ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ενεργοποίησε διάταγμα για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ενεργοποίησε διάταγμα για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος Μπάιντεν συνεχίζει την πίεση προς το Κογκρέσο
AP IMAGES

«Οι Ουκρανοί αγωνίζονται καθημερινά για την ίδια τους τη ζωή», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, θέλοντας να αιτιολογήσει την απόφαση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σήμερα ενώπιον δημοσιογράφων ένα νομοθετικό διάταγμα για την επιτάχυνση της παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ενεργοποιώντας έναν μηχανισμό που χρονολογείται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι Ουκρανοί αγωνίζονται καθημερινά για την ίδια τους τη ζωή», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Οβάλ Γραφείο και συμπλήρωσε: «Το κόστος αυτού του αγώνα δεν είναι μικρό, αλλά η υποχώρηση απέναντι στην επίθεση θα κόστιζε πολύ πιο ακριβά».

«Βασίζεται σε ένα πρόγραμμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που αποσκοπούσε στο να βοηθήσει την Ευρώπη να αντισταθεί στον Χίτλερ», υπογραμμίζει ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας ότι υποστηρίχθηκε από σχεδόν όλα τα μέλη του Κογκρέσου, «εξαιρουμένων 10 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων» που καταψήφισαν.

Δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε ανήμερα του εορτασμού από τη Ρωσία της επετείου της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ενισχύσει το Κίεβο με στρατιωτική βοήθεια αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το προηγούμενο πακέτο που ανακοινώθηκε ήταν 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ