ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Λάθος η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - «Δεν έχουμε θετική στάση»

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχονται να ανατρέψουν τα δεδομένα, δημιουργώντας «ρήγμα» στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ
AP

«Βόμβα» στις τάξεις το ΝΑΤΟ έριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «λάθος» στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία - «Ξενώνες τρομοκρατών οι δυο σκανδιναβικές χώρες»

Σε ευθυγράμμιση με τις θέσεις της Ρωσίας αναφορικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για βέτο στην υποψηφιότητα των δυο σκανδιναβικών χωρών οι οποίες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν.

Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχονται να ανατρέψουν τα δεδομένα, δημιουργώντας «ρήγμα» στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, την ίδια στιγμή που η Τουρκία έδειχνε να κάνει «στροφή» προς την Δύση.

«Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική στάση, οι Σκανδιναβικές χώρες υποθάλπουν τρομοκράτες (του PKK)», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την ένταξη των δυο νέων μελών, δεν έχασε την ευκαιρία να προχωρήσει και σε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας λέγοντας πωςκατά το παρελθόν το ΝΑΤΟ είχε κάνει το ίδιο λάθος με την Ελλάδα, εννοώντας την επανένταξη της Ελλάδας στο στρατιωτικό σχέδιο της συμμαχίας, όταν είχε αποχωρήσει.

Υπενθυμίζεται κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ ανέφερε ότι θα ήθελε να υπάρξει αρραγές μέτωπο σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης, προειδοποιώντας την Τουρκία, για ένα ενδεχόμενο βέτο.

Εκτιμήσεις κάνουν λόγο πάντως, για πίεση που ενδεχομένως επιθυμεί να ασκήσει στις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος αναφορικά με το πρόγραμμα εξοπλισμού των F-16 το οποίο βρίσκεται μέχρις ώρας υπό συζήτηση.

Διαβάστε επίσης:

Σαρλ Μισέλ: Η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται από την Ρωσία - Απαράδεκτες αναφορές για χρήση πυρηνικών

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν Φινλανδία-Σουηδία με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ – Πώς θα αντιδράσει η Ρωσία