ΚΟΣΜΟΣ

Στη δίνη της πανδημίας το Πεκίνο: Βάζει «στοπ» σε γάμους και κηδείες, «λουκέτο» και στα σχολεία

To Πεκίνο προσπαθεί να αποφύγει το εκτεταμένο lockdown
To Πεκίνο προσπαθεί να αποφύγει το εκτεταμένο lockdown

Το Πεκίνο σταματά τους γάμους και τις κηδείες και κλείνει τα σχολεία για την αντιμετώπιση της Covid-19, την ώρα που η Κίνα εφαρμόζει την πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στον κορονοϊό.

Το Πεκίνο έκλεισε τα σχολεία και ανέστειλε τους γάμους και τις κηδείες στην πόλη των 22 εκατομμυρίων σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις μολύνσεις του κορονοϊού και να μη βυθιστεί η πρωτεύουσα της Κίνας σε ένα lockdown τύπου Σανγκάης.

Οι φόβοι ότι το Πεκίνο θα μπορούσε σύντομα να μπει σε καραντίνα έχουν ήδη προκαλέσει εκτεταμένη συσσώρευση αποθεμάτων, οδηγώντας σε ελλείψεις σε ορισμένα σούπερ μάρκετ. Το Γραφείο Εκπαίδευσης της πόλης διέταξε όλα τα σχολεία της πόλης να σταματήσουν τα μαθήματα από την Παρασκευή, χωρίς να καθορίσει πότε θα συνεχίσουν.

Το Πεκίνο προχώρησε ταχύτερα από άλλα μέρη στην Κίνα για να επιβάλει περιορισμούς, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει χαμηλός. Οι αρχές ανακοίνωσαν μόλις 50 νέα κρούσματα την Πέμπτη, ανεβάζοντας το σύνολο στο τελευταίο κύμα μολύνσεων σε περίπου 150.

Η κυβέρνηση ωστόσο είναι αποφασισμένη να αποφύγει τα σαρωτικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη Σαγκάη τον περασμένο μήνα, τα οποία προκάλεσαν απογοήτευση για τις ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικές προμήθειες. Σε ολόκληρη την Κίνα, οι αρχές δήλωσαν ότι δίνουν μάχη με την αύξηση των τιμών.

Φαινόμενα αιχροκέρδειας

Την Τετάρτη, το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας είπε ότι άτομα που τυχόν εκμεταλλεύονται την επιδημία για να αποκομίσουν κέρδη θα αντιμετωπίζονται αυστηρά, με πρόστιμα πάνω απο 400.000 ευρώ. Στη Σανγκάη λόγου χάρη, ένας άνδρας αντιμετώπισε τιμωρία για «κατασκεύασμα και διάδοση πληροφοριών για την αύξηση των τιμών και διατάραξη των εντολών τιμών στην αγορά». Κατηγορήθηκε ότι αγόραζε προϊόντα και τα μεταπωλούσε διαδικτυακά σε τιμές αυξημένες έως και 360%.

Ένας άλλος κατηγορήθηκε ότι ενοικίασε την άδεια επιχείρησης κάποιου άλλου και πούλησε προϊόντα και τρόφιμα στο Διαδίκτυο σε διογκωμένες τιμές, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Τον περασμένο μήνα, οι αρχές εποπτείας της αγοράς της Σανγκάης δήλωσαν ότι είχαν ήδη εκδώσει περίπου 20.000 προειδοποιητικές επιστολές σχετικά με την εκτίναξη των τιμών.

«Οι άνθρωποι βρίσκονται σε μια περιοχή χωρίς επιδημία και επέστρεψαν σήμερα στην λαχαναγορά. Η τιμή των αυγών έχει ανέβει και η τιμή του κρέατος έχει ανέβει και οι πατάτες έχουν διπλασιαστεί», είπε ένας κάτοικος του Πεκίνου στο Weibo. «Δεν είχα πανικοβληθεί, αλλά αυτό με έκανε να πανικοβληθώ». Η δυσαρέσκεια αυξάνεται στην Κίνα, καθώς τα lockdown και τα σκληρά μέτρα με στόχο την εφαρμογή της «πολιτικής μηδενικού κορονοϊού» συνεχίστηκαν, ειδικά στη Σανγκάη.

Οι αρχές διέταξαν μαζικά τεστ σε περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο το Πεκίνο αυτή την εβδομάδα. Εκτός από τα σχολεία της πόλης, τέθηκαν περιορισμοί σε ορισμένα μεμονωμένα κτήρια κατοικιών, πολυκατοικίες με γραφεία και ένα πανεπιστήμιο και ορισμένοι δημόσιοι χώροι και χώροι εκδηλώσεων έχουν κλείσει.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι περισσότεροι από 340 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα βρίσκονται υπό πλήρη ή μερικό αποκλεισμό σε 46 πόλεις. Ο νότιος κόμβος παραγωγής του Guangzhou ακύρωσε εκατοντάδες πτήσεις και διέταξε τεστ σε περίπου 5,6 εκατομμύρια ανθρώπους αφού εντόπισε ένα ύποπτο κρούσμα.

Εν τω μεταξύ, η Σανγκάη ανέφερε τον χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων σε περισσότερες από τρεις εβδομάδες την Πέμπτη, με 9.330 ασυμπτωματικές διαγνώσεις. Οι αρχές δήλωσαν ότι θα διαθέσουν περισσότερους πόρους για τη βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού στους ηλικιωμένους, αλλά δεν έχουν δείξει σημάδια άρσης του lockdown.

Τα 25 εκατομμύρια των κατοίκων της πόλης βρίσκονται σε lockdown εδώ και εβδομάδες, με ελλείψεις τροφίμων και διακοπή παράδοσης. Μεταξύ των καταγγελιών είναι οι κατηγορίες για την επιμονή της κυβέρνησης να προμηθεύει τα νοικοκυριά με εκατομμύρια δόσεις ενός παραδοσιακού κινεζικού φαρμάκου (TCM) που χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την Covid-19. Οι κάτοικοι είπαν ότι η παράδοση των μη ζητούμενων δόσεων φαίνεται να έχει προτεραιότητα έναντι των τροφίμων.

Το TCM υποστηρίζεται από τις κεντρικές και τοπικές κυβερνήσεις της Κίνας και είναι μεταξύ των προϊόντων που έχει δωρίσει το Πεκίνο σε άλλες χώρες για την καταπολέμηση της Covid-19.

20.000 τραπεζίτες «κόλλησαν» στα γραφεία τους

Περισσότεροι από 20.000 τραπεζίτες και έμποροι στη Σαγκάη φέρεται πως έμειναν στα γραφεία τους τον περασμένο μήνα, λόγω των σκληρών περιορισμών που επιβλήθηκαν για την καταπολέμηση της χειρότερης επιδημίας COVID στην Κίνα.

Η πόλη έχει καταγράψει 540.000 κρούσματα από τις αρχές Μαρτίου, οπότε και εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα COVID του τρέχοντος κύματος. Το lockdown που επιβλήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου για να ανακόψει τη μετάδοση του ιού, έχει κρατήσει τους κατοίκους περιορισμένους στα σπίτια τους, προκαλώντας ελλείψεις τροφίμων και απογοήτευση του κοινού.

Αλλά προτού οι αρχές επιβάλουν καραντίνα, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Industrial and Commercial Bank of China και το Χρηματιστήριο της Σανγκάης, ζήτησαν από ορισμένους υπαλλήλους να μετακομίσουν στο γραφείο προκειμένου να διατηρηθούν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του lockdown στη Σανγκάη, τώρα στην πέμπτη του εβδομάδα.

Οι τραπεζίτες κοιμούνται σε πτυσσόμενα κρεβάτια, τρώνε στην καφετέρια του γραφείου και καθάριζαν...μόνοι τις τουαλέτες γραφείων. Την Τρίτη, η Asia Securities Industry and Financial Markets Association (ASIFMA), μια ομάδα που εκπροσωπεί μεγάλες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ζήτησε από τις αρχές της Σανγκάης να επιτρέψουν στις τράπεζες να εναλλάσσουν το προσωπικό τους, δίνοντας στους εργαζόμενους την ευκαιρία να πάνε σπίτι τους, σύμφωνα με το Reuters.

«Υπάρχουν εκατοντάδες υπάλληλοι από εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που έχουν παγιδευτεί στα κτήρια των γραφείων τους για αρκετές εβδομάδες και έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους» εξήγησε η ASIFMA στην επιστολή, όπως εξετάστηκε από το Reuters.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι ρυθμιστικές αρχές της Σαγκάης απαιτούν από τις τράπεζες να συντηρούν ελάχιστη παρουσία προσωπικού στην τοποθεσία για τη διατήρηση των εμπορικών εργασιών, γι' αυτό χιλιάδες τραπεζίτες έχουν κατασκηνώσει στους ουρανοξύστες της πόλης. Η ASIFMA δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Αλλά οι τραπεζίτες και οι έμποροι δεν είναι οι μόνοι άνθρωποι που ζουν στη δουλειά κατά τη διάρκεια του lockdown στη Σανγκάη. Το λιμάνι της Σαγκάης - το μεγαλύτερο στον κόσμο - έχει διατηρήσει ορισμένες λειτουργίες σε λειτουργία μέσω ενός «συστήματος κλειστού βρόχου», όπου οι εργαζόμενοι ζουν στα γραφεία τους. Οι αρχές της πόλης επέτρεψαν επίσης σε ορισμένα εργοστάσια όπως το Shanghai Gigafactory της Tesla να ξαναρχίσουν την παραγωγή εφαρμόζοντας ένα παρόμοιο σύστημα.

Σύμφωνα με την South China Morning Post, οι αξιωματούχοι της πόλης εργάζονται για να επανελειτουργήσουν οι δημόσιες συγκοινωνίες και το λιανεμπόριο στο κέντρο της πόλης. Πολλές κινεζικές πόλεις ωστόσο προσπαθούν πλέον να ελέγξουν τον αριθμό των κρουσμάτων και να αποφύγουν την αναστάτωση και την οργή του κοινού που παρατηρείται στη Σαγκάη.

Εκτός απο το Πεκίνο, οι αρχές στον τεχνολογικό κόμβο του Hangzhou διέταξαν επίσης έναν γύρο μαζικών τεστ την Πέμπτη. Οι πόλεις Yiwu - η οποία κατασκευάζει το 80% των εξαγωγών της Κίνας που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα - και το Qinhuangdao - ένα σημαντικό λιμάνι για τον κινεζικό άνθρακα - έχουν επίσης μπει σε lockdown.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αγώνας δρόμου για εντοπισμό κρουσμάτων στο Πεκίνο - Θέλουν να αποφύγουν εικόνες Σανγκάης