ΚΟΣΜΟΣ

Gazprom: Μειωμένο το φυσικό αέριο από Ουκρανία - Ουγγαρία: «Τα μέτρα της ΕΕ θα μας καταστρέψουν»

Φυσικό αέριο
«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα κατέστρεφε την ουγγρική οικονομία»
AP

O ενεργειακός εφιάλτης που χτυπά την Ευρώπη, φαίνεται να γιγαντώνεται περισσότερο μέρα με την μέρα - Μειώθηκε δραματικά το φυσικό αέριο που φτάνει από την Ρωσία

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα κατέστρεφε την ουγγρική οικονομία και δεν προσφέρει λύση στα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργούσε στην Ουγγαρία, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Ο Σιγιάρτο δηλώνει σε βίντεο που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook πως, μετά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κάποια λύση, έτσι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί μια συμφωνία για πετρελαϊκό εμπάργκο θα ήταν αν αυτό εφαρμοζόταν στο πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης και εξαιρούνταν πλήρως όλες οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου μέσω πετρελαιαγωγών.

Την ίδια ώρα ο ενεργειακός εφιάλτης που χτυπά την Ευρώπη, φαίνεται να γιγαντώνεται περισσότερο μέρα με την μέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Gazprom, έχει καταγραφεί δραματική μείωση του ρωσικού φυσικού αερίου που φτάνει στην Ευρώπη, μέσω της Ουκρανίας, ενώ η Κομισιόν την ίδια ώρα επεξεργάζεται έκτακτο σχέδιο ανάγκης προκειμένου να μετριαστούν οι ελλείψεις στην αγορά αλλά και να μπει φρένο στις τιμές.

Αποτέλεσμα αυτού και οι τιμές να έχουν εκτοξευτεί, μετά και την ανακοίνωση της Ουκρανικής εταιρείας GTSOU ότι σταματά τις ροές από τη Ρωσία μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον, το συμβόλαιο αναφοράς σημείωσε άνοδο 6,8% στο άνοιγμα, ενώ τώρα διαμορφώνεται 2,9% υψηλότερα στα 101,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ.

O ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διαβεβαίωσε ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους αγοραστές αερίου στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει καμία απόδειξη ότι υπάρχει «ανωτέρα βία», ούτε κάποιο εμπόδιο που να δυσχεραίνει τη μεταφορά αερίου όπως προηγουμένως.

«Μπλόκο» στο αέριο προς την Ευρώπη από την Ουκρανία

Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU ανακοίνωσε σήμερα ότι λόγω ανωτέρας βίας θα διακόψει -από σήμερα Τετάρτη, 11 Μαΐου-, τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα.

Η Ουκρανία παραμένει διαμετακομιστικός κόμβος για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου.

Η GTSOU υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης του Νοβοπσκόφ, λόγω «της παρέμβασης των κατοχικών δυνάμεων στην τεχνική διαδικασία».

Ο σταθμός , στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές λίγο μετά την εισβολή. Είναι ο πρώτος σταθμός συμπίεσης στο σύστημα διαμετακόμισης στην περιοχή του Λουχάνσκ, σε έναν αγωγό απ’ όπου μεταφέρονται περίπου 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα ή το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με την GTSOU.

«Προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους Ευρωπαίους εταίρους της και με βάση τους όρους της συμφωνίας, είναι δυνατόν να γίνεται προσωρινά η μεταφορά του φυσικού αερίου από το σημείο διασύνδεσης Σούτζα που βρίσκεται σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία», πρόσθεσε η GTSOU στην ανακοίνωσή της.

Όπως σημείωνε το Bloomberg, δεν είναι σαφές ποιος είναι υπεύθυνος για τη λήψη αυτής της απόφασης.

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει η Ευρώπη

Εναλλακτικές λύσεις εξετάζει την ίδια ώρα η Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός ενεργειακού μπλακάουτ. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει στις 18 Μαΐου ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στο επόμενο διάστημα.

Το έκτακτο σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία βασίζεται στην εφοδιαστική ασφάλεια που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2017 και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ακόμα και «Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα».

Μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται είναι συγκεκριμένα:

  • Τηλεργασία έως τρεις φορές την εβδομάδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500.000 βαρελιών πετρελαίου. Μια ημέρα τηλεργασίας ισοδυναμεί με 170.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.-
  • Κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους και ήπια οικονομική ενίσχυση σημαίνει 470.000 λιγότερα βαρέλια.
  • Μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα, ανά ώρα ισούται με 430.000 βαρέλια λιγότερα.
  • Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις σημαίνει 380.000 βαρέλια λιγότερα, ενώ η χρήση μονών-ζυγών στις πόλεις εξοικονομεί 210.000 βαρέλια πετρέλαιο. Για εξοικονόμηση ενέργειας προτείνονται επίσης: περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους, χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί για αεροπλάνα.

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Νέο μπλακ άουτ στην Ευρώπη - Κλείνει την στρόφιγγα η Ουκρανία!