ΚΟΣΜΟΣ

Μαγιορκίνης για την ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – «Όχι» στα οριζόντια μέτρα

Ανησυχία για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων
Ανησυχία για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων
InTime - AP

Συνεχίζεται η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων με τους επιστήμονες ανά τον πλανήτη να επιχειρούν να λύσουν το γρίφο της εξάπλωσης της νόσου - Τι λέει στο Newsbomb.gr o καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης

Καθησυχαστικός σε σχέση με την ευλογιά των πιθήκων εμφανίστηκε μιλώντας στο Newsbomb.gr o καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει: «Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια και δεν μεταδίδεται εύκολα. Η μεταδοτικότητά της δεν έχει καμία σχέση με τον κορονοϊό. Προσοχή χρειάζεται αν κολλήσουν παιδία και άτομα ανοσοκατεσταλμένα».

Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης συμπλήρωσε ότι: «για τους παραπάνω λόγους δεν χρειάζεται να ληφθούν οριζόντια μέτρα όπως κάναμε με τον covid. Ότι μέτρα θα ληφθούν θα έχουν να κάνουν μόνο με τα κρούσματα και το περιβάλλον τους. Το βασικό λοιπόν που θα πρέπει να γίνεται είναι η ιχνηλάτηση».

Σε σχέση με τα εμβόλια και τα ποσοστά θνητότητας της ευλογιά των πιθήκων, ο καθηγητής ανέφερε στο Newsbomb.gr: «υπάρχει ένα τελευταίας τεχνολογίας με λιγότερες παρενέργειες το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στην Αμερική και για monkeypox αλλά έχει αδειοδοτηθεί και στην Ευρώπη για την ευλογιά το 2013.

Το εμβόλιο ωστόσο έχει πολύ περιορισμένη χρήση. Δεν είναι για τον γενικό πληθυσμό. Θα αφορά όσους μολύνονται και το περιβάλλον τους. Η θνητότητα της ασθένειας έχει υπολογιστεί στο 1% αλλά μάλλον είναι πολύ μικρότερη γιατί στην Αφρική έχουμε υποδιάγνωση».

Δείτε ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη για την ευλογιά των πιθήκων:

Φόβοι από τον ΠΟΥ

Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε σήμερα πως ανησυχεί ότι η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να επιταχυνθεί στη Γηραιά Ήπειρο καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

«Καθώς μπαίνουμε στη θερινή περίοδο στην ευρωπαϊκή περιοχή, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτήν τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς, τόνισε ο Κλούγκε.

Περισσότερα από 100 κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης, η οποία εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και είναι συνήθως ήπιας μορφής, έχουν πρόσφατα αναφερθεί εκτός των χωρών της Αφρικής όπου είναι ενδημική.

Το Βέλγιο επιβάλλει καραντίνα

Το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα που εισήγαγε υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών για ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων, αφού ανέφερε τέσσερα κρούσματα της νόσου την τελευταία εβδομάδα.

Οι βελγικές υγειονομικές αρχές έλαβαν την απόφαση την Παρασκευή, σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης. Οι περιπτώσεις επαφής με την ευλογιά των πιθήκων δεν απαιτείται να αυτοαπομονώνονται, αλλά θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση ιδιαίτερα εάν έρχονται σε επαφή με ευάλωτα άτομα.

Το Βελγικό Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής δήλωσε ότι ο κίνδυνος μεγαλύτερης επιδημίας στη χώρα είναι χαμηλός, σύμφωνα με τη Saudi Gazette που επικαλείται τη βελγική εφημερίδα Le Soir.

Ο μικροβιολόγος Emmanuel Andre, ο οποίος είναι υπεύθυνος του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για την COVID-19 στο Βέλγιο είπε μέσω ότι το τέταρτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στη χώρα. «Αυτός ο ασθενής νοσηλεύεται στη Βαλονία και συνδέεται με ένα φεστιβάλ στην Αμβέρσα στην οποία μολύνθηκαν άλλα δύο άτομα», έγραψε στο Twitter αναφερόμενος σε φεστιβάλ στην πόλη-λιμάνι που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο.

Θωρακίζεται η ΕΕ

Η ΕΕ οργανώνεται για να αντιμετωπίσει τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων και καλεί τα κράτη-μέλη της να προετοιμάσουν στρατηγικές για την εξάπλωση της ασθένειας γράφουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) γνωστοποίησε ότι θα προβεί στη σύσταση σε μία έκθεση αξιολόγησης κινδύνου που θα δημοσιευθεί σήμερα Δευτέρα (23/5)

Οποιοδήποτε πλάνο εμβολιασμού θα χρησιμοποιήσει το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Η ανοσία κατά της ευλογιάς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.

Η ευλογιά κηρύχθηκε εξαλειφθείσα το 1980, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων για λόγους προστασίας από μία πιθανή αναζωπύρωση.

Το ECDC σημείωσε ότι, σε αυτό το στάδιο, δεν ήταν «εύκολη απόφαση» να συστήσει τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς σε στενές επαφές ανθρώπων που νόσησαν από την ευλογιά των πιθήκων. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει ανάλυση κινδύνου-οφέλους για κάθε προσβεβλημένο άτομο.

Συναγερμός στις ΗΠΑ

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι είναι κάτι για το οποίο «θα πρέπει να ανησυχούν όλοι». Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε αεροπορική βάση στη Νότια Κορέα, πριν αναχωρήσει με το Air Force One για την Ιαπωνία, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι του τομέα υγείας των ΗΠΑ εξετάζουν πιθανές θεραπείες και εμβόλια.

«Είναι κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να ανησυχούν γιατί αν είναι να εξαπλωθεί, θα έχει συνέπειες».», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Εργαζόμαστε σκληρά για να καταλάβουμε τι να κάνουμε, και ποιο εμβόλιο, αν υπάρχει, μπορεί να είναι διαθέσιμο γι’ αυτή» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ έχουν εμβόλια «διαθέσιμα για ανάπτυξη» και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις από την ομάδα υγείας του για την εξελισσόμενη κατάσταση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη εκπονήσει σχέδιο αγοράς 13 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της ευλογιάς των πιθήκων μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της σπάνιας μόλυνσης σε αμερικανικό έδαφος έγραψε ο αμερικανικός Τύπος.

Το CNN ανέφερε προηγουμένως ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αξιολογούν ήδη εάν ένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς θα πρέπει να παρέχεται σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που θεραπεύουν ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων και άλλα άτομα που μπορεί να διατρέχουν «υψηλό κίνδυνο» για έκθεση στην ευλογιά των πιθήκων.

Σχετικές ειδήσεις