ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Η αστυνομία σκότωσε πολική αρκούδα που «έκοβε βόλτες» στο Κεμπέκ

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τις συνθήκες ζωής στις πολικές αρκούδες
Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τις συνθήκες ζωής στις πολικές αρκούδες
ΑP

Η καναδική αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε μια πολική αρκούδα που περιπλανιόταν σε μια κοινότητα του Κεμπέκ εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά απο την επικράτεια όπου συναντάται το είδος

Η καναδική αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε μια πολική αρκούδα που περιπλανήθηκε σε μια κοινότητα του Κεμπέκ εκατοντάδες χιλιόμετρα νότια της κανονικής επικράτειας του είδους, σε ένα περιστατικό που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να γίνει πιο συνηθισμένο λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η επαρχιακή αστυνομική υπηρεσία, προειδοποίησε τους κατοίκους αυτό το Σαββατοκύριακο ότι μία πολική αρκούδα εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Madeleine-Centre. Είναι η πρώτη φορά που το σαρκοβόρο της Αρκτικής εντοπίστηκε στην κοινότητα.

Η αρκούδα πιστεύεται ότι περιπλανήθηκε από τον θαλάσσιο πάγο βόρεια της κοινότητας, αλλά θα χρειαζόταν να κολυμπήσει τμήματα του ποταμού St Lawrence για να φτάσει στο βόρειο άκρο της χερσονήσου Gaspé.

Πυροβολήθηκε το πρωί της Κυριακής, σε μία εξέλιξη που οι ειδικοί λένε ότι ήταν αναπόφευκτη. «Τη στιγμή που άκουσα πού βρισκόταν αυτή η αρκούδα, σκέφτηκα,μιλάμε για μια νεκρή αρκούδα», είπε ο Andrew Derocher, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα. «Ανησυχούσα ότι θα εμφανιστεί κάπου όπου δεν θα έπρεπε, θα προκαλούσε πρόβλημα και θα δεχόταν πυρά».

Οι αξιωματούχοι έστειλαν drones και ένα ελικόπτερο για να βοηθήσουν στον εντοπισμό της αρκούδας. «Δουλεύουμε με πολλά είδη, με άλκες, ελάφια, μαύρες αρκούδες, με τα πάντα, αλλά ποτέ δεν ασχοληθήκαμε με μια πολική αρκούδα», είπε στον Canadian Press ο Sylvain Marois, διοικητής της περιοχής στην υπηρεσία προστασίας άγριας ζωής του Κεμπέκ.

Οι ειδικοί που παρακολουθούν πολικές αρκούδες πάνω από τον θαλάσσιο πάγο στον κόλπο Hudson λένε ότι οι συναντήσεις όπως αυτή είναι εξαιρετικά σπάνιες και δύσκολο να προγραμματιστούν. Τα τελευταία χρόνια, τα επίπεδα του θαλάσσιου πάγου σε όλη την Αρκτική γίνονται όλο και πιο ασταθή και απρόβλεπτα - μια πρόκληση για τις πολικές αρκούδες, οι οποίες βασίζονται στην τεράστια έκταση πάγου για το χειμώνα και την άνοιξη.

«Βλέπουμε περισσότερες αρκούδες να περνούν περισσότερο χρόνο στη στεριά – συμπεριλαμβανομένων των τόπων όπου δεν έχουν ξαναδεί», δήλωσε ο Geoff York, ανώτερος διευθυντής της Polar Bears International.

Διαβάστε επίσης:

Νορβηγία: Πολική αρκούδα επιτέθηκε και τραυμάτισε άντρα