ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη του τίποτα: Το χρονικό της ντροπής με τις συνεδριάσεις που δεν αποφάσισαν τίποτα

Η Ευρώπη του τίποτα
Η Ευρώπη του τίποτα
AP Photo/Jean-Francois Badias

Η Ευρώπη της Φον ντερ Λάιεν, της Μέρκελ, του Σολτς, του Μακρόν, του Ντράγκι, του Μπορέλ και των άλλων ηγετών, εδώ και 9 μήνες συνεδριάζει, συζητά, μελετά, καταδικάζει, εκφράζει τον προβληματισμό της και μετά πάει απλά για… ύπνο – Τα έκτακτα συνέδρια των υπουργών και οι σύνοδοι κορυφής που δεν αποφάσισαν απολύτως τίποτα από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα – Αυτή είναι η Ευρώπη της ντροπής

Από το 2021 η Ευρώπη αντιμετωπίζει έντονη αύξηση των τιμών της ενέργειας, φαινόμενο που παρατηρείται παγκοσμίως. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 και τα αντίμετρα της Ευρώπης κατά της Ρωσίας επηρέασαν περαιτέρω τις αγορές ενέργειας, προκαλώντας νέες αυξήσεις των τιμών ενέργειας και ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της ΕΕ να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της.

Ανατρέχοντας στα αρχεία της Ε.Ε. για να δούμε τι έχει κάνει η ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές ενέργειας και να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό διαπιστώνουμε ότι έχει κάνει το απόλυτο τίποτα όπως φαίνεται και από το πίνακα των ενεργειών που ακολουθεί.

Απλά μαζεύονται και συζητούν το πρόβλημα χωρίς να έχουν προβεί σε κανένα πλάνο λύσεων. Μιλάμε για τον ορισμό της πολιτικής υποκρισίας καλοπληρωμένων δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι συνεδριάζουν και συσκέπτονται χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα.

-22 Σεπτεμβρίου 2021

Οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών - μελών καλούν την Επιτροπή να αναλύσει την απότομη αύξηση των τιμών ενέργειας. Κατά την άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου Ενέργειας και Μεταφορών στις 22 Σεπτεμβρίου, ορισμένα κράτη μέλη εξέφρασαν ανησυχίες λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας και κάλεσαν την Επιτροπή να εξετάσει τα αίτια της αύξησης των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τη συνεδρίαση, ο Επίτροπος κ. Simson υποσχέθηκε δέσμη μέτρων σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Μαζεύτηκαν, συζήτησαν κι έφυγαν.

-6 Οκτωβρίου 2021

Αυτή τη φορά μαζεύονται οι υπουργοί Περιβάλλοντος, εξετάζουν το θέμα και απλά τονίζουν ότι απαιτούνται συντονισμένες κινήσεις! Μιλάμε για απίστευτη παράνοια. Οι υπουργοί τόνισαν ότι θα πρέπει να αναληφθεί επειγόντως δράση, ιδίως για να προστατευθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, και ζήτησαν συντονισμένη προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και μετά φεύγουν και πάνε στα σπίτια τους.

-21-22 Οκτωβρίου 2021

Συνέρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, όπου οι ηγέτες της ΕΕ συζητούν γενικά κι αόριστα για την απότομη άνοδο των τιμών ενέργειας και ζήτησαν να συνεχιστούν οι εργασίες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Κάλεσαν την Επιτροπή να μελετήσει λέει τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την αγορά εμπορίας εκπομπών της ΕΕ και τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να αξιοποιήσουν επειγόντως και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δέσμη μέτρων της Επιτροπής για τη στήριξη των πιο ευάλωτων καταναλωτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Αφού έμειναν στην μελέτη των δεδομένων και στις επικοινωνιακές κορώνες περί του επείγοντος χαρακτήρα αποφάσισαν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί την κατάσταση και θα επανέλθει στο θέμα τον Δεκέμβριο. Μιλάμε για πολιτική σχιζοφρένεια.

-26 Οκτωβρίου 2021

Λίγες μέρες αργότερα συνεδριάζει το Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας. Προσέξτε. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο με σκοπό να ανταλλάξουν -λέει - απόψεις σχετικά με την άνοδο των τιμών ενέργειας και να εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα περιορισμού της σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο. Επικρότησαν τη δέσμη μέτρων της Επιτροπής και συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως βραχυπρόθεσμα εθνικά μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων καταναλωτών, χωρίς να λάβουν κανένα απολύτως μέτρο! Αντάλλαξαν απόψεις και πήγαν στα σπίτια τους…

-8 Νοεμβρίου 2021

Μαζεύεται το Eurogroup και απλά συζητά για τις τιμές της ενέργειας. Κατά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, το Eurogroup εξέτασε το ζήτημα της αύξησης των τιμών ενέργειας στην ευρωζώνη, στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης με θέμα τις μακροοικονομικές εξελίξεις. Ήταν τόσο μεγάλη και ενδελεχής η εξέταση που δεν έλαβε, ούτε εισηγήθηκε κάποιο μέτρο.

-2 Δεκεμβρίου 2021

Στις 2 Δεκεμβρίου συνεδριάζει εκ νέου και με κάθε επισημότητα το Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας με θέμα τι άλλο; Την αύξηση των τιμών ενέργειας. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών ενέργειας και τα πιθανά μέτρα μετριασμού σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο. Οι υπουργοί μοιράστηκαν τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει από τις δράσεις που αναλήφθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς και από την εφαρμογή των μέτρων που προτείνονται στην εργαλειοθήκη της Επιτροπής. Στη συνέχεια έφυγαν και πήγαν στις χώρες τους ή στα σπίτια τους αν θέλετε. Μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και πίσω στα υπουργεία τους. Καταπληκτικό, αλλά έχει και συνέχεια.

-6 Δεκεμβρίου 2021

Είναι τέτοιο το ενδιαφέρον των ηγετών της Ε.Ε. που άλλη μια συζήτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας γίνεται απλά για να γίνει… Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν για την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας που πλήττει επί του παρόντος τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει όπως λέει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και θα επανεξετάσει το εν λόγω θέμα σε μελλοντική σύνοδο.

-24 Φεβρουαρίου 2022

Είναι τέτοια η αγωνία τους που οι ηγέτες της ΕΕ πραγματοποιούν έκτακτη σύνοδο στις 24 Φεβρουαρίου για να ξανασυζητήσουν την κατάσταση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είναι η έβδομη φορά που συναντώνται απλά για να συζητήσουν! Μοναδικό management διαχείρισης κρίσεων. Αφού καταδίκασαν τη ρωσική επίθεση και εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους στη συνέχεια εξέφρασαν και την πλήρη ενότητα με τους διεθνείς εταίρους και την πλήρη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία. Στη συνέχεια, οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν την Επιτροπή να προτείνει μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην αγορά ενέργειας, έφυγαν και επέστρεψαν στις χώρες τους, περήφανοι προφανώς για το απόλυτο τίποτα των κινήσεών τους.

-28 Φεβρουαρίου 2022

Οι υπουργοί Ενέργειας δεν μπορούσαν να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Έπρεπε να συγκεντρωθούν και να συζητήσουν. Να πράξουν το καθήκον τους ως γνήσιοι γραφειοκράτες και για να δικαιολογήσουν τους μισθούς τους. Έτσι λοιπόν, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ενεργειακή κατάσταση στην Ουκρανία και την Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή. Όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα αλλά κατά τρόπο μοναδικό συμφώνησαν ότι η ΕΕ δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο όσον αφορά τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο ή καύσιμα, ακόμη και σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο. Βλέπετε κάτι παράλογο σε όλο αυτό; Διότι έχει και συνέχεια…

-10-11 Μαρτίου 2022

Με κάποιο τρόπο έπρεπε να γίνει μια άτυπη σύνοδος των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων για να δείξουν το πηγαίο ενδιαφέρον τους. Έγινε λοιπόν στις Βερσαλλίες. Πήραν κάποιες αποφάσεις; Όχι βέβαια. Συζήτησαν, κατέθεσαν τις βαθύτερες σκέψεις τους και στη συνέχεια συμφώνησαν τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα χωρίς όμως να έχουν κάποιο σχέδιο. Απλά κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει σχέδιο REPowerEU για τον σκοπό αυτό έως τα τέλη Μαΐου του 2022.

-24-25 Μαρτίου 2022

Αφού έγινε μια άτυπη σύνοδος κορυφής, κόλλησαν και μια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απλά για να υπάρχει. Εξέτασαν μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων από τις τιμές της ενέργειας και την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού. Προσέξτε, δεν αποφάσισαν, εξέτασαν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας και συζήτησε πιθανές επιλογές για τον μετριασμό του, με βάση τις προτάσεις που υπέβαλε η Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2022. Μέτρα τίποτα.

-2 Μαΐου 2022

Έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει μια έκτακτη συνεδρίαση αφού οι ηγέτες είχαν παραπέμψει το όλο ζήτημα στο τέλος Μάϊου. Έτσι σκέφτηκαν να κάνουν ένα Έκτακτο Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας. Από το τίποτα, κάτι είναι και το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Κατά την έκτακτη σύνοδο, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ενεργειακή κατάσταση στην ΕΕ στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία και σχετικά με την πρόσφατη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από την Gazprom σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ. Συζήτησαν σχετικά με το επίπεδο ετοιμότητας της ΕΕ σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού και σχετικά με πιθανά μέτρα έκτακτης ανάγκης και αλληλεγγύης. Εξέφρασαν επίσης εκ νέου την αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία.

Αν όλο το παραπάνω χρονικό δεν είναι ιλαροτραγωδία τότε εύκολα μπορείς να το χαρακτηρίσεις και έγκλημα όταν ξέρεις ότι αυτοί οι «ηγέτες» έχουν στα χέρια τους τις τύχες απλών ανθρώπων. Κι ενώ έχουν συμβεί όλα αυτά τα κωμικοτραγικά, έρχεται στο φως της δημοσιότητας το μοναδικό σχέδιο που έχουν και το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από το να προχωρήσουν σε περιορισμούς και περικοπές. Τα σενάρια λοιπόν που εξετάζονται για να καλυφθεί η επάρκεια είναι εφιαλτικά και κινούνται σε μια νέα δέσμη περιορισμών αντίστοιχη με την εποχή του σκληρού lockdown. Φρένο στις μετακινήσεις με ΙΧ, μεγαλύτερα ποσοστά τηλεργασίας και περιορισμοί στα ταξίδια για να μην πάμε σε blackout.