ΚΟΣΜΟΣ

Επί ποδός πολέμου το Πεκίνο: Αυστηρά μέτρα και έλεγχοι καθώς ξεκίνησαν οι διακοπές της Πρωτομαγιάς

Aυστηρά μέτρα θέτει σε εφαρμογή το Πεκίνο για να αναχαιτίσει τα κρούσματα κορονοϊού
Aυστηρά μέτρα θέτει σε εφαρμογή το Πεκίνο για να αναχαιτίσει τα κρούσματα κορονοϊού

Με αυστηρά, στοχευμένα μέτρα επιχειρούν οι αρχές στο Πεκίνο να αποφύγουν τη διασπορά του κορονοϊού και την επιβολή καθολικού lockdown

Mια νέα πολιτική εφαρμόζουν οι Αρχές του Πεκίνου καθώς η αύξηση των ημερήσιων λοιμώξεων δημιουργεί ανησυχία για πιθανή επανάληψη του εφιάλτη της Σανγκάης. Η κινεζική πρωτεύουσα απαιτεί στο εξής αρνητικό τεστ για την είσοδο σε ορισμένους δημόσιους χώρους, αθλητικές εκδηλώσεις και για χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ απαγορεύει το φαγητό σε εστιατόρια.

Πολλοί κάτοικοι του Πεκίνου έσπευσαν να προμηθευτούν τρόφιμα και είδη καθημερινής ανάγκης την περασμένη εβδομάδα, φοβούμενοι ότι ένα lockdown τύπου Σαγκάης θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις. Οι αρχές του Πεκίνου έχουν ήδη πραγματοποιήσει αρκετούς γύρους μαζικών τεστ έχουν κλειδώσει δεκάδες οικιστικές κοινότητες και έχουν βάλει λουκέτο σε σχολεία, αλλά οι περιορισμοί εντάθηκαν περαιτέρω στην αρχή των διακοπών.

Αυστηρά μέτρα για να αποφευχθεί καθολικό lockdown

Το Πεκίνο έκλεισε επίσης τα Universal Studios και διέταξε τους κατοίκους να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία αρνητικού τεστ για τον κορονοϊό, σε μια μεγάλη κλιμάκωση των περιορισμών καθώς ξεκίνησαν οι πενθήμερες διακοπές εν όψει της εορτής της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η γιορτή της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που ξεκίνησε φέτος το Σάββατο (30/4), ήταν παραδοσιακά μια πολυάσχολη περίοδος για μαζικά ταξίδια και συγκεντρώσεις στην Κίνα. Αλλά το εορταστικό πνεύμα φέτος έχει διαταραχθεί, καθώς η κινεζική κυβέρνηση αυστηροποιεί τα μέτρα για να καταπολεμήσει το χειρότερο ξέσπασμα κορονοϊού στη χώρα μετά την Ουχάν.

Το πενθήμερο διάλειμμα είναι συνήθως μια από τις πιο πολυσύχναστες ταξιδιωτικές περιόδους της Κίνας,ωστόσο φέτος αναμένεται να κρατήσει τους ανθρώπους στο σπίτι. Πολλές τοπικές κυβερνήσεις έχουν δώσει εντολή στους κατοίκους να μην εγκαταλείπουν τις πόλεις τους εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο και έχουν επιβάλει μακροχρόνιες απαιτήσεις καραντίνας για άτομα που προέρχονται από περιοχές με πολλά κρούσματα.

Το κινεζικό υπουργείο Μεταφορών αναμένει ότι θα πραγματοποιηθούν 100 εκατομμύρια ταξίδια κατά τη διάρκεια των διακοπών, μια πτώση 62% σε σχέση με πέρυσι. Αντιμέτωποι με την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή «Όμικρον», οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν αυστηροποιήσει την πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στην Covid-19, καταργώντας τα κρούσματα ιών μέσω μαζικών τεστ και lockdown.

Παρά το αυξανόμενο οικονομικό κόστος και τη δημόσια απογοήτευση, η πρωτεύουσα ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους κατά τη διάρκεια και μετά την περίοδο των διακοπών. Από την 1η έως τις 4 Μαΐου, τα εστιατόρια της πόλης θα σταματήσουν το φαγητό στους χώρους εστίασης και θα επιτρέψουν μόνο τις παραδόσεις, δήλωσε ο τοπικός εμπορικός αξιωματούχος Ding Jianhua σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο.

Οι αρχές δήλωσαν επίσης ότι είχαν ετοιμάσει μέχρι στιγμής 4.000 αυτοσχέδια νοσοκομειακά κρεβάτια που συνήθως χρησιμοποιούνται για ασθενείς με ελαφριά ή καθόλου συμπτώματα κορονοϊού και επιτάχυναν τη δημιουργία μεγαλύτερων χώρων καραντίνας.

Από τις 5 Μαΐου θα χρειαστεί αρνητικό τεστ κορονοϊού που λήφθηκε την περασμένη εβδομάδα για να εισέλθουν οι πολίτες σε «όλα τα είδη των δημόσιων χώρων και να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς», σύμφωνα με ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα WeChat του Πεκίνου.

Για δραστηριότητες όπως αθλητικές εκδηλώσεις και ομαδικά ταξίδια, οι συμμετέχοντες θα πρέπει επίσης να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ Covid-19 που έγινε εντός 48 ωρών, μαζί με αποδεικτικό πλήρους εμβολιασμού, σύμφωνα με τους νέους κανόνες.

Τι συμβαίνει στη Σανγκάη

Η Κίνα ανέφερε περισσότερα από 10.700 εγχώρια κρούσματα Covid-19 το Σάββατο, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην οικονομική ατμομηχανή της χώρας, τη Σαγκάη. Η μητρόπολη έχει αποκλειστεί για περίπου ένα μήνα αφού έγινε το επίκεντρο της τελευταίας επιδημίας. Η πόλη ανέφερε επίσης 38 νέους θανάτους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την τρέχουσα επιδημία σε 422.

Πολλοί ηλικιωμένοι πολίτες της Σαγκάης, ορισμένοι με σοβαρές υποκείμενες ασθένειες που δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, μεταφέρθηκαν σε αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις καραντίνας, προκαλώντας δημόσια κατακραυγή. Η κυβέρνηση τοποθέτησε επίσης μεταλλικούς φράχτες έξω από πολυκατοικίες όπου υπήρχαν κρούσματα για να εμποδίσει τους ανθρώπους να φύγουν, προκαλώντας περαιτέρω οργή.

Τα κρούσματα έχουν πτωτική τάση, ωστόσο η απογοήτευση και ο θυμός αυξάνονται στην πόλη των 25 εκατομμυρίων, όπου πολλοί έχουν διαταχθεί να μείνουν στο σπίτι για αρκετές εβδομάδες. Οι αξιωματούχοι της Σανγκάης δήλωσαν το Σάββατο ότι τα νέα κρούσματα είχαν εντοπιστεί σε κοινότητες σε καραντίνα ή περιορισμένες ομάδες που σημαίνει ότι οι λοιμώξεις στην κοινότητα μπορεί να επιβραδυνθούν.

Πρόσθεσαν ότι εκατοντάδες εταιρείες σε μια «λευκή λίστα» είχαν ξαναρχίσει να εργάζονται, με περίπου 1.000 εταιρείες να μπορούν επίσης να επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Στο Πεκίνο, τα κρούσματα έφτασαν τα 54, σύμφωνα με την εθνική επιτροπή υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Στη δίνη της πανδημίας το Πεκίνο: Βάζει «στοπ» σε γάμους και κηδείες, «λουκέτο» και στα σχολεία