ΚΟΣΜΟΣ

Ο ενεργειακός πόλεμος ξεκίνησε: Συστάσεις στους Γερμανούς να «στοκάρουν» νερό και φαγητό

Ο ενεργειακός πόλεμος ξεκίνησε: Συστάσεις στους Γερμανούς να «στοκάρουν» νερό και φαγητό
Σύμφωνα με αναφορές του διεθνούς πρακτορείου Blοomberg τουλάχιστον δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες συζητούν να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank

Οι δηλώσεις της Ομοσπονδιακής Υπουργού Εσωτερικών του Βερολίνου Νάνσι Φίσερ προς τους Γερμανούς πολίτες να «αποθηκεύσουν» φαγητό και υγρά είναι εξόχως ανησυχητικές και δείχνουν ότι το ενεργειακό ζήτημα μετατρέπεται σε βόμβα όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη

Ταυτόχρονα με τις εφιαλτικές δηλώσεις της Νάνσι Φίσερ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ως μέρος ενός νέου πακέτου κυρώσεων για τη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να συμπιέσει το πιο ζωτικό «ρεύμα» χρηματοδότησης του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως γράφει το Politico.

Ακόμα βέβαια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ξεκαθαρίσει, στο σύνολό της, αν θα πληρώνει σε ρούβλια ή σε ευρώ για το φυσικό αέριο. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό παρά τη βούληση της Ευρώπης να μην πληρώνει σε ρούβλια, κάποιες εταιρείες ενέργειας έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank της Ρωσίας, γεγονός που φανερώνει ότι υπάρχει σοβαρό ρήγμα στους κόλπους της Ένωσης.

Σύμφωνα με αναφορές του διεθνούς πρακτορείου Blοomberg τουλάχιστον δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες συζητούν να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ρωσίας, ενώ τέσσερις από αυτές, το έχουν ήδη κάνει προκειμένου να τακτοποιήσουν τις επόμενες πληρωμές τους. Από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αυτή της Ουγγαρίας δηλώνει ότι θέλει να προχωρήσει σε πληρωμές με τον τρόπο που έχει ορίσει η Ρωσία.

Το μέγα πρόβλημα είναι ότι κάθε χώρα / μέλος της Ε.Ε. δεν έχει τις ίδιες ανάγκες σε φυσικό αέριο και συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει μια ενιαία στρατηγική. «Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή σε δολάρια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό τον ελιγμό που παραβιάζει τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια».

Αυτό δήλωσε, σχετικά με τις απαιτήσεις της Μόσχας για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου, η Γαλλίδα Υπουργός περιβάλλοντος, Μπαρμπαρά Πομπιλί, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Μόνο που οι Γάλλοι έχουν ισχυρά αποθέματα πυρηνικής ενέργειας και δεν καίγονται ιδιαίτερα να αγοράζουν από τους Ρώσους. Οι Γερμανοί για παράδειγμα που εξαρτώνται από το Ρωσικό φυσικό αέριο είναι σε αδιέξοδο και γι΄αυτό η υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου έσπευσε να καλέσει τους πολίτες να «στοκάρουν» τρόφιμα και νερό.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι το πρόβλημα δεν είναι πλέον μόνο πολιτικό ή γεωστρατηγικό. Καθίσταται κοινωνικό πρόβλημα με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς της Ευρώπης. Όταν η πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης προειδοποιεί τους πολίτες της για μεγάλες διακοπές ρεύματος και για ενεργοποίηση καταφυγίων πολέμου, τα πράγματα δεν πάνε καλά. Όπως σημείωσε η κυρία Φίσερ: «αν το ρεύμα διακοπεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι σίγουρα χρήσιμο να υπάρχει παροχή έκτακτης ανάγκης στο σπίτι». Παράλληλα η Φίσερ αποκάλυψε πως γίνεται απογραφή των καταφυγίων της χώρας. «Υπάρχουν ακόμη 599 καταφύγια στη Γερμανία», είπε και συμπλήρωσε πως «υπάρχουν καταφύγια που χρησιμοποιούνται διαφορετικά σήμερα. Είναι λογικό αν επανενεργοποιήσουμε κάποια από αυτά».

Μιλώντας δε συγκεκριμένα για τις προμήθειες που πρέπει να έχουν οι πολίτες, η υπουργός ανέφερε σχετικά πως οι πολίτες πρέπει να ανατρέξουν σε ειδική λίστα της γερμανικής Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις προμήθειες που πρέπει να έχει κάποιος.

«10 λίτρα σε νερό και υγρά, 3,5 κιλά σιτηρά, ψωμί, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, 1,5 κιλό κρέας, ψάρι, αυγά», είπε. Μάλιστα, συνέστησε στους πολίτες να δημιουργήσουν αποθέματα σταδιακά και όχι να πάνε μαζικά για ψώνια και δημιουργηθεί πανικός και ελλείψεις στις αγορά. Γίνεται αντιληπτό ότι τα αποτελέσματα της στρατηγικής της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης θα τα υποστούν οι πολίτες της Ε.Ε. χωρίς καν να έχουν ερωτηθεί αν θέλουν να γίνουν μέρος μιας ακραίας φτωχοποίησης. Επί του πρακτέου τέλος αποδεικνύεται ότι δεν έχει τόσο σημασία αν η Ε.Ε. αποφασίσει για πληρωμές σε ρούβλια ή σε ευρώ. Σημασία έχει τι θα κάνει η Ρωσία, αφού αν κλείσει τη στρόφιγγα η Ευρώπη δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο κάλυψης παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν.

Συμπερασματικά θα ήταν έγκλημα αν η Ευρώπη δεχθεί να παίξει τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου στον ψυχρό πόλεμο ΗΠΑ – Ρωσίας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι κοινωνικές αναταραχές στην Γηραιά ήπειρο θα είναι απρόβλεπτες και μη ελέγξιμες.

Διαβάστε επίσης:

Σοκαριστική σύσταση στους Γερμανούς: Αποθηκεύστε βασικές προμήθειες και τρόφιμα - Τι φοβούνται