ΚΟΣΜΟΣ

Πεσκόφ: Δεν χρησιμοποιούμε το φυσικό αέριο ως εργαλείο εκβιασμού - «Άμεση επίθεση» βλέπει η Πολωνία

Κλιμακώνεται ο ενεργειακός πόλεμος Δύσης-Ρωσίας
Κλιμακώνεται ο ενεργειακός πόλεμος Δύσης-Ρωσίας
ΑP

Κλιμακώνεται ο ενεργειακός πόλεμος Ρωσίας-Δύσης. Η Μόσχα είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας και δεν συμμετέχει σε εκβιασμό διεμήνυσε ο Πεσκόφ, την ώρα που η Πολωνία χαρακτήρισε τη διακοπή φυσικού αερίου «άμεση επίθεση»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας και ότι δεν συμμετέχει σε εκβιασμό. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως εργαλείο εκβιασμού, μετά τη διακοπή των εξαγωγών στην Πολωνία και την Βουλγαρία από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom.

Νωρίτερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί απόπειρα από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως εργαλείο εκβιασμού.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε επίσης να διευκρινίσει πόσες χώρες έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε αλλαγή των πληρωμών για το φυσικό αέριο σε ρούβλια σύμφωνα με το διάταγμα που εξέδωσε τον περασμένο μήνα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός την ίδια ώρα κατηγόρησε τη Ρωσία για «άμεση επίθεση» μετά την περικοπή των προμηθειών φυσικού αερίου. Μιλώντας στην Κάτω Βουλή της Πολωνίας, ο Ματέους Μοραβιέτσκι είπε ότι η Ρωσία έχει ξεπεράσει τα όρια του «ιμπεριαλισμού αερίου» και την κατηγόρησε ότι επιτίθεται στην ευρωπαϊκή οικονομία μέσω πληθωριστικών μέτρων.

Προσπάθησε να καθησυχάσει τους βουλευτές του ότι η Πολωνία έχει αποθηκεύσει αρκετό αέριο, προσθέτοντας: «Η Ρωσία όχι μόνο πραγματοποίησε μια βάναυση, δολοφονική επίθεση στην Ουκρανία... αλλά επιτέθηκε επίσης στην ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης»

«Είναι μια άμεση επίθεση στην Πολωνία... Θα αντιμετωπίσουμε αυτόν τον εκβιασμό, αυτό το πιστόλι στον κρόταφο» με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζει τους Πολωνούς.