ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Μαντλίν: Το «στοιχείο» που «καίει» τον Γερμανό βασικό ύποπτο 15 χρόνια μετά την εξαφάνιση

To ζεύγος Μακάν
To ζεύγος Μακάν
ΑΡ

Σε μία νέα σημαντική αποκάλυψη προχώρησε ο Γερμανός εισαγγελέας που ηγείται της έρευνας για τη Μαντλίν Μακάν, δεκαπέντε χρόνια μετά την εξαφάνιση της μικρής Βρετανίδας στην Πορτογαλία

Ο Γερμανός εισαγγελέας που ηγείται της έρευνας για τη Μαντλίν Μακάν έκανε μία αποκάλυψη-βόμβα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, την ώρα που οι γονείς της συμμετείχαν σε αγρυπνία στην πόλη τους για τα 15 χρόνια από την εξαφάνιση που «πάγωσε» τη Βρετανία.

Η αποκάλυψη ήρθε ακριβώς 15 χρόνια από την ημέρα που εξαφανίστηκε το τρίχρονο τότε κοριτσάκι στις 3 Μαϊου του 2007. Ο Γερμανός εισαγγελέας είπε ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί ότι οι ανακριτές βρήκαν νέα στοιχεία στο φορτηγό του κύριου υπόπτου Κριστιάν Μπρικνέρ.

Ο 45χρονος είναι ένας καταδικασμένος βιαστής και παιδόφιλος που εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης στη φυλακή στη Γερμανία. Μιλώντας στην πορτογαλική τηλεόραση, ο εισαγγελέας Χανς Κρίστιαν Βόλτερς επανέλαβε ξανά ότι είναι πεπεισμένος ότι το μικρό παιδί είναι νεκρό και κατονομάζει ως υπεύθυνο τον Μπρικνέρ.

Ο Βόλτερς έδωσε συνέντευξη σε μια εκπομπή που ονομάζεται Sabado, σε ένα πρόγραμμα διάρκειας μιας ώρας χθες με αφορμή τη 15η επέτειο από την εξαφάνιση της Μαντλίν από το εξοχικό διαμέρισμα των γονιών της στην Praia da Luz στην ακτή Aλγάρβε της Πορτογαλίας.

Όταν ρωτήθηκε από την παρουσιάστρια εάν είναι «αληθές ότι βρήκατε κάτι από τη Mαντλίν Μακάν στο βαν του Μπρικνέρ», ο Βόλτερς απάντησε: «Δεν πρόκειται να σχολιάσω τις λεπτομέρειες της έρευνας». Όταν ο δημοσιογράφος τον πίεσε ωστόσο είπε «Δεν θέλω να το αρνηθώ».

Το βεβαρυμένο παρελθόν του Γερμανού παιδόφιλου

Ο Μπρικνέρ ονομάστηκε από τους Γερμανούς εισαγγελείς ως κύριος ύποπτος στην υπόθεση πριν από δύο χρόνια, με τους ανακριτές να λένε ότι είχαν στη διάθεσή τους «συγκεκριμένα στοιχεία» που δείχνουν πως η μικρή είναι νεκρή. Έκτοτε όμως δεν υπήρξαν πολλά σημάδια για την ενοχή του, κάτι που προκάλεσε εικασίες ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία

Εικάζεται ότι τα νέα νέα στοιχεία θα μπορούσαν να είναι ίνες από τις πιτζάμες του παιδιού που απ'ότι φαίνεται είχε τοποθετηθεί στο πίσω μέρος του βαν.

«Η έρευνα συνεχίζεται ακόμα και έχουμε βρει κάποια νέα στοιχεία, κάποια νέα στοιχεία, όχι ιατροδικαστικά στοιχεία αλλά στοιχεία». Στη συνέχεια επανέλαβε τον ισχυρισμό του το 2020 ότι ο Μπρίκνερ είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία και είπε: «Είμαστε σίγουροι ότι σκότωσε τη Μαντλίν ΜακΚάν. Δεν μπορώ να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες προς το παρόν».

Ο Μπρικνέρ εκτίει επτά χρόνια για τον βιασμό μιας 72χρονης στην Πράια ντα Λουζ το 2005, δύο χρόνια πριν αρπάξει τη Μαντλίν και βρίσκεται στη φυλακή του Όλντενμπουργκ της Γερμανίας.

Οι εισαγγελείς τον θεωρούν επίσης ύποπτο για τον βιασμό μιας Ιρλανδής ξεναγού Hazel Behan στο Αλγάρβε καθώς και για σεξουαλική επίθεση στην Πράια ντα Λουζ σε μια δεκάχρονη Γερμανίδα έναν μήνα πριν εξαφανιστεί η Μαντλίν. Επίσης, ερευνάται για μια άσεμνη έκθεση σε μια παιδική χαρά στο Αλγάρβε και τον περασμένο μήνα η MailOnline αποκάλυψε ότι βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο για δύο ακόμη βιασμούς.

Ο Μπρικνέρ παρουσίασε άλλοθι τις τελευταίες ημέρες, επιμένοντας ότι την ώρα της εξαφάνισης ήταν με μια 18χρονη Γερμανίδα με την οποία είχε ερωτικές περιπτύξεις στο βαν του, μίλια μακριά από το σημείο όπου χάθηκε η Mαντλίν και έδωσε όλες τις λεπτομέρειες σε ένα αμερικανικό ντοκιμαντέρ. Όταν κατονομάστηκε τον Ιούνιο του 2020, η αστυνομία ζήτησε πληροφορίες για το χαρακτηριστικό κίτρινο και άσπρο τροχόσπιτο και οι ειδικοί το εξέτασαν έκτοτε εξονυχυστικά.

Το συγκινητικό μνημόσυνο για τη Μαντλίν

Η χθεσινή εμφάνιση του Γερμανού εισαγγελέα στην πορτογαλική τηλεόραση συνέπεσε με το μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε για τα 15 χρόνια από την εξαφάνιση της Μαντλίν.

Η Kέιτ και ο Τζέρι Μακάν έγιναν δεκτοί θερμά από την τοπική κοινότητα κατά τη διάρκεια της προσευχής στο χωριό τους, Rothley του Λέστερσάιρ. Το ζευγάρι, που συνεχίζει να ελπίζει ότι η Mαντλίν -η οποία τώρα θα ήταν σχεδόν 19 ετών- είναι ακόμα ζωντανή, εμφανίστηκε συγκλονισμένο από την υποστήριξη του κόσμου, καθώς συμμετείχε σε προσευχές και αναγνώσματα για την περίσταση.

Η ετήσια υπαίθρια εκδήλωση είχε ακυρωθεί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των περιορισμών κατά της Covid-19. «Φέτος συμπληρώνονται δεκαπέντε χρόνια από την τελευταία φορά που είδαμε τη Mαντλίν. Δεν είναι πιο δύσκολο, αλλά ούτε και πιο εύκολο. Είναι πολύς καιρός ».

Oι γονείς της ΜαντλίνΑ.Ρ

Το 2019 η Κέιτ είχε εμφανιστεί μόνη με τα δίδυμα της Σον και Αμελί - τώρα 17 ετών - καθώς ο καρδιοπαθολόγος σύζυγός της έλειπε στην Ιταλία σε ένα σημαντικό ιατρικό συνέδριο. Φέτος, συγκινημένη παρακολούθησε τα παιδιά της πόλης να ανάβουν κεριά για τη Μαντλίν και άλλους χαμένους νέους.

Κανένας γονέας δεν απευθύνθηκε στο πλήθος των 100 ατόμων, αλλά η Κέιτ, φορώντας γυαλιά ανάγνωσης, διάβασε ένα ποίημα, λέγοντας: «Η ζωή μπορεί να συνοψιστεί σε τρεις λέξεις: Μην τα παρατάς ποτέ. Αυτό είναι το νόημα, απλώς συνέχισε να προσπαθείς...»

Το μήνυμα του ζεύγους Μακάν

Η τρίχρονη Mαντλίν εξαφανίστηκε από ένα εξοχικό διαμέρισμα στην Praia da Luz της Πορτογαλίας τον Μάιο του 2007. Βρέθηκε να λείπει από το κρεβάτι της στο παραθαλάσσιο συγκρότημα από την τρομοκρατημένη μαμά της λίγο μετά τις 10 το βράδυ. Είχε μείνει μόνη με τα μικρότερα αδέρφια της ενώ οι γονείς της γευμάτιζαν σε ένα κοντινό εστιατόριο με φίλους τους.

Ο θείος της Mαντλίν, ο συνταξιούχος διευθυντής Brian Kennedy, 83 ετών, που ζει στο ίδιο χωριό και έχει παρακολουθήσει και τις 13 επετειακές συγκεντρώσεις με τη σύζυγό του είπε: «Οι Μακάν αισθάνονται ενθουσιασμένοι που κάτι θετικό φαίνεται να προκύπτει από την έρευνα...Ποτέ δεν έχασαν την ελπίδα τους ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, και σε μόλις μια εβδομάδα η Mαντλίν θα γινόταν 19 ετών»

Το ζεύγος επαίνεσε τις αστυνομικές δυνάμεις τριών εθνών για τη συνεχιζόμενη εργασία τους στην προσπάθεια να λυθεί η επίπονη υπόθεση. «Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεχιζόμενη δουλειά και τη δέσμευση των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Πορτογαλίας και της Γερμανίας, καθώς αυτή η συνδυασμένη αστυνομική προσπάθεια είναι που θα αποφέρει αποτελέσματα και θα μας δώσει αυτές τις απαντήσεις.

Όπως πάντα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους υποστηρικτές μας για τις συνεχείς καλές ευχές και την υποστήριξή τους. Είναι μεγάλη παρηγοριά να γνωρίζεις ότι ανεξάρτητα από τον χρόνο που πέρασε, η Μάντι είναι ακόμα στις καρδιές και στο μυαλό των ανθρώπων. Σας ευχαριστούμε. Κέιτ και Τζέρι».

Διαβάστε επίσης:

Aνατροπή στην υπόθεση εξαφάνισης της Μαντλίν Μακάν: Ο Γερμανός ύποπτος λέει οτι έχει άλλοθι