ΚΟΣΜΟΣ

Φυσικό αέριο: Η Κομισιόν απειλεί με κυρώσεις τις χώρες της Ευρώπης που θα πληρώσουν με ρούβλια

Φυσικό αέριο: Η Κομισιόν απειλεί με κυρώσεις τις χώρες της Ευρώπης που θα πληρώσουν με ρούβλια

Αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους το θέμα με το φυσικό αέριο είναι η Κομισιόν καθώς δεν θα διστάσει να επιβάλει κυρώσεις ακόμη και στα μέλη της αν πληρώσουν τη Ρωσία με ρούβλια!

Αποφασισμένη να επιβάλει κυρώσεις ακόμη και στα μέλη της είναι η Κομισιόν, σε περίπτωση που αυτά αποφασίσουν να πληρώσουν τη Ρωσία με ρούβλια για το φυσικό αέριο που θα αγοράσουν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Κομισιόν προειδοποίησε τις χώρες πως δεν θα διστάσει να επιβάλει κυρώσεις καθώς θα αποτελεί μια κατάφορη παραβίαση της γραμμής που ακολουθείται κατά της Μόσχας.

Να σημειωθεί πως ήδη χώρες της Κομισιόν είναι αποφασισμένες να καταβάλουν ρούβλια στη Ρωσία, όπως η Αυστρία. Μια πολιτική που αν συμβεί, τότε αυτόματα θα απειλεί με διάσπαση την Ένωση!

Την ίδια ώρα η Gazprom, έχει ήδη κλείσει τις στρόφιγγες σε Πολωνία και Βουλγαρία, χώρες οι οποίες αποφάσισαν να μην πληρώσουν τη δόση τους σε ρούβλια, μια κίνηση που αποτελεί δείγμα πως η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει βήμα προς συμβιβασμό.

Η κλιμάκωση ξεκίνησε μετά από τις συνεχόμενες κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δηλώνει πως οι «μη φιλικές χώρες απέναντι στη Ρωσία θα πρέπει να καταβάλουν τις πληρωμές τους σε ρούβλια.

Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι αγοραστές δεν δείχνουν διάθεση να δεχτούν το αίτημα της Μόσχας καθώς αναφέρουν πως η συμφωνία είναι συγκεκριμένη και οι πληρωμές θα πρέπει να γίνουν είτε σε ευρώ είτε σε δολάρια.

Ποιες χώρες είναι έτοιμες να πληρώσουν σε ρούβλια

Μεγάλοι Ευρωπαίοι προμηθευτές του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Μόσχας και να πληρώσουν σε ρούβλια.

Ο «ενεργειακός πόλεμος» ξεκίνησε όταν Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε διάταγμα στο τέλος Μαρτίου σύμφωνα με το οποίο οι αγοραστές φυσικού αερίου από τα λεγόμενα «μη φιλικά» έθνη στα οποία περιλαμβάνεται όλη η ΕΕ, έπρεπε να πληρώνουν σε ρούβλια μέσω της Gazprombank.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της Ευρώπης ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν το νέο σύστημα πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο που πρότεινε το Κρεμλίνο, κάτι που οι επικριτές θεωρούν ότι έρχεται σε αντίθεση με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απειλεί την ενότητά της και εξασφαλίζει δισεκατομμύρια σε μετρητά για τη ρωσική οικονομία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Εταιρείες διανομής αερίου σε Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλι στην τράπεζα Gazprombank, τον τραπεζικό κλάδο της Gazprom, στην Ελβετία ώστε να ικανοποιήσουν τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές στο ρωσικό εθνικό νόμισμα, σύμφωνα με πηγές κοντά στις σχετικές προετοιμασίες.

Μεταξύ των ομίλων αυτών βρίσκονται δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού αερίου: Η Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ στη Γερμανία, και η OMV που εδρεύει στη Βιέννη. Όπως λένε οι συγκεκριμένες πηγές, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Gazprom και των Ευρωπαίων αγοραστών έχουν ενταθεί, καθώς οι προθεσμίες πληρωμής πλησιάζουν.

Ομοίως η ιταλική Eni, άλλος ένας κύριος πελάτης της Gazprom, εξετάζει της επιλογές της σύμφωνα με δύο πηγές κοντά στις συζητήσεις. Η κρατική εταιρεία έχει διορία έως τα τέλη Μαΐου για να αποφασίσει τι θα κάνει. Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni SpA ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλι στην Gazprombank JSC, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις ρωσικές απαιτήσεις , μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

Σύμφωνα με το Βloomberg τέσσερις ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν ήδη πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια ενώ άλλοι δέκα έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στη Gazprombank που προσφέρει «παράθυρο» για να συνεχισθούν κανονικά οι παραγγελίες.