ΚΟΣΜΟΣ

Times: Οι πλουσιότεροι Βρετανοί! ΟΙ κερδισμένοι εν μέσω πολέμου, ο Αμπράμοβιτς και ο Υπουργός

Times: Οι πλουσιότεροι Βρετανοί! ΟΙ κερδισμένοι εν μέσω πολέμου, ο Αμπράμοβιτς και ο Υπουργός
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ και η σύζυγός του Αξάτα Μούρτι συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των 250 πλουσιότερων Βρετανών.

Στον κατάλογο των Sunday Times, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1989, κατατάσσονται οι 1.000 πλουσιότεροι άνθρωποι που κατοικούν στη Βρετανία - Ο κατάλογος περιλαμβάνει Βρετανούς πολίτες καθώς και άτομα και οικογένειες από το εξωτερικό αλλά που εργάζονται ή ζουν κατά κύριο λόγο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ινδικής καταγωγής αδελφοί Χιντούζα, ο Σρι και ο Γκόπι, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με καθαρή περιουσία άνω των 28 δισεκατομμυρίων λιρών.

  • Στη 2η θέση ακολουθεί ο Sir James Dyson με καθαρή περιουσία 23 δισεκατομμυρίων λιρών.
  • Την 3η θέση καταλαμβάνει η οικογένεια Reuben με καθαρή περιουσία 22 δισεκατομμυρίων λιρών.
  • 4ος O Sir Leonard Blavatnik: 20 δισεκατομμύρια λίρες.
  • 5ος O Guillaume Pousaz: 19 δισεκατομμύρια λίρες
  • 6ος Ο Lakshmi Mittal ο οποίος ανέβηκε κατά 2.320 δισεκατομμύρια λίρες.
  • 7ος Ο Christoph Henkel: 15 δισεκατομμύρια λίρες
  • 8οι Η Οικογένεια Weston: 13,5 δισεκατομμύρια λίρες
  • 9οι Οι Kirsten και Jorn Rausing: 12 δισεκατομμύρια λίρες
  • 10οι Οι Charlene de Carvalho-Heineken και Michel de Carvalho: 11.421 δισεκατομμύρια λίρες.

Να σημειωθεί ότι ο Roman Abramovich έπεσε στην 28 θέση των πλουσιότερων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Βρετανία με καθαρή περιουσία 6 δισεκατομμύρια λίρες (λόγω των κυρώσεων έχασε 6.1 δισ. λίρες).

Το δημοσίευμα της Daily Mail με τις φωτογραφίες των πλουσιότερων Βρετανών

Στον παρακάτω πίνακα της Daily Mail φαίνεται πόσο αύξησαν την περιουσία τους οι "πλουσιότεροι Βρετανοί" εν μέσω οικονομικής κρίσης λόγω του πολέμου της Ουκρανίας αλλά και οι "χαμένοι":

Ο νεοεισερχόμενος Υπουργός

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ και η σύζυγός του Αξάτα Μούρτι συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των 250 πλουσιότερων Βρετανών ("Rich List") που καταρτίζεται από την εφημερίδα The Sunday Times.

Η συμπερίληψη του Σουνάκ στη λίστα δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό από τον πλούτο της συζύγου του, αλλά έρχεται σε μια πολιτικά δύσκολη στιγμή για τον υπουργό που είναι αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της Βρετανίας, καθώς αντιμετωπίζει πίεση να αυξήσει τη στήριξη των νοικοκυριών που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας και τις τιμές των τροφίμων.

Το δημοσίευμα των Times.

Σύμφωνα με την λίστα «The Sunday Times UK Rich List» το ζευγάρι βρίσκεται στην θέση 222 με καθαρή περιουσία 730 εκατομμυρίων λιρών.

Η Αξάτα Μούρτι είναι κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου Ναραγιάνα Μούρτι, συνιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας Infosys. Εκτιμάται ότι έχει μετοχές στην Infosys αξίας περίπου 1 δισεκ. δολαρίων. Γνωρίστηκε με τον Ρίσι Σούνακ όταν σπούδαζαν και οι δύο στο Στάνφορντ και παντρεύτηκαν το 2009.

Ο Σουνάκ και η Μούρτι βρέθηκαν τον περασμένο μήνα στο στόχαστρο κριτικής αναφορικά με το φορολογικό καθεστώς της Μούρτι.

Η Μούρτι ζει με τον σύζυγό της στην Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά επέλεξε να έχει καθεστώς «μη μόνιμου κατοίκου» στη Βρετανία, κάτι που σημαίνει ότι δεν καταβάλλει φόρους για τα κέρδη της από τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό.

Ο Σούνακ την υπερασπίστηκε, λέγοντας ότι η σύζυγός του αγαπάει την πατρίδα της και δεν θα έπρεπε να υποχρεωθεί να διακόψει τους δεσμούς της με την Ινδία επειδή τον παντρεύτηκε. Σκοπεύει, όπως είπε, κάποια στιγμή να επιστρέψει στην Ινδία για να φροντίσει τους γονείς της. Στη συνέχεια η Μούρτι παραιτήθηκε από αυτό το ειδικό φορολογικό καθεστώς και είπε ότι θα πληρώσει φόρους για το εισόδημά της.

Ο Σουνάκ, πρώην αναλυτής της Goldman Sachs που έγινε υπουργός σε ηλικία 39 ετών το 2020, προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι» για τη χώρα.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων