ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Συνασπισμού κατά του ΙΚ: Παραμένει η απειλή για Μέση Ανατολή, Αφρική και όλον τον κόσμο

Tζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους
Tζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους
AP Photo

Ο Διεθνής Συνασπισμός για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, που συνεδρίασε την Τετάρτη στο Μαρόκο, δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον αγώνα κατά της εντεινόμενης απειλής των τζιχαντιστών στην Αφρική και της αναβίωσης της οργάνωσης στη Μέση Ανατολή και στον υπόλοιπο κόσμο.

Στην υπουργική σύνοδο του «Συνασπισμού κατά του Νταές» (το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) που φιλοξενήθηκε στο Μαρακές, συμμετείχαν περίπου 40 υπουργοί Εξωτερικών. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, που θα ήταν οικοδεσπότης της συνόδου μαζί με τον Μαροκινό ομόλογό του Νάσερ Μπουρίτα, αντικαταστάθηκε από τη Βικτόρια Νούλαντ αφού βρέθηκε θετικός στην Covid-19.

«Συγκεντρωθήκαμε για να μοιραστούμε τη δέσμευσή μας ότι θα φροντίσουμε για την ήττα του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία, σε όλη την αφρικανική ήπειρο και σε όλον τον κόσμο», είπε η Νούλαντ, η «υπ’ αριθμόν 3» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι συμμετέχοντες «εξέτασαν τις προσπάθειες σταθεροποίησης στις ζώνες όπου προηγουμένως δρούσε το Νταές» αλλά και το πώς θα σταματήσει η προπαγάνδα και η ριζοσπαστικοποίηση ανθρώπων.

Είναι η πρώτη φορά από το 2014 που ο Συνασπισμός, στον οποίο μετέχουν 84 χώρες και διεθνείς οργανισμοί (μεταξύ των οποίων το ΝΑΤΟ και η Ιντερπόλ) συνεδριάζει σε αφρικανικό έδαφος. Το ΙΚ φαίνεται ότι προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αυξήσει την επιρροή του στην Αφρική, ιδίως στην περιοχή του Σαχέλ και στον Κόλπο της Γουινέας. Δεκαεννέα αφρικανικές χώρες έδωσαν το «παρών» στη σύνοδο. Για πρώτη φορά συμμετείχε το Μπενίν.

«Σήμερα, 27 τρομοκρατικές οργανώσεις που εδρεύουν στην Αφρική βρίσκονται στον κατάλογο των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», υπενθύμισε ο Μπουρίτα. Συνολικά 1,4 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν το 2021 σε χώρες της Δυτικής Αφρικής και του Σαχέλ, λόγω των συγκρούσεων στην περιοχή, πρόσθεσε.

Στο Σαχέλ, ο αριθμός των «τρομοκρατικών συμβάντων» αυξήθηκε κατά 43% μεταξύ 2018-21, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής αντιτρομοκρατίας.

Νωρίτερα την Τετάρτη πέντε Αιγύπτιοι στρατιώτες και επτά τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε μια νέα επίθεση στην περιοχή του Σινά, σύμφωνα με τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις.

Συνεχής απειλή

Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι θέλουν να δαπανήσουν περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια προς την υποσαχάρια Αφρική ώστε «να παρεμποδίσει, να συλλάβει, να δικάσει και να καταδικάσει τους τρομοκράτες».

Αν και το ΙΚ ηττήθηκε στο Ιράκ και τη Συρία, «παραμένει απειλή, αναζητά την παραμικρή ευκαιρία για να ανασυγκροτηθεί», είπε η Νούλαντ ενώ ο Μπουρίτα τόνισε ότι «η απειλή δεν έχει μειωθεί».

Τον Ιανουάριο, περίπου 100 μαχητές του Νταές επιτέθηκαν σε μια κουρδική φυλακή στη βορειοανατολική Συρία, στη σημαντικότερη ενέργεια της οργάνωσης εδώ και τρία χρόνια. Το ΙΚ απείλησε επίσης ότι θα εκδικηθεί για τον θάνατο ου προηγούμενου ηγέτη του, του Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασίμι αλ Κουράσι, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική επιχείρηση στη Συρία τον Φεβρουάριο. Προέτρεψε μάλιστα τους υποστηρικτές του να επωφεληθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία για να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στην Ευρώπη.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να συγκεντρώσει φέτος 700 εκατομμύρια δολάρια (350 για το Ιράκ και άλλα τόσα για τη Συρία) ώστε να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις «σταθεροποίησης» στις περιοχές που απελευθερώθηκαν από το ΙΚ και να βοηθήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις.