος, καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και ενω οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Google.

Την ίδια στιγμή, η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται με αμείωτη σφοδρότητα ενώ τα μαζικά lockdowns στην Κίνα απειλούν την ομαλή λειτουργία των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, πυροδοτώντας νέες πληθωριστικές πιέσεις.

Ρωσικό πετρέλαιο: Ζητούνται αγοραστές

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας - η πασίγνωστη, λόγω των κυρώσεων Roseneft - επιχείρησε να πουλήσει 37 εκατομμύρια βαρέλια ουραλικού αργού, αλλά κανείς αγοραστής από την Ευρώπη δεν συμμετείχε στη διαδικασία.

Όπως ανέφερε το Reuters, ασιατικά διυλιστρήρια συμμετείχαν στην διαδικασία, αλλά η Roseneft δεν τους αποδέχθηκε, καθώς παρά τα προβλήματα με τις κυρώσεις και την αντίδραση των Ευρωπαίων, εξακολουθεί να να ζητά 100% προπληρωμή για τις ποσότητες που παραδίδει.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Γερμανία ανακοίνωσε ότι έχει μειώσει κατά πολύ την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο - και μάλιστα, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι λένε ότι η πλήρης απεξάρτηση του Βερολίνου από το ρωσικό πετρέλαιο (σ.σ όχι και από το ρωσικό αέριο...) είναι πλέον «θέμα ημερών».

Καθησυχαστική η πολωνική κυβέρνηση

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα αφότου η ρωσική Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης.

Όπως είπε η υπουργός, δεν υπάρχει ανάγκη άντλησης φυσικού αερίου από τα αποθέματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι πολωνοί καταναλωτές δεν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο.

Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Νωρίτερα, η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου υπογράμμισε ότι η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από την Gazprom συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης και ανέφερε πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση.