ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός στη Βόρεια Κορέα: Πάνω από 167.000 πολίτες εμφάνισαν «πυρετό» σε 24 ώρες

Μάσκα, Κιμ γιονγκ Ουν
AP Photo

Ο αριθμός των πολιτών της Βόρειας Κορέας που διαπιστώθηκε πως έχουν «πυρετό» τις προηγούμενες 24 ώρες ανήλθε σε 167.650.

Με βάση τα νέα στοιχεία, ενώ ακόμη ένας ασθενής υπέκυψε, όπως μετέδωσε σήμερα Δευτέρα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, τη στιγμή που η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να αντιμετωπίζει με απόλυτη σιωπή τις προσφορές της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ να της παράσχουν βοήθεια στην αντιμετώπιση του πρώτου επίσημα επιβεβαιωμένου ξεσπάσματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Το κύμα της πανδημίας, που ανακοινώθηκε τη 12η Μαΐου, έχει πυροδοτήσει ανησυχίες λόγω της απουσίας εμβολίων, φαρμάκων, επαρκών ιατρικών υποδομών και της δυνητικής επισιτιστικής κρίσης που θα μπορούσε να προκαλέσει στο κράτος των 25 εκατομμυρίων κατοίκων. Η Βόρεια Κορέα κρατά τα σύνορα κλειστά, ενώ δεν υπάρχει τρόπος να επαληθευτούν τα επίσημα στοιχεία.

Καθώς δεν διαθέτει αρκετά τεστ, η Πιονγκγιάνγκ δεν ανακοινώνει ποιος είναι ο επιβεβαιωμένος αριθμός κρουσμάτων του SARS-CoV-2, ούτε εάν οι θάνατοι όντως οφείλονταν στον COVID-19. Με βάση τους αριθμούς που έχει μεταδώσει το KCNA πάντως, ασθένησαν 2,81 εκατ. άνθρωποι, εκ των οποίων ανέρρωσαν πάνω από 2 εκατομμύρια, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων βρίσκεται στους 68 νεκρούς. Ειδικοί επισημαίνουν πως οι αριθμοί αυτοί ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Για «θετική τροπή» στην εξέλιξη της κρίσης έκανε λόγο το KCNA. Σημείωσε πως τα εργοστάσια φαρμάκων «επιταχύνουν την παραγωγή», χωρίς όμως να τα διευκρινίσει.