ΚΟΣΜΟΣ

Με κλαδί ελιάς στις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου - Θέλουμε να επιλύσουμε τα διμερή προβλήματα

O Τσαβούσογλου
O Τσαβούσογλου
ΑP

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Η Τουρκία θέλει να επιλύσει τα διμερή προβλήματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Στρατηγικός Μηχανισμός θα εξυπηρετήσει αυτήν την προσπάθεια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 17 Μαΐου.

«Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε στις σχέσεις μας με τις Η.Π.Α. Η συνάντηση στη Ρώμη, μεταξύ του προέδρου μας και του Τζο Μπάιντεν ήταν σημαντική συνάντηση από αυτή την άποψη. Δημιουργήσαμε έναν στρατηγικό μηχανισμό ΗΠΑ-Τουρκίας μετά από πρόταση του Μπάιντεν», είπε χθες μιλώντας σε μέλη της «τουρκοαμερικανικής κοινότητας» στο Türkevi Center στη Νέα Υόρκη.

Mετά τις συνομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ο Mεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στο πρώτο Διεθνές Φόρουμ «International Migration Review Forum» (IMRF) που διοργανώνεται σήμερα υπό την αιγίδα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το ταξίδι Τσαβούσογλου σημειώνεται σε μία κρίσιμη στιγμή, με την Τουρκία, ένα βασικό μέλος του ΝΑΤΟ να λέει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία δεν θα πρέπει να ενταχθούν στη συμμαχία επειδή ήταν πολύ χαλαρές στην ανάληψη δράσης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK. Οι χώρες μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μόνο εάν συμφωνήσουν όλα τα σημερινά μέλη.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Η.Π.Α. έχουν περιέλθει πολλές φορές σε οριακό σημείο, λόγω διαφωνιών σε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής και στρατιωτικής υποστήριξης της τελευταίας στην ομάδα YPG στη Συρία.